Hyppää pääsisältöön

Asiantuntijat kriittisinä Auerin saatananpalvontaväitteille: Aika heikoilla jäillä ollaan

Kuutisen vuotta sitten Ulvilassa tapahtuneesta surmasta on syyttäjän mukaan löytynyt lisätodisteita. Anneli Auerin tapaukseen on viimeisimpänä lisänä nostettu epäilykset saatananpalvonnasta. Tutkija suhtautuu väitteisiin erittäin kriittisesti.

Pentagrammi // Kuva: Wikipedia

YleX Etusivun haastattelema uskontotieteilijä Titus Hjelm on väitöskirjassaan tutkinut saatananpalvonnan ja median suhdetta. Mies tyrmää mediassa väitetyt Anneli Auerin saatananpalvontasyytökset. Erityisesti mies tyrmää poliisin ja syyttäjän ”saatananpalvonnan asiantuntijana” käytetyn, 90-luvulla saatananpalvonnasta saarnanneen Keijo Ahorinnan todellisen asiantuntemuksen.

- Ei ollut vaikea arvata, kenestä oli kysymys. Hän toimii oman maailmankuvansa mukaan ja kehitti siihen ympärille ideologian, että Suomessa on kova saatananpalvontakultti meneillään. Ja vastoin suoraan sanoen suuria todisteita kyseisestä asiasta. Sellainen, joka on vähänkin asiaan tutustunut voi hämmästellä, mistä nämä jutut oikein tulee, Hjelm painottaa.

Hjelm myönsi pettyneensä saatananpalvontauutisointiin.

- Ensimmäinen fiilis joka tekstiä lukiessa tuli, oli että menikö väitöskirjani hukkaan. Suurin pyrkimykseni omassa tutkimuksessa oli osoittaa, että nämä olivat perättömiä ja omalla agendalla tehtyjä väitteitä. Surullista huomata että poliisi ja syyttäjä eivät ole paljon oppinut tässä 10-15 vuoten aikana, tutkija valittelee.

Hjelmin mukaan viiltelyt, tribaalit ja ristikuviot eivät riitä todisteeksi saatananpalvonnasta.

- Kuka tahansa voi tehdä ristin väärinpäin, eikä viiltely erityisesti liity saatananpalvontaan. Sellaisenaan ne eivät riitä todisteiksi. Aika heikoilla jäillä ollaan.

Auerin piirtämässä tribaalikuviossa Hjelm ei näe saatananpalvontaan viittaavia piirteitä.

- Näin Facebookissa kuvan koiran takamuksesta, jossa väitetään olevan Jeesuksen kuva. Se oli mun mielestä vähän samantyyppinen tapaus. Auerin kuva näytti ihan tavalliselta tribaalimallilta, jonka voi ottaa tatuointia ilman sen suurempaa symboliikkaa, Hjelm korostaa.

Lähteet: YleX