Hyppää pääsisältöön

Timo Jämsen oli suomalainen rockpioneeri

Timo Jämsenistä tuli 1960-luvun alussa kotimaisen varhaisrockin "varakuningas". Helsingin Kallion kasvatti aloitti 17-vuotiaana levytysuransa, jonka parhaimmat tuotokset kuuluvat edelleen suomalaisiin klassikoihin.

Keijo Ahola (1942–2012) omaksui taiteilijanimen Timo Jämsen osallistuessaan Suomen ensimmäiseen televisioituun rock-kuninkuuskisaan syksyllä 1959. Hän jäi kilpailussa kakkoseksi, mutta pääsi levyttämään Musiikki-Fazerin seuraavana keväänä järjestämän koelaulutilaisuuden kautta. Samasta tapahtumasta poimittiin Fazerille myös Eero ja Jussi Raittinen sekä Jorma Kalenius Rock Devils -yhtyeineen.

Timo Jämsen Suomen rock-kuninkuuskisan loppukilpailussa Music, music, music -ohjelmassa 19.11.1959.
Timo Jämsen rock-kuninkuuskisan loppukilpailussa ohjelmassa Music, music, music marraskuussa 1959. Timo Jämsen Suomen rock-kuninkuuskisan loppukilpailussa Music, music, music -ohjelmassa 19.11.1959. Kuva: Mauno Kuusla Timo Jämsen,music music music,1959 (albumi),kilpailut

Rocklaulajan levytettäväksi tarjottu materiaali ei suinkaan ollut rajua rock and rollia vaan enemmänkin teiniaiheista poppia. Nuoresta iästä huolimatta tulokset ovat silti yllättävän kestäviä. Jämsenin lauluääni oli kypsempi ja rennompi kuin muiden kotimaisten rockpioneerien.

Kouluelämää sivuavan Loppunut on meiltä koulu -rallatuksen hän esitti nenäkkäästi ja ironisesti. Elvis-suomennos Onnen siteet oli koskettava, hienosti tulkittu slovari. Molemmat ilmestyivät Jämsenin esikois-EP:llä syyskesällä 1960.

Ensilevyn jälkeen Jämsen vaihtoi levy-yhtiötä, mutta levytyksiin tuli pitkä tauko hänen jouduttuaan puukotuksen uhriksi. Scandiallakaan hän ei saanut laulettavakseen nopeatempoista rockia, mutta toisaalta Elvis Presleykin oli tähän aikaan jo siirtynyt balladeihin.

Scandian julkaisut oli tuotettu huolella. Elvis-balladi Jäitkö yksin sä nyt ja brittisuosikki Cliff Richardin ohjelmistosta poimittu Tuollainen tyttö ovat molemmat tyylikkäitä esityksiä. Jämsenin uran ehdoton huippu oli kuitenkin Jaakko Salon sovittama Kohtalon tähti, jonka tunnelma on käsinkosketeltavan voimakas.

Jämsen jatkoi myöhemmin levytyksiään The Strangersin solistina ja etenkin The Esquiresin riveissä.

Tietolaatikko

Timo Jämsen osallistui marraskuussa 1959 rock-kuninkuuskilpailuihin, joissa voiton vei Rock-Jerry. Samoin kävi seuraavissa kisoissa vuonna 1961, jolloin voittajaksi kruunattiin Pekka Loukiala. Jämsen oli silti helsinkiläisen kisayleisön ehdoton suosikki. Uransa alussa hän esiintyi Five Tornados -yhtyeen kanssa ja myöhemmin mm. Heikki Rosendahlin ja Leo Lindblomin tanssiorkesterien solistina. Jorma Kaleniuksen ja Raittisen veljesten tavoin Jämsen kuului helsinkiläisen Haka-kerhon kantaporukkaan. Rautalankamusiikin tultua muotiin Jämsen keikkaili ja levytti The Strangersin kanssa (Yyterin twist, 1963). Myöhemmin samana vuonna hän liittyi The Esquires -yhtyeeseen, joka levytti vuosina 1963–1966 ison joukon käännösversioita Beatles-hiteistä. Esquires koottiin uudelleen 1980-luvulla.

Kommentit