Hyppää pääsisältöön

Radiotoimittajat lähtivät erakoiksi autiosaarelle

Radiotoimittaja luodolla radion ja linnun kanssa.
Radiotoimittaja lukee kirjaa ukonilmassa autiolla luodolla (2012). Radiotoimittaja luodolla radion ja linnun kanssa. Kuva: Yle/Jukka Lindfors Yle Elävä arkisto

Neljä Yleisradion toimittajaa osallistui kesällä 1957 kuukauden mittaiseen "reality-radio"-kokeiluun. Kukin heistä majaili viikon verran yksinään Helsingin saariston kallioisella ulkoluodolla – kuka yksinäisyydestä filosofoiden, kuka kivirakennelmia kooten, kuka pikkulinnuille rupatellen.

"Nykyajan kiireiseen elämään kyllästynyt ihminen kaipaa yksinäisyyttä ja rauhaa", toimittaja Adolf Turakainen esitteli ohjelmasarjan lähtökohtaa. Radiossa päätettiin kokeilla, kuinka ihmisen kävisi ympäristössä, jossa ainoina ääninä olivat tuulen humina, aaltojen loiske, lintujen kirkuna ja sateen ropina.

Sopivaksi koepaikaksi valittiin ulkoluoto, joka ristittiin Erakkosaareksi. Yksinäinen kalliosaari oli 150 metriä pitkä ja 50 metriä leveä, ja sillä kasvoi vain jokunen pensas ja sammalta. Mukaansa asukit saivat teltan, makuupussin, keittovälineet, viikon muonan ja juotavaa, polttopuut, puukon, sahan, kirveen sekä henkilökohtaiset varusteensa, kuten vaatteita, kirjoja ja kalastusvälineitä.

Kukin toimittaja vietti saarella viikon täysin yksin. Kerran päivässä toimittajat lähettivät LA-lähettimellä 5-minuuttisen raportin, joka kuultiin radiossa suorana. Vaihtopäivinä kuultiin pidempi, 15 minuuttia kestävä lähetys. Mukana kokeilussa olivat toimittajat Martti Silvennoinen, Eila Tarvanen, Esko Mustonen ja Turakainen itse. Reportaasisarjan kaikki osuudet osuudet eivät ole tallella. Oheiset audiot ovat koostenauhoja, joille päivittäislähetyksiä on kerätty yhteen.

Erakot saivat kokea tuulta, sadetta, myrskyä ja ukkosta. Tarvasen vuorolla saari oli kaksi vuorokautta sumun peitossa. Vaikeinta useimmille oli silti yksinäisyys tai ehkä pikemminkin eristettynä olo.

Karuissa oloissakin Yleisradion toimittajat säilyttivät rauhallisen ja korkealentoisen tyylinsä. Etenkään Silvennoista ei yksinäisyyden ja apaattisuuden tunne saanut hetkeksikään tinkimään runollisuudesta ja runsaista kirjallisista viittauksista.

Puuhakas Mustonen rakensi vuoronsa aikana kiviportin ja kaiversi kallioon erakkojen nimet ja radion logon. Tarvanenkin askaroi aurinkokellon ja pihlajapillejä, mutta hänen mielestään erakko-oloissa "tekeminen tyrehtyi". Hän alkoi pohtia toimettomuuden hyviä puolia ja päätyi toteamaan, että usein pieni annos toimettomuutta olisi tarpeen.

Saaren linnuilla oli ohjelmaa tehdessä pesimisaika, ja poikaset olivat kuoriutumassa. Erakot saivat seurata tiirojen ja haukkojen taistelua ja joutuivat itse vihaisten merilintujen "syöksypommitusten" kohteiksi. Mustonen arveli tiiroilla olleen "ehkäpä perhehuolia". Lintukannasta löytyi yksinäiselle asukille myös kanssaeläjä, jolle voi rupatella.

Kommentit