Hyppää pääsisältöön

Dokumentaristi Louis Theroux vaaratilanteesta: BBC käski ottamaan turvamiehet mukaan

Louis Theroux paljastaa mitkä dokumentit jäivät kesken koska idea ei kantanut riittävän pitkälle ja milloin rohkeaa toimittajaa on todella pelottanut.

Louis Theroux // Kuva: EPA/ Andy Rain

Brittiläinen toimittaja Louis Thereoux tunnetaan Suomessa  parhaiten Louis Theroux'n vinksahtaneet viikonloput -sarjasta sekä useista dokumenteistaan. Miehen uudet dokumentit alkoivat pyöriä Suomessa eilen. Tunnettu toimittaja kertoo, että epäonnistumisiakin tulee vastaan väistämättä. Tämä johtuu toimittajan mukaan siitä, ettei alkuperäinen idea ollut riittävän hyvä.

- Yritin tehdä juttua vapaaottelusta. Olin tehnyt painimisesta jutun aiemmin ja ajattelin sen olevan vähän erilaista, vaikka teemat saattoivat olla samankaltaisia. Kuvasimme sitä kolmesta viiteen päivää. Se ei ollut kokonaan mielenkiinnotonta, mutta se ei vain tuntunut riittävän. Kyse oli jotenkin liian tavanomaisesta urheilulajista. Minun näkemykseni mukaan se on vaarattomampaa kuin nyrkkeily. Ajatus siitä, että se olisi outo ja vaarallinen harrastus ei oikeastaan pidä paikkaansa. Ihmiset vaikuttivat jotenkin hirvittävän normaaleilta, joten luovuimme siitä. 

Louis Theroux yritti myös tehdä dokumenttia Tina Turnerin edesmenneestä ex-miehestä Ike Turnerista, joka oli tunnettu musiikin tekijänä mutta myös väkivaltaisesta luonteestaan ja huumeongelmistaan.

- Hän oli oikeastaan hyvin ujo. Kuvasimme pari päivää sitäkin, mutta luovutimme.

Louis Theroux on kohdannut uransa aikana hyvin vaarallisia ihmisiä ja tilanteita. Milloin rohkeaa toimittajaa on pelottanut eniten?

- Kun kuvasimme dokumenttia natseista Amerikassa ja me tiesimme menevämme skinien joukkotapaamiseen. Tiesimme, että paikalle tulisi 150 skiniä. BBC sanoi, että meidän oli otettava turvamiehiä mukaan. He lennättivät kaksi miestä Floridasta meidän seuraksemme. Paine ja vaara kasvoivat pikkuhiljaa, joten se vaikutti minuun. Suunnittelimme viikkoja sitä, että menemme skinien joukkotapaamiseen. Lopulta kaikki sujui hyvin, mutta odotukset ja ennakkoluulot vaikuttivat.

Theroux ei itse koe olevansa vielä niin karaistunut toimittaja, että ansaitsisi suitsutusta vaaranhakuisuudestaan.

- Toinen tilanne oli Itä-Jerusalemissa mellakoissa, kun ympärillä ammuskeltiin. Se hermostutti minua. Minusta on mukavaa, että minua pidetään vaaranhakuisena kamikaze-toimittajana. En ole kuitenkaan ollut sotatantereella. En ole ollut Afganistanissa tai Irakissa, joten minusta minulla on vielä matkaa siihen että minua voidaan pitää kovaluokkaisena toimittajana.

Theroux'n uudet dokumentit nähdään Suomessa Ylen TV2:lla. 

Lähteet: YleX Etusivu