Hyppää pääsisältöön

Epämuodikasta katsottiin vähän hitaasti

Miksi pitää saada uudet farkut, vaikka vanhat ovat vielä ihan kestävät, äimistellään vuonna 1980 tehdyssä ohjelmassa. Muodista ja muodin orjuudesta tentataan kriittisesti vaatekauppiaita, tamperelaisia rokkareita ja muita nuoria.

Ohjelmaa tehtäessä huudossa oli 1950-luvun nostalgia, ja niinpä ensimmäisinä haastateltavina ovatkin Tampereen Hämeenkadulla aikaansa viettävät rock and roll -nuoret. Toimittajalle esitellään vanhoja spittareita sekä "alan rotseja" ja "alan paitoja".

Farkut olivat lyöneet siinä määrin itsensä läpi, että ajankohdan nuorisoa kutsutaan ohjelmassa "80-luvun siniseksi sukupolveksi". Mic Mac -liikkeen omistajalta Eila Salovaaralta ja Falmers-farkkuja valmistavalta Jouko Haapojalta tiukataan, paljonko farkkujen hinnoissa on muotilisää.

Erityinen nuorisolle suunnattu muoti vakiintui toden teolla vasta 1970-luvulla, ohjelma kertaa. Vaatekauppiaat olivat oppineet tajuamaan, että nuoriso oli merkittävä taloudellinen tekijä ja "otollista maaperää".

Nuoret ovat alttiita ryhmän paineelle, ohjelma varoittaa. Yhdenmukaiset trendit ovat vaateteollisuudelle edullisia, koska ne mahdollistavat pitkät valmistussarjat. Imatranajoissa haastatellut nuoret itsekin myöntävät kaveripiirin merkityksen pukeutumispäätöksissään. Jollei pukeudu muodinmukaisesti, toiset saattavat "katsoa vähän hitaasti", toteaa muuan tyttö.

Falmersin Jouko Haapojan mukaan kysyntä määrää Suomessa tarjonnan: "Ei kuluttajalle pysty tuputtamaan mitä tahansa." Myös osa nuorista kiistää vaateteollisuuden ohjailevan heidän valintojaan, vaikka vieressä istuvat tunnustavatkin elokuvien ja muodin vaikutuksen, jopa jonkinlaisen "muodin orjuuden".

Ruotsin kuluttajavirasto oli jo käynnistänyt kouluissa kampanjan "kaupallisen muotikarusellin vauhdin" ja "muotihysterian" jarruttamiseksi. Ohjelmassa pohditaan, pitäisikö tällainen kampanja aloittaa Suomessakin.

Reportaasin lopussa rinnastetaan kärkevästi kaupallinen muoti, amerikkalaisvaikutteinen nuorisokulttuuri ja yhteiskunnallinen taantumuksellisuus: muotivaate-, rullaluistelu-, jenkkifutis- ja festivaaliotosten lomaan on leikattu välähdys nuorisoporukasta, joka ajelee hakaristein koristellulla avoautolla natsitervehdyksiä tehden.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit