Hyppää pääsisältöön

Vuoria tyhjensi pajatsonsa MOT:ssa

Matti Vuoria
Matti Vuoria on Suomen suurimman eläkeyhtiön, Varman, toimitusjohtaja Matti Vuoria Kuva: Yle, Mot matti vuoria

Suomen suurimman työeläkeyhtiön, Varman, toimitusjohtajan Matti Vuorian ”pajatson tyhjennys” MOT: Eläkepomot kaalimaalla -ohjelmassa on aiheuttanut kummastuneita reaktioita katsojissa. Vuoriaa on pidetty ”ylimielisenä” ja ”vastuuttomana”. Voiko hän vastata 34 miljardin sijoitusvarallisuudesta? Voiko 60.000 euron kuukausipalkalla puhua ”noin sekavia”?

Pyysin Vuorialta haastattelua sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja Finanssivalvonnan suunnitelmista kiristää eläkeyhtiöiden valvontaa sen jälkeen kun kevään aikana paljastui lähipiirikauppoja. Ministeriö ja Finanssivalvonta haluavat puuttua myös asiaan, joka koskettaa erityisesti toimitusjohtaja Vuoriaa. Niiden mukaan työeläkeyhtiön johtajan ei pitäisi istua pörssiyhtiöiden hallituksissa.

MOT -ohjelmassa haastatellut asiantuntijat perustelevat monipuolisesti, miksi työeläkeyhtiön etu kärsii siitä, että sen ylin johto istuu jonkun sijoituskohteen hallituksessa. STM:n eläkkeellä oleva ylijohtaja Tarmo Pukkila sanoo suoraan: ”Se että haluaa olla pörssiyhtiön hallituksessa mukana, se on minusta puhtaasti oman edun tavoittelua.”

Vuoria ei antanut haastattelua. Menimme Varman avoimeen tulosinfoon, missä Vuoria piti aiheesta lähes tunnin pituisen monologin. Taltioimme puheen, josta osia esitimme ohjelmassa.

Vuorian puheessa on monta mielenkiintoista kohtaa. Yllättävin niistä on Vuorian suhtautuminen Varman sijoitusvarallisuuteen. Hän toteaa, että tänään maksetut eläkkeet rahoitetaan tänään maksetuilla eläkemaksuilla. Varmaan kumuloitunutta 34 miljardia euroa ei hänen mielestään tarvitse sijoittaa ensisijaisesti niin, että se tuottaisi mahdollisimman hyvin. Onko se osaselitys Varman heikkoon pitkän ajan sijoitustuottoon?

Vuoria katsoo, että hänellä on suurempikin tehtävä kuin eläkevarallisuuden paras mahdollinen hoitaminen. Hänelle tämä rahakasa on vallankäytön väline. Hän haluaa luoda Suomeen työpaikkoja, harjoittaa talouspolitiikkaa. Eikö tuo rooli kuulu maan hallitukselle ja eduskunnalle?

”Pajatso on tyhjennetty”, hän totesi puhuttaessa Varman lähipiirin mökkikaupoista. Näkeekö Vuoria eläkeyhtiön omaisuuden todella lähipiirin pajatsona? Kaiken lisäksi Vuoria muisti väärin. Helsingin Sanomien uutisoi ohjelman ulostulopäivänä (14.5), että Varma on myymässä Kirkkonummen edustalla 17 hehtaarin saaren mökkeineen. Vuoria kertoi lehdelle, ettei ollut vielä päättänyt myydäänkö lähipiirille tai avoimesti markkinoilla.

Mitä Vuorian esimiehet ajattelevat tilanteesta? Varman hallituksen puheenjohtaja on Rautaruukin toimitusjohtaja Sakari Tamminen. Tammisen oma asema Rautaruukissa ei ole itsestäänselvyys. Hän oli talvella Talouselämä -lehden kannessa pörssin alisuorittajana. On korkea kynnys ryhtyä toimenpiteisiin hyvä veli -kerhon jäsenen kohdalla, jos oma paikka kerhossa on uhattuna.

Varman hallituksen varapuheenjohtaja, Wärtsilän eläkkeellä oleva toimitusjohtaja, Ole Johansson, puolusti taannoin HS:n vieraskynäpalstalla työeläkeyhtiöiden johtajien oikeutta istua pörssiyritysten hallituksissa. Vuoria on Wärtsilän hallituksen varapuheenjohtaja. Hän on myös Wärtsilän hallituksen nimitys- ja palkkiovaliokunnassa. Hän on ollut päättämässä Johanssonin  eduista. Hyvä veli -kerhossa on kohteliasta kiittää. Lienee hyvin sopimatonta, jos Johansson kyseenalaistaisi Vuorian tavan johtaa maan suurinta työeläkeyhtiötä.

Kommentit