Hyppää pääsisältöön

Chili saattaa korvata laihdutusleikkaukset

Stock photo: Peperoncino by gemedj89

Perinteisesti leikkaus kohdistuu ruoansulatuselimiin, ja se on melkoisen raju toimenpide. Tutkijat selvittävät nyt kuumeisesti, voisiko neurologiasta löytyä parempi vaihtoehto. Muun muassa USA:laisen Brighamin naistensairaalan kirurgit ovat tehneet uraa uurtavia kokeiluja chilistä löytyvällä kapsaisiinilla.

Kapsaisiinin todettiin tuhoavan kiertäjähermon sen osan, joka lähettää viestejä vatsasta aivoihin. Tuho kohdistuu vain näihin hermosäikeisiin, joten viestit aivoista vatsaan kulkevat edelleen. Kiertäjähermosta voidaan myös leikkaamalla poistaa tiettyjä osia, mutta menetelmällä on ikäviä sivuvaikutuksia. Kiertäjähermo kun säätelee muun muassa sydämen sykettä.

Hermon tuhoaminen vähensi erityisesti kaikkein haitallisinta sisäelinten ympärille kertyvää rasvaa. Näin menetelmä saattaa olla erittäin merkittävä esimerkiksi diabeteksen hoidon kannalta. Kokeiluja on tehty tähän asti vain eläimillä, mutta tutkijat toivovat, että menetelmä soveltuisi myös ihmisten hoitamiseen. 

 • Apollo-matkailua aloittelijalle

  Kuusi parasta matkavinkkiä Apollo-lentojen kohteisiin.

  Näin sinäkin pääset He valloittivat Kuun-podcastsarjassa esiteltyihin ikonisiin Apollo-lentojen paikkoihin. Tässä kaikki kuusi jaksoa ja jaksokohtaiset matkavinkit. Näitä lähemmäksi Kuuta et Maan päällä pääse!

 • Kuusi syytä, miksi kiroilu on §@#&*:n hyvä tapa

  Kiroilijat voivat paremmin ja ovat luotettavampia ystäviä.

  Ruokkoamattomia puheita kannattaa sietää, sillä niiden laukoja voi tutkimusten mukaan kaikin puolin paremmin. Hän on lisäksi myös luotettavampi ystävä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

 • Apollo-matkailua aloittelijalle

  Kuusi parasta matkavinkkiä Apollo-lentojen kohteisiin.

  Näin sinäkin pääset He valloittivat Kuun-podcastsarjassa esiteltyihin ikonisiin Apollo-lentojen paikkoihin. Tässä kaikki kuusi jaksoa ja jaksokohtaiset matkavinkit. Näitä lähemmäksi Kuuta et Maan päällä pääse!

Uusimmat sisällöt - Tiede