Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

PS3:n halpispeliohjaimet eivät miellyttäneet testaajia

Kolmelta kovalta löytyy runsaasti videopelikokemusta. He ovat kaikki mitelleet pelikilpailuissa ja löytyypä miesten meriittilistalta menestystä sekä koti- että ulkomaiden kentiltä. Koska Testaajat pelaavat videopelejä tosissaan ja kilpailumielessä, pitää peliohjainten olla kunnossa.

- Hyvä peliohjain on sellainen, että se toimii ja siihen voi luottaa. Ohjaimen pitää olla niin hyvä, että kaikki virheet ovat ainoastaan itsestään riippuvaisia, toteaa Tekken 6 –pelissä kamppaileva Matti-Pekka ”Malakai” Ritvola.

- Mielestäni hyvä ohjain on sellainen, joka tuntuu hyvältä kädessä. Eli periaatteessa ohjainta ei tarvitsisi edes huomata, vaan kaikkien pelitapahtumien pitäisi tapahtua luontevasti, summaa FIFA 12 –pelissä kisaava Anton ”Mazon” Mattsson.

- Hyvä peliohjain on laadukas kädessä, sen napit toimivat eikä ohjain saa olla halvan oloinen. Laadukas tuntuma on minulle tärkeää, luettelee myös FIFA 12 –peliä pelaava Niko ”Wauda” Holm.

Kolme kovaa pelaavat pääsääntöisesti Sonyn PlayStation 3 -konsolilla, jonka omaan Dualshock-ohjaimeen he ovat tyytyväisiä.

- Dualshockissa kaikki napit tuntuvat laadukkailta ja se on napakan oloinen. Se on hyvä, laadukas ja hyvin suunniteltu ohjain, Ritvola kertaa.

Kaupoissa ja marketeissa Dualshock maksaa yleensä noin 50 euroa. Ohjaimen kopioita saa kuitenkin halvemmalla. Testattavaksi valikoitui viisi tällaista halpisohjainta, jotka löytyivät yleisimmistä kodinelektroniikkaliikkeistä ja marketeista. Hintakattona oli 40 euroa.

Brooklyn Wireless
Mad Catz Gamepad
Speedlink Strike FX
Mad Catz F.P.S. Pro
Atomic TwinShock 3

Huonot ominaisuudet löytyivät nopeasti

Testaajat pelasivat ohjaimilla parin viikon ajan. Syynissä olivat erityisesti ohjainten näppäimet, käytettävyys ja muotoilu. Ohjainten huonot puolet nousivat nopeasti esille.

- Mad Catz Gamepadissa sormet joutuvat lepäämään hassusti ohjaimen päällä sen kaarevan muodon vuoksi. Myös ohjaimen takana olevat liipaisinnapit eivät toimi kunnolla. Esimerkiksi jos pelataan nopeatempoista tappelupeliä ja nappeja pitää painaa nopea osuma, niin ohjain ei vain rekisteröi sitä. Se on anteeksiantamatonta esimerkiksi Tekken 6 –pelissä, koska ohjain ei vain tee sitä, mitä haluan sen tekevä, Ritvola huokaa.

Myös Niko Holmia nyppi Mad Catz Gamepadin muotoilu.
- Muotoilu on tosi lelumainen ja ohjain on myös todella kevyt. Kokonaisuudessaan Gamepadista ei tule kovin laadukas vaikutelma.

Brooklyn Wireless sai testaajilta runsaasti kritiikkiä osakseen. Matti-Pekka Ritvolaa harmitti ohjaimessa erityisesti, että toimiakseen se vaati erillisen usb-dongelin.

- Ohjaimessa ei ole bluetooth-yhteyttä, joten se vaatii tällaisen usb-palikan. Sen lisäksi tämä Brooklyn Wireless vaatii myös kolme paristoa, joita ei tietenkään tule pakkauksessa mukana.

Paristokäyttöisiä ohjaimia oli testissä kaksi eli edellä mainittu Brooklyn sekä Mad Catz Gamepad. Loput kolme ohjainta toimivat akuilla. Akkukäyttöinen Speedlink StrikeFX jakoi testaajien mielipiteitä. Niko Holmia miellyttivät erityisesti Speedlinkin liipaisinnapit.

- Näistä takana olevista napeista, eli R2:sta ja L2:sta, ei pääse sormi lipumaan, koska näihin on tehty tämmöinen pieni kynnys. Esimerkiksi Dualshockissa takana olevat liipaisinnapit menevät painaessa ihan pohjaan saakka, jolloin sormet lipeävät helposti. Tässä ohjaimessa ote on kuitenkin tosi hyvä ja painallukset pysyvät tarkkoina, Niko päättää.

Anton oli Nikon kanssa eri linjoilla Speedlinkin suhteen, eivätkä ohjaimen liipaisimet sopineet hänen makuunsa.

- Haluan pitää neljää sormea yhtä aikaa ohjaimen takana. Tässä ohjaimessa takaliipaisimet tulevat liikaa ulos ohjaimesta ja se ei vaan sovi minulle. Muuten tämä on aika lähellä sitä alkuperäistä Dualshock-ohjainta.

Tateista puuttui tarkkuus

Laadukkaassa ohjaimessa pitää hyvin näppäinten lisäksi olla tarkasti toimivat tattiohjaimet. Brooklyn Wirelessin tatit eivät vakuuttaneet testaajia.

- Brooklynin tatit olivat löysähköt. Ne menevät tosi helposti ääriasentoihin, jolloin on vaikea saada tarkkuutta pelaamiseen. Esimerkiksi jos pitää vaikkapa jossain räiskintäpelissä tähdätä tarkasti, niin näillä tateilla se sihti menee helposti yli kohteen, joka vaikeuttaa pelaamista huomattavasti, Niko valaisee.

Joihinkin ohjaimiin oli ympätty myös ylimääräisiä ominaisuuksia. Esimerkiksi F.P.S. Pro-ohjaimen tateissa oli panostettu visuaalisuuteen.

- Ohjaimessa on led-valot, jotka voi vaihtaa. Värejä on yhteensä kolme erilaista ja ne voi kytkeä myös pois päältä, jos niistä ei pidä. Valot toimivat lähinnä koristeluna ja jos haluaa yöllä pelata, niin nämä ovat ihan siisti ominaisuus, Anton pohtii.

Pisteet tiukassa

Kokonaisuudessaan mikään ohjaimista ei juhlinut suurilla pisteillä. Voittajaksi nousi testin toiseksi kallein Speedlink, joka muistutti eniten alkuperäistä PS-ohjainta. Mad Catzin F.P.S. Pro , Atomic Twinshock ja Brooklyn Wireless saivat kaikki kritiikkiä napeistaan. Testin viimeiseksi jäi halvin eli Mad Catzin Gamepad, josta testaajat eivät löytäneet juuri mitään hyvää.


Malli Pisteet (1-5) Hinta
Speedlink Strike FX 3,0 39,00 e
Mad Catz F.P.S. Pro 2,5 39,95 e
Atomic Twinshock 2,3 34,95 e
Brooklyn Wireless 2,0 29,95 e
MadCatz Gamepad 1,6 19,90 e

Plussat ja miinukset

Speedlink Strike FX
+ Kahvojen muotoilu
+ R2 ja L2 -näppäinten tuntuma
- Vaatii akun lataamisen ja donglen kiinni samaan aikaan, vie 2 usb-paikkaa
-/+ Todella lyhyt usb-johto, mutta usb-johto mukana ainakin.

Mad Catz F.P.S. Pro
+ Led-valot
- Tatit ovat liian löysät ja tunnottomat
- Karmivan huono kantama, jos polvi peittää näkyvyyden dongleen, ohjain ei toimi

Atomic Twinshock
+ Onnistunut R2 ja L2 –näppäinten muotoilu.
+ Usb-piuha mukana
- Historian huonoimmat L3 ja R3, ei voi painaa jos tatti vinossa (Battlefieldissä ei voi liikkua eteenpäin ja lähteä juoksuun esim)
- Koverat tatit

Brooklyn Wireless
+ Jämäkän tuntunen rakenne.
+ Ei liian pieni kuten PS-ohjaimilla yleensä tapana
- Löysähkön oloiset tatit
- Vaatii 3 AAA-paristoa sekä erillisen donglen, todella ärsyttävää eikä paristoja tule ohjaimen mukana.

MadCatz Gamepad
- Tateissa huono tuntuma
- Vaatii 2 AA-paristoa sekä erillisen donglen, todella ärsyttävää eikä paristoja tule ohjaimen mukana.
- Liian kevyt

Panu Vatanen, Kuningaskuluttaja, YLE Tutkiva asia

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.