Hyppää pääsisältöön

Tieteen verkkovinkit - merenneidot olivatkin vesiapinoita

Stock photo: Sea Godess by as012a2569

Elipä kerran kauan, kauan sitten meressä erikoinen ihmisen ja kalan näköinen olento. Jossain vaiheessa tämä erikoinen vedeneläin muuttui satukirjojen merenneidoksi ja siis taruolennoksi. Nyt taru on muuttumassa jälleen todeksi. Tutkijat ovat nimittäin löytäneet aihioita meriapinasta "aquatic apes", joka saataisi olla merenneidon esikuva.

Lue lisää aiheesta 

Ensimmäinen yhteys -elokuvan esikuva lopetti avaruusolentojen etsimisen

Stock photo: Alien spotting by 5A5A

Ensimmäinen yhteys -elokuvan ja kirjan esikuva Jill Tarter on lopettanut älyllisen elämän etsimisen avaruudesta 35-vuoden työskentelyn jälkeen. Homma ei loppunut siihen, että avaruudesta ei löytyisi älyllistä elämää, päin vastoin Tarter arvelee, että olemme etsinnässämme lähempänä päämäärää kuin koskaan aikaisemmin.

Lue lisää aiheesta 

Simpansseilla on samat luonteenpiirteet kuin ihmisilläkin

Stock photo: Comfy Chimp by big foot

Simpanssi on enemmän ihmisen kaltainen kuin tähän asti olemme aasvistaneetkaan. Simpansseilla on samanlaiset luonteenpiirteet kuin ihmisilläkin. 

Lue lisää aiheesta

Kuinka valaat pystyvät nielaisemaan satatonnia vettä?

Stock photo: Jumping Whale by bschwehn

Oikeastaan on luonnonvastaista, että valas pystyy ylipäätään sulkemaan suunsa, kun se on kahmaissut satatonnia grillejä sisältävää vettä suuhunsa. Nyt tutkijat ovat selvittäneet kuinka valtavan valaan hermomekanismi toimii, jotta se saa suunsa auki ja kiinni.

Lue lisää aiheesta

Kommentit
 • Avaruudesta tulee toistuvasti omituisia radiopulsseja – viimeisimmän niistä havaittiin tulevan lähes naapurista

  Avaruudessa pamahtelee koko ajan, mutta emme vain näe sitä

  Tähtitieteilijät ovat havainneet jo yli 150 voimakasta, yllättävää radiopulssia, joiden alkuperästä voi esittää vain arvauksia. Monet pulssit ovat olleet toistuvia, mikä on saanut mielikuvituksen laukkaamaan ja pohtimaan, olisivatko ne viestejä vierailta sivilisaatioilta. Niin sanotut nopeat radiopurskeet ovat tulleet tähän mennessä kaukaa Linnunradan ulkopuolelta, mutta tuorein huhtikuun lopussa havaittu pystyttiin paikantamaan tulevan omasta galaksistamme. Siis muihin verrattuna ihan naapurista. Mistä oikein on kyse?

 • Hyvä kysymys: Mistä täit tulivat ja miksei niitä pystytä kukistamaan?

  Täit ovat eläneet ihmisen rinnalla aina.

  Muutaman millimetrin kokoiset täit ovat aina eläneet ihmisen rinnalla. Niiden elinikä on vain kuukauden, mutta ne lisääntyvät nopeasti. Täit ovat jäytiäisistä kehittynyt hyönteisryhmä, joka on erikoistunut elämään nisäkkäiden pintaloisina ja imemään verta. Noin viidesosalla nisäkkäistä on täitä, mutta muutamilta nisäkäsryhmiltä ne puuttuvat kokonaan.

 • Elon Muskin uusi jättiraketti ei räjähtänyt – kolme prototyyppiä jo tuhoutunut

  Starship olisi vallankumous avaruustoiminnassa.

  Vaikka äkkiväärä teknoguru Elon Musk on viime päivinä purkanut koronaturhautumistaan kovasti twitterissä, on hänellä myös syytä iloon. Perustamansa avaruusyhtiö SpaceX:n uusi superraketti läpäisi juuri kriittisen testin ja jopa konservatiivinen Nasa näytti yhtiön hurjille kuusuunnitelmille vihreää valoa.

Uusimmat sisällöt - Tiede