Hyppää pääsisältöön

Joensuun Penttilän sahaa on kiitetty ja kirottu

Pielisjoen rannalle vuonna 1871 perustettu Penttilän saha tuotti joensuulaisille huomattavasti hyötyä sekä runsaasti harmia.

Saha uudistettiin vuonna 1918, jolloin se nousi Pohjoismaiden suurimmaksi sahalaitokseksi. Seuraavien vuosikymmenten aikana toiminta laajeni entisestään. Vuonna 1988 toiminta päätettiin lakkauttaa ja saha-alueen tulevaisuus jäi avoimeksi. Alettiin puuhata alueen suojelua – nämä aikeet kuitenkin teki tyhjiksi vuonna 1996 sattunut tulipalo.

2000-luvulle tultaessa alueen tulevaisuus oli edelleen auki. Sahatoiminnan aikana maa-alue oli ehtinyt pilaantua mm. kyllästeaineesta, minkä jälkeen tulipalo tuntui antaneen alueelle lopullisen sivalluksensa. Pohdittiin, tulisiko pahoin turmeltunut miljöö jättää koskemattomaksi.

Vuonna 2008 sahan silloinen omistaja UPM myi alueen Joensuun kaupungille nimellisellä yhden euron kauppahinnalla. Alue päätettiin ottaa asuinkäyttöön. Sitä ennen maaperä oli kuitenkin puhdistettava noin 50 hehtaarin alueelta.

Puhdistusoperaatiosta koitui maamme suurin yksittäinen pilaantuneen maaperän puhdistustyö. Puhdistus saatiin päätökseen vuonna 2011 ja sen lopulliseksi hintalapuksi tuli noin 15 miljoonaa euroa. Kustannusarvio oli vieläkin enemmän. Entisen sahan alueella päästiin kerrostalojen rakennusvaiheeseen puhdistuksen päätyttyä. Jo sitä ennen oli toisaalle Penttilänrantaan noussut runsaasti kerros- ja pienkerrostaloja. Kaiken kaikkiaan mittavaan projektiin odotettiin kuluvan noin 20 vuotta.