Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Autonpesuaineiden testissä kotimainen voittaja

The typical tailfin of a 1960 Cadillac Coupe de Ville as the car is shown at the 'US Car Show' in Pforzen, Germany, 01 June 2014. Classic car owners were able to present their cars to the public during this meeting for vintage car enthusiasts.
The typical tailfin of a 1960 Cadillac Coupe de Ville as the car is shown at the 'US Car Show' in Pforzen, Germany, 01 June 2014. Classic car owners were able to present their cars to the public during this meeting for vintage car enthusiasts. Kuva: EPA/Karl-Josef Hildenbrand amerikanrauta

Kolme kovaa autonpesuainetestaaja ovat kokeneita harrasteautoilijoita. Heidän autoillaan ei mielellään edes ajeta sadekelillä saati viedä pikapesuun, vaan ne puunataan kaikkien taiteen sääntöjen mukaan käsin puhtaaksi.

Juhani Törnqvist, Jukka Ylinen ja Eero 'Roope' Kannosto testasivat vahattomat autonpesuaineet.

Autonpesuaineet valittiin testiin isojen tavaratalojen vahattomien pesuaineiden valikoimista. Testaajat testasivat pesuaineita muutaman viikon ajan pesemällä niin käyttöautojaan kuin harrasteautojaan. Raatimme arvioi pesutulosta ja riittoisuutta.

Testituotteet olivat Biltema Autoshampoo, Solmaster AS 40 Tehopesu, ArmorAll car wash, CarPlan Eco Car Autoshampoo ja Turtle Wax Big Orange Autoshampoo.

Testaajat autoineen ovat tässä:

Chrysler New Yorker 1978
Omistaja Eero 'Roope' Kannosto
Datsun 120Y 1977
Omistaja Jukka Ylinen
Dodge Phoenix 1960
Omistaja Juhani Törnqvist

Kysyimme myös Joutsemerkkiä myöntävästä Motivan pesuaineasiantuntijalta Hanna Korhoselta kommentteja pesuaineiden koostumuksesta ja ympäristöystävällisyydestä. Motiva kommentoi pesuaineita pesuainepurkkien tuoteselosteen sekä esimerkiksi Internetistä löytyvien valmistajan julkaisemien tietojen perusteella. Osassa pesuaineista sisältötiedot ovat niin puutteelliset, että niiden osalta Korhonen ei voinut ainetta kommentoida.

Turtle Wax Big Orange Autoshampoo toimii kesäpesussa

Litrahinnaltaan testin halvin pesuaine Turtle Waxin Big Orange lupaa appelsiinin luonnollista pesuvoimaa.

- Minä en oo ikinä pessy appelsiinilla, hirveen häijy sanoa, mutta ei tää huonoakaan ole, toteaa helsinkiläinen Jukka Ylinen Nissan Club of Finlandista.
- Toimii tämmöisessä niin kuin kesäpesussa, jos auto ei oo hirveän likainen, varsinkaan jos siinä ei ole pikeä, mitä keväällä autoissa usein on, sanoo vantaalainen Juhani Törnqvist Chrysler yhtymän autoja harrastavasta Finnish Mopar Associationista.

Kolmen kovan plussat ja miinukset:
+ Hyvä peruspesuaine sekä vahatulle että vahaamattomalle autolle.
- Pestyyn pintaan jäi laikkuja.
- Vetinen.
- Ei tehoa pikeen.

Motivan kommentti:
Puutteellisten tietojen perusteella Motivan Hanna Korhonen ei voinut arvoioida Turtle Waxin Big Orange ympäristöystävällisyyttä. Tuotteessa on kuitenkin hajusteita ja väriaineita.

Lisätietoa: Valmistajan tuotesivut

CarPlan Eco Car Autoshampoo ei vakuuta ekologisuudellaan

Vihreässä pullossa on vienosti mintulta haisevaa pesuainetta. Eco Car shampoopullon etikettitekstin mukaan ympäristöystävälliset ainesosat ovat peräisin uusiutuvista lähteistä ja niiden avulla pidät autosi puhtaana minimalistisella hiilijalanjäljellä. Maahantuojan mukaan tuotteen hiilijalanjälkeä ei kuitenkaan ole laskettu.

Testaajien mielestä CarPlan Eco Car Autoshampoolla normaali lika lähtee hyvin, mutta pinttyneeseen likaan sekään ei tehonnut. Raatiamme kuitenkin ihmetyttää miksi ekopesuaine pitää laimentaa lämpimään veteen.

- Vois kysyä että onko se niin ekologista jos vesikin pitää lämmittää, Törnqvist ihmettelee.

- Tässähän nämä ajatusmaailmat kohtaa kun tämmöistä bensakrematoriota aletaan ekologisella pesuaineella pestä, pohtii Eero ’Roope’ Kannosto Finnish Mopar Associationista pohtii.

Hyvästä pesutuloksesta huolimatta miinusta ekopesuaine sai huonosta riittoisuudestaan, se on myös litrahinnaltaan testimme kallein pesuaine. Nimestään huolimatta CarPlanin ekoshampoossa on myös pieniä määriä ympäristölle haitallisia aineita.

Kolmen kovan plussat ja miinukset:
+ Pesee hyvin kevyesti likaisen auton, saippuainen.
- Ei tehoa pikeen.
- Huono riittoisuus.

Motivan kommentti:
Carplan Eco Shampoo sisältää pieniä määriä ympäristölle vaarallisia aineita, mutta määrät ovat niin pieniä, että itse tuote laimentamattomanakaan ei luokitu ympäristölle vaaralliseksi. Kummatkin raaka-aineet, jotka luokittuvat ympäristölle vaarallisiksi voivat olla turhia tuotteen toiminnan kannalta. Toinen näistä vaikuttaa hajusteelta (=turha) ja toinen on tensidi (tarvitaanko tuotteessa kahta eri tensidiä?).

Se, että tuotteen kerrotaan koostuvaan luonnon tai luonnollisista raaka-aineista, ei tee siitä ympäristöystävällistä tai turvallista käyttäjälle. Myös luonnosta peräisin olevat aineet voivat olla vahingollisia ympäristölle ja käyttäjän terveydelle. Yhtenä esimerkkinä hajusteina käytettävät luonnonöljyt.

Ei sen ympäristöystävällisempi kuin muutkaan testin pesuaineet.

Lisätietoa: Valmistajan tuotesivut

ArmorAll car washista jäi raidat autoon

Pesuaineiden hajusteet kuormittavat ympäristöä, mutta silti niitä käytetään yleisesti myös autonpesuaineissa. ArmorAll car washista sisältää limoneenia, joka on myrkyllistä vesieliöille.

- Tässä on testin näyttävin pakkaus ja näyttävin aine, tässä panostettu siihen että erottuu myymälän hyllystä ja parfyymiaäkin selvästi lisätty aineeseen, Törnqvist sanoo.

ArmorAll lupaa, että se tehoaa myös kylmässä pesuvedessä. Testaajiemme mielestä veden lämpötilalla ei ollut mitään merkitystä pesutulokseen. ArmorAllilla peseminen oli nahkeaa.

- Tästä puuttuu semmoinen liukkaus mitä minä ainakin oletan ja odotan pesuaineelta. Tulee semmoinen fiilis että nyt niin kuin jynssätään. Lähteekö vaha, jos oikein kovasti jynssätään, Törnqvist pohtii.

ArmorAllista jäi myös jälkiä autoon.

- Sen kanssa kävi sillä tavalla, että vaikka oli sisällä ja viileä auto niin se kerkesi kuivahtaa vähän raidalliseksi siihen auton kylkeen. Siinä oli aikamoinen työ saada hinkattua pois se siitä, kertoo Kannosto

Kolmen kovan plussat ja miinukset:
+ Riittoisaa.
- Geelimäinen rakenne, ei sekoitu kovin hyvin veteen.
- Ei liukas
- Tahmea. Sieni natisi sekä vahatulla että vahaamattomalla pinnalla. pesu tuntui jynssäykseltä.
- Kuivahtaa nopeasti.
- Ei tehoa pikeen.

Motivan kommentti:
Armor All Car Wash autoshampoo sisältää ainakin limoneenia, joka siis on erittäin akuutisti myrkyllistä vesieliöille ja herkistävää.

Vaarallisten aineiden salliminen tuotteissa perustuu riskinarviointiin. Eli semmoiset määrät, joiden aiheuttamat riskit ympäristölle odotettavissa olevalla altistuksella ovat hyvin pienet, sallitaan.

Lisätietoa: Valmistajan tuotesivut

Biltema Autoshampoo on hyvä peruspesuaine

Bilteman pesuaine on testin halvimmasta päästä. Se on voimakkaasti vaahtoavaa ja pesutulos oli hyvä.

- Aika tehokas ja hyvän tuntuinenkin ei hassumman tuntuista tavaraa yhtään, Kannosto toteaa.

Testiryhmämme mielestä Biltema kilpailee testin ykköspaikasta, koska sillä lähti lähes kaikki mutta pikeen sekään ei tehonnut. Miinusta pesuaine sai huonosta korkistaan, joka jokaisella testaajalla meni ensimmäisellä avaamisella rikki.

Kolmen kovan plussat ja miinukset:
+ Vaahtoaa hyvin.
+ Liukas.
+ Hyvä pesutulos.
+ Vahaamattomalla pinnalla tuntui liukkaammalta kuin kilpailijat.
- korkki meni kaikilla testaajilla rikki. Ei avaamisen jälkeen ollut enää tiivis.
- Ei tehoa pikeen.

Motivan kommentti:
Bilteman tuote ei käyttöturvallisuustiedotteen mukaan sisällä mitään ympäristölle vaarallisia aineita. INCI-listan mukaan tuote kuitenkin sisältää LAS:sia (C10-14 alkyl benzenesulfonic acid) , joka on myrkyllistä vesieliöille. Se sisältää myös EDTA:a, jonka Joutsenmerkki LAS:sin tavoin kieltää. EDTA:lla on voimakas kyky sitoa itseensä metalli-ioneja vesiympäristöstä (lietteestä) ja sen epäillään edesauttavan raskasmetallien kulkeutumista. EDTA ei ole suoranaisesti ympäristölle haitallinen, suurin ongelma on sen pysyvyys. Koska se ei ole biologisesti nopeasti hajoavaa, se kulkeutuu jätevedenpuhdistuksen läpi purkuvesistöön. EDTA:n runsaasta käytöstä johtuen se on yksi yleisimmistä kemikaaleista (jos ei yleisin) Euroopan joissa ja järvissä.

Lisätietoa: valmistajan tuotesivut

Solmaster AS 40 Tehopesu on testin tehokkain

Testissä on myös kotimainen pesuaine, jonka tehoaine on sitrusöljyä.

- Tämä tuntuu kädessä tosi liukkaalta. Sieni liukuu kuin tyhjän päällä. Tosi saippuainen ja sen tuntuinen että tämä pesee varmasti kyllä hyvin, Törnqvist sanoo.

Kolmen kovan mielestä pesuaineen tärkein ominaisuus on se, että se pese vain lian, ei vahaa. Solmaster AS 40 Tehopesu toimi juuri näin. Huuhtomisen jälkeen auton vahapinta helmeilee edelleen todella hyvin.

- Pesuaine ei pessyt vahaa siitä pois, vaikka pesuaine tuntui tosi tehokkaalta saippuaiselta ja liukkaalta, kolme kovaa toteaa.

Pesuaineita testattiin myös erittäin pinttyneeseen likaan elil autoon, jota ei ole pesty muutamaan kuukauteen. Maalipinnalla on pikeä, katusuolaa, linnunkakkaa ja kuraa.

Testimme autonpesuaineista ainoastaan Solmaster AS-40 tehopesu tehoaa myös pinttyneeseen likaan.

Kolmen kovan plussat ja miinukset:
+ Erittäin hyvä pesutulos.
+ Riittoisa.
+ Liukkain sekä vahatulla ja vahaamattomalla maalipinnalla.
+ Poisti myös pikiläikät.
- Huono vaahto.

Motivan kommentti:
Solmaster mainostaa tuotteensa aktiivikomponenttien olevan helposti biologisesti hajoavia. Tällä tarkoitetaan aerobista hajoavuutta. Entä anaerobinen hajoavuus tai raaka-aineiden muut ominaisuudet, kuten esimerkiksi herkistävyys, vesieliötoksisuus ja kertyvyys? Entä muut kuin aktiivikomponentit?

Lisätietoa: Valmistajan tuotesivut

Testin voitti kotimainen Solmaster AS 40 Tehopesu

Vahattomien autonpesuaineiden testivoittaja on kotimainen Solmaster AS-40 Tehopesu, jonka tehot riittivät myös erittäin likaiseen autoon. Hyvänä kakkosena tulee Biltema Autoshampoo. Testin jumboksi jää ArmorAll car wash, jonka pesutulos on selvästi huonoin. Hinnalla ei tunnu olevan juurikaan merkitystä tässä testissä.

Lisäys 11.4.2016: Hinnat vuodelta 2013


Sijoitus Pesuaine Pisteet
(1-5)
Hinta (e/litra)
1. Solmaster AS 40 Tehopesu 4,0 6,90
2. Biltema Autoshampoo 3,7 3,98
3. CarPlan Eco Car Autoshampoo 3,0 7,80
4. Turtle Wax Big Orange Autoshampoo 2,3 1,79
5. ArmorAll Car Wash Autoshampoo 2,0 6,9

Kolmella kovalla on valmistajille kovaa sanottavaa.

- Pitäisi panostaa siihen pesutulokseen, eikä hienoihin etiketteihin, mukavaan hajuun ja iloiseen väriin. Pesutulos on se minkä sen ratkaisee, Ylinen toteaa.

Puhdasta tuli, mutta jos pesuaineita tarkastellaan Joutsenmerkin näkökulmasta, niin mikään tuotteista ei vaikuttaisi täyttävän Joutsenmerkin vaatimuksia. Toisaalta, kahden pesuaineen kohdalla Turtle Wax Big Orange Autoshampoon ja voittajan Solmasterin AS 40 Tehopesusta oli saatavana vain sellaiset tiedot, joiden perusteella ei pysty asiaa varmasti sanomaan.

Kolmen kovan neuvot auton käsinpesuun

- Pese auto säännöllisesti, ettei lika pinty.
- Auto kannattaa kastella ensin hyvin ylhäältä alas.
- Pesu tulee aloittaa ylhäältä alas, puhtaasta likaiseen.
- Käytä yhtä sientä maalipinnoille ja toista renkaiden ja vanteiden pesuun.
- Älä pese suorassa auringonpaisteessa, ettei pesuaine kuivahda pinnalle
- Huuhtele hyvin ylhäältä alas.
- Kuivaa auto puhtaalla säämiskällä. Voit myös käyttää apunasi auton kuivaamiseen tarkoitettua lastaa.

Liuotinpesu ei kuulu kotipihalle

Jos peset autoa tai muuta moottoriajoneuvoa kotipihalla, jossa ei ole hiekan- ja öljynerotuskaivoa, muista nämä säännöt:

- Ajoneuvoa voi pestä satunnaisesti piha-alueella.
- Älä käytä hiilivetyliuottimia sisältäviä pesuaineita.
- Pesussa syntyvää jätevettä ei saa johtaa puhdistamattomana suoraan vesistöön.
- Ajoneuvojen pesu ja huolto on kielletty katu- tai tiealueella ja muilla yleisillä alueilla.

Tarkemmat säännöt löytyvät oman kunnan ympäristönsuojelumääräyksistä. Myös taloyhtiöt saattavat järjestyssäännöissään jopa kokonaan kieltää autojen pesemisen alueellaan.

Ympäristölle paras paikka pestä autoa on huoltamoiden ja pysäköintihallien maksulliset pesupaikat. Niissä jätevedet johdetaan hiekan- ja öljynsuodatuskaivon kautta jätevesiviemäriin.

Maarit Åström-Kupsanen, Kuningaskuluttaja, YLE Tutkiva asia

Lisätietoa: Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Päivitys 11.4.2016: Ulkoasun korjauksia

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.