Hyppää pääsisältöön

Ortotopologia on laaja-alainen varjotiede

Oman tieteenalansa ortotopologian kehittänyt "dosentti" Aapo Heikkilä luennoi täpötäysille saleille. Helsingin yliopistossa järjestetylle vierasluennollekaan eivät kaikki halukkaat mahdu.

Harvinaislaatuisella taltioinnilla nähdään kuinka yleisöllä on hymy herkässä eksentrisen Aapo Heikkilän luennolla.

"Alfa H ultrafiltteri jaettuna toisella filtterillä ja tämä vielä kolmannella filtterillä, niin tämä on sitten identtinen nolla", Heikkilä selostaa liitutaululle piirtämiään monimutkaisia kaavoja, saaden yleisön puhkeamaan nauruun.

"Hyvin laaja-alainen, poikkeaa paljon tästä tiedemiesten kapea-alaisuudesta", yleisössä istunut Paavo Lanto luonnehtii. "Juuri tämmöistä nykyaika tarvitsee."

Aapo Heikkilä valittiin vuoden oululaiseksi vuonna 1987.

Teksti: Sampo Sauri

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto