Hyppää pääsisältöön

Laillista vakoilua

Vainottuina Suomessa -ohjelmaa tehdessäni sain kuulla iranilaisesta, joka joutui kuulusteluihin lähdettyään käymään kotimaassaan. Näissä kuulusteluissa hänelle esiteltiin kuvia, joita joku oli ottanut hänestä Suomessa ja sitten toimittanut ne iranilaisille kuulustelijoille.

Joku oli siis vakoillut tätä iranilaistaustaista henkilöä Iranin hyödyksi. Tämä on Suomessa täysin laillista, sillä Suomessa on laitonta vakoilla Suomea. Vieraat vallat voivat laillisesti koota myöhempää käyttöä varten tietoa meillä asuvista kansalaistaan, kunhan näin tehdessään eivät riko muita lakeja.

Tästä seuraa, että Suomessa asuu ihmisiä joiden perusoikeudet eivät toteudu, vaikka uudistettu perustuslaki takaa maassa pysyvästi oleskeleville saman perusturvan kuin syntyperäisille suomalaisille.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kirjoitti MOTlle, ” Pakolaisvakoilua harjoittavat epädemokraattiset valtiot loukkaavat ihmisoikeuksia. Oikeusministeriö on aloittanut selvityksen ilmiön laajuuden ja toimintatapojen selvittämiseksi. Tämä on edellytys sille, että oikeusministeriö voisi tulevaisuudessa tehdä...tarkkarajaisen kriminalisointiesityksen asiassa.”

Lisätietojen hankkiminen on on hyvä idea, sillä vaikka Ruotsissa luvaton ja petollinen tietojenkeruu on ollut kriminalaisoitu jo vuosia, on tuomiolle vakoilusta saatu vain harvoja tapauksia. Kun Suomessa vasta pohditaan onko kriminalisointi oikea keino puuttua ilmiöön, jonka olemassaoloon meillä on havahduttu, mietitään Ruotsissa siis jo lain tiukentamista.

Jutussa mainittu iranilainen pääsi muuten poistumaan Iranista, mutta ymmärtää viimeistään nyt, että opposition tukeminen Suomesta käsin havaitaan, ja se saattaa pahimmillaan vahingoittaa Iranissa asuvia sukulaisia.

Kommentit