Hyppää pääsisältöön

Erik Bruun – rakastettujen logojen luoja

Markan seteleillä, Hartwallin Jaffan katumainoksilla ja Suomen Luonnonsuojeluliiton Norppa-logolla on sama tekijä. Pro Finlandia -mitalilla palkitun graafikko Erik Bruunin julisteista on vuosien myötä muodostunut osa suomalaisten lempidesignia.

Professori Erik Bruun on graafinen taiteilija, jonka suomalaiset tuntevat ehkä parhaiten 1950-luvulla suunnitelluista Jaffan mainosjulisteista.

Bruun tunnetaan mainosgrafiikan lisäksi luontoaiheisista piirrostöistään. Suomen luonto on aina ollut vahvasti esillä Bruunin tuotannossa. Bruunin hymyilevästä saimaannorpasta, kaikkien aikojen suosituimmasta luonnonsuojelujulisteesta, muotoiltiin 1970-luvun puolivälissä Suomen luonnonsuojeluliiton merkki.

Suomen luonnonsuojeluliitto nimittikin Bruunin vuonna 1998 ensimmäiseksi Kunnianorpaksi. Kunnianorpiksi nimitetään ansioituneita luonnonsuojelijoita.

Aiheet ja inspiraation töihinsä Erik Bruun on löytänyt tarkkailemalla luontoa omassa arkiympäristössään ja luonnossa liikkuessaan. Suomenlinna ja sen merellinen luonto on ollut yksi Bruunin suurimmista inspiraation lähteistä, graafikko onkin asununut yli 40 vuotta Helsingin edustan linnoitussaarella.

Jokainen markka-aikaan elänyt on pitänyt käsissään Bruunin designia, sillä Bruun osallistui viimeiseksi jääneen markkasarjan suunnitteluun, joka otettiin käyttöön vuonna 1986.

Portugalin Algavren Suomi-seuran mukaan Erik Bruunista ja hänen urastaan muistetaan hauska kasku ajalta jolloin, uudet markan setelit olivat olleet liikkeellä vain vähän aikaa. Bruun oli puolisoineen vierailulla Tukholmassa ja priskunnan tuli vaihtaa Suomen markkoja Ruotsin kruunuiksi. Kassanhoitaja ei ollut ikinä nähnyt uusia markkaseteleitä ja kysyi Bruunin vaimolta, ovatko ne aitoja, johon Bruunin vaimo: "Totta kai, mieheni on ne itse piirtänyt".

Tietolaatikko

Erik Bruun syntyi vuonna 1926 Viipurissa, jatkosodan aikaan perhe muutti Helsinkiin. Bruun opiskeli graafikoksi Taideteollisessa korkeakoulussa ja aloitti uransa mainospiirtäjänä 1950- luvulla.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto