Hyppää pääsisältöön

Suomalaisen äijän kuntoremontti

Epäterveellinen ruokavalio, epäterveet ruokailuajat ja puutteellinen liikunta johtavat sairaaksi ihmiseksi. Valistavan ohjelmasarjan esimerkkihenkilöinä on kolme aikuista suomalaista miestä, jotka raatavat raskaassa työssä, eivätkä ole aikaisemmin kiinnittäneet huomiota terveellisiin elämäntapoihin.

"Elämäni kohtalokkain matka? Eiköhän se ollut television äärestä jääkaapille." Näin alkaa ohjelmasarja, jonka tarkoituksena on selvittää mitä muutoksia meillä itsekullakin, ja erityisesti suomalaisella miehellä, olisi syytä tehdä ruokailuun ja liikuntaan liittyvissä tottumuksissa.

Ensimmäisessä osassa pureudutaan kemijärveläisen metsätyömies Urpo Jounilan elintapoihin. Joka aamu kello kuusi töihin lähtevän metsurin taukohetkeen kuuluu kessu ja kuppi sumppia. Asiantuntijat laittavat terveysruletin pyörimään ja korjaavat metsurin ruokavalion Työterveyslaitoksen suosituksia vastaavaksi.

Työterveyslaitoksen oppien mukaisesti täysmaito vaihtuu piimäksi, voista otetaan puolet pois ja pullaviipaleet ja munkit vaihdetaan hiivaleipään. Ja sokerit otetaan pois kahvista, sillä kahvi maistuu kahvimmalta ilman. Kasviksia ja marjoja kehotetaan tietenkin syömään enemmän.

Ohjeman lopuksi Lars Salonen Voionmaan opistosta kertoo yksitoikkoisen metsurin työn piristyvän nuotion ääreessä suoritettavan kuntojumpan avulla. Saamme myös toimivan hyötyliikuntavinkin: "työmatkat voidaan kesällä tehdä hölkäten ja talvella hiihtäen", kertoo asiantuntija Salonen ja juoksee moottorisaha kädessään metsään.

Autoileva myyntiedustaja Kari Salmi saa vinkkejä rasvojen käytöstä "koko kansan terveysvalistaja" Pekka Puskalta. Menevällä miehelle annetaan myös asiantuntija Salosen toimesta näppärä neuvo: "hänen olisi hankittava lenkkeilyvarusteet auton tavarasäilöön". On sitten mukavampi illalla hotellista piipahtaa lenkille. Lopuksi saamme nähdä autoilijan kuntojumpan.

Maanviljelijä Kalevi Launonen Nilsiästä kärsii selkäkivuista, kun joutuu nostelemaan "kaikennäköisiä raskaita säkkejä". Asiantuntija Lars Salonen esitteleekin ohjelman lopuksi oikeaoppista säkkien nostotekniikkaa. Tällä kertaa Salonen on saanut myös viehättävän avustajan, neito näyttää mallia maatalon emännälle sopivista venytyksistä.

Kommentit