Hyppää pääsisältöön

Milloin syöt saattaa olla yhtä tärkeää kuin mitä syöt

Stock photo: Rodent with a peanut by lockstockb

 

Tuoreen tutkimuksen mukaan sama rasvamäärä ei lihota, mikäli syöminen ajoitetaan samaan aikaan kuin elimistö on muutenkin virkeimmillään.  

San Diegossa sijaitsevan Salk-instituutin tutkijat syöttivät kahdelle hiirijoukolle saman verran rasvaa. Toisen ryhmän annettiin popsia rasva vain kahdeksan tunnin aikana. Toinen sai muputtaa kontrolloimatta milloin tahansa. 

Hiiret, joiden syömisaika oi kontrolloitu, eivät lihoneet kun taas toisessa ryhmässä lihominen oli selkeää. Tutkijat havaitsivat, että kontrolloidusti syövien hiirien ainenvaihdunta parani ja toimi tehokkaammin. 

Tutkijat selittävät ilmiötä sillä, että elimistöllä on oma rytmi, joka seuraa vireystilaa. Kun syöminen ajoittuu vireään jaksoon, aineenvaihdunta toimii tehokkaasti ja elimistö vetäytyy lepoon tämän jälkeen. Jatkuva napostelu aiheuttaa sen, ettei elimistö ole kunnolla käynnissä tai levossa missään kohtaa. 

Ilmiötä voi verrata nukkumiseen. Jos nukkuu huonosti, ei ole päivisin kunnolla hereillä ja jos hyvin, on rytmi selkeä. 

Tutkijat summaavat, että yliopainoepidemian syy saattaakin olla aineenvaihdunnan rytmin ja ruokailurytmin ristiriita. Nykyihmisellä on lähes rajoittamaton pääsy ruokaan, mikä lisää jatkuvaa syömistä. 

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

Uusimmat sisällöt - Tiede