Hyppää pääsisältöön

Vaikutusvaltainen ja vaitelias lehtimoguli Aatos Erkko

Erkkojen suvun perintö velvoitti myös Aatos Erkon (1932-2012) kustannusalalle. Harri Saukkomaan toimittama henkilökuva Aatos Erkosta vuodelta 1994 kertoo Sanoma Osakeyhtiön omistajasta, poliittisesta vaikuttajasta ja kansainvälisiä verkostoja käyttävästä lehtikuninkaasta. Miten yksi Suomen vaikutusvaltaisimmista ja vaiteliaimmista miehistä toimi?

Tietolaatikko

Ohjelmasta on leikattu pois osa kuvituksena käytetyistä valokuvista ja kansainvälisestä kuvamateriaalista tekijänoikeussopimusten vuoksi.

Kylmä raha, Erkko -ohjelman toimittaja Harri Saukkomaa sanoo ohjelman käsittelevän miestä, joka vaikuttaa suomalaisten asioihin joka päivä. "Hän käyttää viestinnän valtaa enemmän kuin yksikään muu tässä maassa. Ja kun Ruotsin pääministeri tai kuningas tai Henry Kissinger saapuu Suomeen, hän on heitä lentokentällä vastassa. Hänen omaisuutensa arvo lasketaan miljardeissa markoissa."

Aatos Erkkoa kuvataan ohjelmassa julkisuuden tekijäksi ja taustavaikuttajaksi, joka ei itse pidä julkisuudesta. Aatos Erkko onkin karttanut julkisuutta enemmän kuin päätoimittajina ja yhteiskunnallisina vaikuttajina tunnetut isänsä Eljas Erkko ja isoisänsä Eero Erkko.

Aatos Erkon koulukaveri kirjailija Pentti Linkola muistele Aatoksen olleen koulussa hiljainen ja vetäytyvä. Suomessa Erkko jätti koulun kesken ja suuntasi New Yorkiin oppimaan journalismia ja kansainvälistä ilmapiiriä.

Atlantin takaisten yliopisto-opintojen jälkeen Aatosta odotti Suomessa isänsä Eljas Erkon lahja, Viikkosanomien päätoimittajuus. Isänsä käskystä 27-vuotias Aatos siirtyi seuraavaksi Helsingin Sanomien päätoimittajaksi edesmenneen Yrjö Niiniluodon tilalle.

Eljas Erkon sanottiin painostaneen poikansa ottamaan Erkkojen velvollisuudet. Kun isä Eljas Erkko siirtyi johdosta syrjään, tuli Aatos Erkon vastuulle koko Sanoma Osakeyhtiö. Kustantajanakin Aatos Erkko otti yhteyttä päätoimittajiin niin pienistä kuin suuristakin asioista. Esimerkiksi EU-jäsenyydestä Erkko halusi Helsingin Sanomien kirjoittavan myönteisessä valossa.

Aatos Erkko uudisti Helsingin Sanomat kansainvälisen tason laatulehdeksi ja samalla hänestä tuli yksi vaikutusvaltaisimmista ja rikkaimmista suomalaisista. Sanoman lisäksi hän käytti valtaansa myös monissa muissa suomalaisissa suuryrityksissä, kuten Kansallis-Osake-Pankissa.

Isänmaallinen ja kansainvälinen eminenssi

Kirjailija Jörn Donner luonnehtii Aatos Erkkoa näin: – Eminenssi, joka ei ole harmaa. Henkilö, joka jollain tavoin tuntuu aika yksinäiseltä siellä huipulla. Ajattelija, joka vaikuttaa suomalaiseen yhteiskuntaan epäsuoraan. Myöskin henkilö, joka on toteuttanut sen, minkä halusi eli tehdä Helsingin Sanomista paremman lehden, koska kyllä se on näinä vuosina parantunut. Ja loppujen lopuksi kehumatta isänmaallinen suomalainen, joka kantaa huolta Suomesta.

Suomalaisuuden lisäksi Aatos Erkko oli myös kansainvälinen vaikuttaja ja hän kutoi verkkoaan New Yorkin mallimaailmaan saakka. Mallitoimiston johtaja Eileen Ford sanoo Erkolla olleen suuren vaikutuksen myös hänen mallibisnestensä saamaan jalansijaan Suomessa. Ford kehuu Erkon luoneen paljon suhteita maailmalle ja olleen aidosti kansainvälinen suomalainen.

Aatos Erkko istui maailman suurimman mediayhtiön Rupert Murdochin News Corporationin hallituksessa. Murdochin mukaan Erkon omistamat lehdet olivat parhaiten johdettuja koko maailmassa. Aatos Erkko tunsi myös Yhdysvaltain vallanpitäjät, ulkoministeriön virkamiehet ja New York Timesin omistajat.

Suomessa Erkko oli iso ja pelottava tekijä. Yksikään Erkon alainen ei suostunut ohjelmantekoa varten julkisesti haastatteluun ja toimittaja Saukkomaan mukaan yritysjohtajat ja poliitikot pelkäsivät Erkon kostoa.

Poikkeuksellisesti Aatos Erkko itse suostui kuitenkin kameroiden eteen, tosin omilla ehdoillaan. Harvinaisessa haastattelussa hän piti kysymystä poliittisesta vaikutusvallastaan lähinnä vitsinä.

Kun Erkolta kysyttiin, mitä Sanoma Osakeyhtiössä tapahtuu hänen jälkeensä, vastasi hän ykskantaan: – Ei aavistustakaan. Ja kun toimittaja tenttasi, onko Sanoma Osakeyhtiö ikuisesti turvassa ja onko Helsingin Sanomat ikuinen lehti, vastasi Aatos Erkko: – Ei mikään ole ikuista. Ei mikään. Kaikki on kovaa työtä ja eletään päivästä päivään.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä