Hyppää pääsisältöön

Laiha syntyessä ja lihava aikuisena on viisinkertaisessa riskissä sairastua diabetekseen vanhuudessa

Stock photo: BABY BOY 1 by just4you

Pienikokoisilla vauvoilla on selvästi korkeampi veren sokeri- ja insuliinitaso sekä suurempi riski sairastua diabetekseen yli 75-vuotiaina. Diabetesriski on huomattavan suuri niillä laihoilla vauvoilla, jotka ovat lihavia keski-iässä. Tutkimuksessa syntymäpainon yhteys vanhuuden sokeriaineenvaihduntaan oli selkeä, kertoo tutkija Mikaela von Bonsdorff Jyväskylän yliopistosta. Pieni syntymäpaino ja keski-iän lihavuus nostivat yli 70-vuotiaiden diabetesriskin lähes viisinkertaiseksi.

Von Bonsdorff tutki islantilaista, vuosina 1914-1935 syntyneiden, lähes 1700:n ihmisen aineistoa. Islannissa keskimääräinen syntymäpaino on eräs maailman korkeimmista ja diabeteksen ilmaantuvuus eräs matalimmista. Islantilaisten suuri syntymäpaino saattaa johtua proteiinipitoisesta ravinnosta ja yleisesti käytetystä kalanmaksaöljystä, jonka tiedetään pidentävän raskausaikaa. Näistä erikoisuuksista huolimatta tutkimuslöydökset ovat yhdenmukaisia länsimaissa tehtyjen tutkimusten kanssa, toteaa von Bonsdorff.

Diabeteksen ennaltaehkäisyssä olisi tarpeen kartoittaa matala syntymäpaino, sillä se näyttää lisäävän diabetesriskiä merkittävästi vanhoissakin ikäluokissa. Syntymä pienuuden ja keski-iän lihavuuden yhdistelmän aiheuttama korkea diabetesriski on huolestuttavaa, sillä ylipaino lisääntyy tasaisesti kaikissa ikäryhmissä eri puolilla maailmaa.

Tutkittavat reykjavikiläiset oli tutkittu keski-iässä ja uudelleen vanhuudessa. Tutkimustietoihin on liitetty syntymätiedot sairaalarekisteristä. Mikaela von Bonsdorff työskenteli kansainvälisessä tutkijaryhmässä Washingtonissa.