Hyppää pääsisältöön

Lapsen pahoinpitelijä on usein oma vanhempi

Lasten pahoinpitely on harvoin yhtä järkyttävästi ja konkreettisesti läsnä televisiossa kuin A-studion jutussa vuodelta 1974, jossa kerrottiin 3-vuotiaasta lapsesta, jonka oma äiti oli pahoinpidellyt kuoliaaksi.

Ohjelmassa haastateltu lääkäri kertoo sairaalaan tulevan vuodessa "useampia, muttei useita" lapsia, jotka vanhempi on pahoinpidellyt. Tyypillisimpiä tapauksia ovat hänen mukaansa liioitellusta kurituksesta seuranneet luunmurtumat ja päävammat.

Vaikeimmissa ja onneksi harvinaisimmissa tapauksissa seurauksena on kuolema. Reportaasissa nähdään sairaalasängyssä makaava kolmevuotias lapsi, jonka äiti on pahoinpidellyt aivokuolleeksi.

Tietolaatikko

Vanhempiensa pahoinpitelemät lapset olivat pitkään vaiettu asia. Vasta 1960-luvulla alettiin yleisesti uskoa ja myöntää, että vanhemmat voivat tehdä pahaa lapsilleen. Tohtori Henry Kempen artikkeli The Battered Child Syndrome herätti tuolloin maailmanlaajuisen huomion. Aiemmin vuonna 1946 J. Caffey kuvasi tautitilan, jossa imeväisikäisillä lapsilla esiintyi pitkien luiden murtumia sekä kovan aivokalvon alaisia verenvuotoja. Vammojen syy jätettiin näissä tapauksissa avoimeksi.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto