Hyppää pääsisältöön

Kevään 1971 muoti oli isojen ihmisten leikkiä

Keväällä 1971 kuuminta muotia olivat niukkalinjaiset ruudulliset takit, mikrohousut, maksihameet, ylipolvenmittaiset saappaat, röyhelömekot ja aina niin käytännöllinen farkut ja t-paita -yhdistelmä.

Muodin uusista tuulahduksista studiossa keskustelevat Leena Saurama ja muotitaiteilija Marja Eskola. Naiset kertovat, että maailman muotipääkaupungit tarjoavat suomalaiselle kuluttajalle minimittaisia shortseja ja hameita sekä omituisia röyhelömekkoja.

Naiset pohtivat, kuinka keväinen muoti on saanut myös naisellisia ja romanttisia piirteitä; röyhelöiden ja maata laahaavien pitkien helmojen muodossa. "Varsin epäkäytännöllistä, niihinhän kompastuu", naiset taivastelevat. Kyseisten asujen todetaankin olevan kaikkein epäsopivimpia nykyajan kiireiselle ja työssäkäyvällä naiselle. Muutenkin naisia ärsyttää muodin jatkuva vaihtuvuus ja "hupsut" muotivillitykset.

Leena Saurama kertoo, että muodin vaihtuvuus ja epäkäytännöllisyys on saanut aikaan vastareaktion. Kuluttajat prostestoivat. Ruotsissa on jo ihan päivälehdissäkin vaadittu yksinkertaisempia vaatteita kauppojen hyllyille. Juontajat kehottavatkin suomalaista, varttuneempaa naista ottamaan osaa käytännöllisyyden protestimarssiin pukeutumalla aivan yksinkertaiseen, suoralinjaiseen t-paitaan.

Ohjelman lopuksi todetaan, ettei muotia kuitenkaan kannata ottaa hirvittävän vakavasti: "muoti on isojen ihmisten leikkiä, siihen voi ottaa osaa pienemmillä tai suuremmilla panoksilla, tai jäädä kokonaan sivustakatsojaksi".

Teksti: Emilia Kemppi

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto