Hyppää pääsisältöön

Heli Kajo löysi soolouralle itsetutkiskelun kautta

Heli Kajon Elämäsi suloisin virhe soi YleX:n Viikon albumina.

Heli Kajo // Kuva: Juhani Kenttämaa

Heli Kajo on mm. vuoden 2010 Suomen Euroviisu-karsintafinaalista sekä Iholla-TV-sarjasta tuttu artisti, joka julkaisee soolodebyyttinsä keskiviikkona. Sibelius Akatemiassa rahkeensa hakenut musiikkipedagogi kertoo soolouransa lähteneen liikkeelle halusta kokeilla, miten muut suhtautuvat kappaleisiinsa.

- Alunperin kun rupesin tekemään biisejä, oli se terapeuttinen juttu mulle. Tilapäisen äänenmenetyksen myötä ajattelin, että on parempi alkaa muiden tekemien biisien sijaan tehdä suosiolla omia kappaleita. Kun pääsin esiintymään ja sain tarpeeksi rohkaisevaa palautetta, lähti musiikin kirjoittaminenkin paremmin käyntiin. Kappaleistani katosi sen myötä myös terapian ja itsepeilailun karvas maku, kertoo Heli soolouransa alkutaipaleesta.

Elämäsi suloisin virhe -albumi on pääosin Helin omaa käsialaa, mutta sitä on ollut työstämässä Helin hyvät ystävät, tuottaja Janne Oinas sekä Zebra & Snake -kaksikon solisti Tapio Viitasaari. Kahden ja puolen vuoden pakertamisen jälkeen syntyi lopputulos, johon Heli on todella tyytyväinen.

- Vaikka prosessi kesti pitkään ja vaikka välillä tuli olo, ettei se valmistu koskaan, oli albuminteko todella kivaa puuhaa. Mikä nyt olisi parempaa, kuin keksiä jotain uutta parhaiden kaverien kanssa? Heli Kajo ihmettelee ylpeydellä.

TV-sarja Iholla on esitellyt Heli Kajoa suurelle yleisölle. Sarjaa kuvattiin levynteon lomassa, ja jonkinlaisen käymistilan aikana. Heli kieltää osallistuneensa Iholla-kuvauksiin pönkittääkseen tulevaa levynjulkaisua ja artistiuraa.

- Kun minulle tarjottiin mahdollisuutta osallistua TV-sarjan kuvauksiin, levynteko eteni hitaasti, enkä uskonut albumin valmistuvan koskaan. Vaikka TV-sarjan valjastaminen itsetutkiskelun välineeksi kuulostaakin naurettavalta, niin Iholla oli itseäni varten. Halusin kokea sivustakatsojan silmin, miten ajattelen, tunnen, teen ja millainen olen.

Elämäsi suoloisin virhe viittaa myös artistiin itseensä. Kyseessä on albumin avausraidasta otettu albuminnimi, josta syntyy sanaleikki, mikä kuulosti Heli Kajon nimen perässä hauskalta idealta. Heli itse, albumin nimestä poiketen, kieltää olevansa hankala tai kohtalokas tyyppi, mutta tietää toki mikä on ollut hänen elämänsä suloisin virhe.

- Se on mun kissanpentu. Se herättää mut joka aamu liian aikaisin ja puree...mutta se on silti aivan sairaan ihana ja saanut käännettyä monet kissavihaajat puolelleensa.

Kuuntele Heli Kajon Elämäsi suloisin virhe-albumipätkiä myös joka arkipäivä Uuden musiikin aamuvuorossa sekä uusintana Iltavuorossa.

Lähteet: YleX Viikon albumi -haastattelu