
Ruotsinkielisen Natur och Miljöö-järjestön Ilmastopilottihanke tuotti hyvän tuloksen. 12 perhettä Itä-Uudeltamaalta kokeili vuoden ajan, miten oma perhe voisi pienentää hiilijalanjälkeään. Projekti näytti, että kodeissa voi samaan aikaan vähentää päästöjä ja säästää selvää rahaa.
Vuoden projekti päätökseen
Ilmastopilottihanke alkoi marraskuussa 2010. Siihen lähti mukaan 12 perhettä Porvoosta, Loviisasta, Sipoosta ja Mäntsälästä.
Perheiden hiilijalanjälki mitattiin kahden kuukauden jaksolla marras-joulukussa 2010. Hiilijalanjälki kertoo kasvihuonekaasujen päästöt hiilidioksidiksi laskettuna.
Sen jälkeen projekti järjesti tapaamisia, joissa perheet saivat tietoa ilmasto-asioista. Ilmastopilotit valmistivat yhdessä ruokaa, tutustuivat passiivienergiataloon, vierailivat lähiruokaa tuotavalla tilalla ja kävivät taloudellisen ajon kurssin. Koteihin jaettiin mittareita, joilla perheet mittasivat kodinkoneiden energiankulutusta. Kaikkiaan projektin osallistujat tapasivat 12 kertaa.
Perheiden hiilijalanjäljet mitattiin uudelleen tammi-helmikuussa 2012.
Lindroos-Järvisen perhe söi lähiruokaa ja säästi sähköä

Viime lokakuussa Kuningaskuluttaja vieraili Sipoossa Kicka Lindroosin ja Janne Järvisen perheessä. Perheeseen kuuluu vanhempien lisäksi kaksi kouluikäistä poikaa. Kotina perheellä on itse rakennettu, uudehko omakotitalo.
Kicka ja Janne olivat lokakuussa osallistuneet ahkerasti Ilmastopilottihankeen tilaisuuksiin. Niistä saadun opin mukaan perhe lisäsi lähiruuan osuutta kodin ruokapöydässä. Lihaa ja vihanneksia ostettiin suoraan paikallisilta viljelijöiltä.
Paljon autolla liikkuva perheen isä kävi taloudellisen ajon kurssin. Ajotekniikka parani selvästi ja bensaa säästyi.
Talven aikana perhe paneutui vielä mm. sähkön säästämiseen. Janne kertoo pitäneensä aina kirjaa talon sähkönkulutuksesta. Ilmastopilottihankkeen aikana sähkön kulutus laski ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen!
- Lämpöpumpun säätö tehtiin uudestaan ja laskettiin lämpötilaa talossa. Ja tietenkin sammuteltiin lamppuja enemmän kun aikaisemmin. Me myös keskustelimme siitä, mitkä asiat vievät sähköä ja mitkä eivät, Janne kertoo.
Tulosta syntyi yllättävänkin paljon.

- Sähkönkulutus tippui 10 %. Se on jo yhden kuukauden sähkölaskun verran. Satoja euroja tuli säästöä sitä kautta, Janne riemuitsee.
Kaiken kaikkiaan Lindroos-Järvisen perheen hiilijalanjälki pieneni vuoden aikana 34 %.
Gröönroosit kierrättivät ja säästivät öljyä

Kävimme lokakuussa myös Grönroosien perheessä Sipoossa. Perheeseen kuuluvat vanhemmat Christina ja Mikael Grönroos sekä kolme teini-ikäistä lasta. Kotitalo on 50-luvulla rakennettu rintamamiestalon tyyppinen talo.
Lokakuussa perhe oli jo ehtinyt panna jätteiden kierrätyksen kuntoon. Puutarhan perällä komeili uusi komposti. Christina oli tuunannut keittiöön koreat kassit, joihin oli helppo lajitella lehdet, metalli, lasi ja pahvit. Kasseissa jätteet kulkivat kätevästi muutaman kilometrin päähän jätteiden lajittelupisteeseen.
Sekajätteen määrä oli perheessä vähentynyt niin paljon, että jäteauton käyntikertoja oli voitu harventaa viikosta kahteen viikkoon.
Mikael laittoi syksyllä lisää vuorausta alakerran musiikkihuoneen seiniin ja lattiaan. Samalla hän pohti, mahtaako perhe saada öljylämmitteisen talon menoja kuriin. Projekti osoitti, että paljon voi tehdä.
- Syksy oli lämmin, joten pystyimme pitämään pitkään lämmityksen pois päältä. Talon lämpötilaa alennettiin muutenkin. Suihkussa käyntejä ei suorastaan harvennettu, mutta ylenmääräinen lotraaminen lopetettiin, Mikael kertoo.
Mikaelin arvion mukaan öljylaskua saatiin vuositasolla pienenemään 200-300 litraa. Euroissa laskien tämä tietää muutaman satasen säästöä.
Perheen shoppailua harrastava tytär oli jo syksyllä siirtynyt muotikaupoista second hand-liikkeiden ja kirpputorien asiakkaaksi. Tämä innostus on kestänyt.

- Tytär löytää edelleen hyvin vaatteita. Ja nyt toinenkin lapsi on tullut teini-ikään ja alkanut ostaa kirpputoreilta, kertoo Christina.
Grönroosien hiilijalanjälki pieneni vuoden aikana 22 %.
Matkailu söi säästöjä
Projektin aikana useimmat perheet pystyivät pienentämään ilmastopäästöjään. Koko joukon yhteistulos oli 19 % pienempi hiilijalanjälki.
Vaikeinta oli autoilun vähentäminen. Haja-asutusalueella joukkoliikenne toimii huonosti. Autoilun tuottamia päästöjä vähennettiin kyllä järkevällä ajotavalla ja matkoja suunnittelemalla, mutta kokonaan autolla ajoa ei voinut lopettaa. Autoilun tuottamat päästöt vähenivät vain 7 %.
Ilmastopilottien hiilijalanjäljistä on poistettu laivalla tai lentokoneella tehdyt lomamatkat. Pari perhettä teki tutkimusjakson aikana kerran elämässä-tyyppisen, pitkän lentomatkan. Nämä lomamatkat tuottivat niin paljon ilmastopäästöjä, että yhden vuoden osalle laskettuna ne olisivat syöneet koko muun projektin tuloksen nollaan! Tätä projektin johto ei pitänyt oikeudenmukaisena.
Kun lukuja katsoo vain perheiden arkielämän osalta, tulos näyttää valoisammalta. Pienillä muutoksilla voi säästä sekä ympäristöä että rahaa.
- Kyllä minä luulen, että ne ovat ihan loppuelämän kestäviä muutoksia, arvioi Kicka Lindroos.
- Muutokset olivat helppoja, niitä ei ollut mikään vaiva toteuttaa. Me elämme kuten ennenkin, mutta käytämme vähemmän luonnonvaroja, hän jatkaa.
- Tästä on tullut jonkinlainen pysyvä ajattelumalli, pohtii Mikael Grönroos.
- Nyt jokaisen ostopäätöksen kohdalla ajattelee vaistomaisesti, että millaisia ympäristövaikutuksia tällä on. Sen mukaan eletään ainakin lähitulevaisuudessa.
Virpi Väisänen, Kuningaskuluttaja, YLE Tutkiva asia
Kuningaskuluttajan juttu Ilmastopilottien alkuvaiheista: Ilmasto muuttuu arjessa