Hyppää pääsisältöön

Eetteripyörteet ovat ikuisen elämän salaisuus

"Teoriani menee niin pitkälle että pitäisi pyrkiä uusiin luomisiin, siihen että eetterin reuna hipoo eetterin toista reunaa ja syntyy uusia eetteripyörretankoja. Eetterin ikuinen virtaus on iankaikkista elämää."

Kauko Niemisen vuonna 1957 kehittämä eetteripyörreteoria selitti sähkön. Sittemmin teoria on täydentynyt selittämään myös muun muassa alkeishiukkasen, painovoiman ja maailman synnyn.

Dokumenttielokuvantekijänä ansioituneen Jouni Hokkasen vuonna 1991 valmistuneessa lyhyessä radiodokumentissa Kauko Nieminen kertoo sähköeetteripyörreteoriasta omin sanoin. Maallikolle teoria voi kuitenkin olla vaikea käsittää.

"Eetterin reuna hipoo eetterin toista reunaa, niin se vetää vastakkaiseen reunaan virtauksia, mutta kun virtauskitka on pienimmillään pyörteissä, niin ne pyörteet syntyvät. Ne syntyy samansuuntaisina samassa reunassa, sen takia ne ovat toistensa puolelta vastakkaissuuntaisia", Nieminen sanoo.

"Sen takia ne karkottaa, tönii toisensa heilahtelemaan-pyörähtelemään. Niihin syntyy heilahtelu-pyörähtelykeskus, joka on alkeishiukkanen. Tämä on se suuri pamaus, big bang, alkuräjähdys ja luominen."

Eetteripyörteistä löytyy myös iankaikkisen elämän salaisuus.

"Johanneksen 12:50, 'Jumalan käsky on iankaikkinen elämä', osoittaa sen mikä oli Jeesuksen perusoppi. Minä olen mennyt tästä eteenpäin tieteelliseen suuntaan, osoittanut että tässä on kysymys eetterin ikuisesta virtaamisesta. Hänen aikanaan tiede oli niin alkeellisella tasolla että Jeesus ei voinut ymmärtää tämmöisiä asioita. Vaistonvaraisesti hän osoitti oikean suunnan kyllä."

Teksti: Sampo Sauri

Tietolaatikko

Nieminen on julkaissut useita kirjasia joissa muun muassa eetteripyörreteoria selitetään.

Eetterin fysiikka (1980)
Eetteripyörteet voimina (1984)
Sähkö eetteripyörteitä (1987)
Tajunta ja sähköpyörteitä (1991)
Luomisen pyörteet (1993)
Tajunnan pyörteet (1993)
Kokonaisuuden eduksi (1994)
Aika ja aine (1995)
Aika ja aine, osa 2 (1999)
Luoja ja alkuluvut (2000)
Voima (2002)
Eetteripyörre (2003)
Jatko (2004)
Pyörteet (2005)
Alkuluvut ja sähkö (2006)

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto