Hyppää pääsisältöön

Vilinää Mikkelin torilla

Pienet muikut maksoivat vajaat kaksi markkaa kilo, kun torikaupan tulevaisuutta pohdittiin vuonna 1965 Mikkelin torilla.

Tori oli ääriään myöten täynnä ja myynnissä oli lähes sadan yrittäjän tuotteita: silakoita, muikkuja, leivonnaisia, perunoita, juureksia ja käsitöitä moneen makuun.

Toimittajakaksikko päätteli, että torikauppa on kuoleva elinkeino, vaikka torimyyjät uskoivat vakaasti torikaupan tulevaisuuteen. Osa kauppiasta näki, että tuotekirjo voi tulevaisuudessa jopa monipuolistua.

Kaupungin terveystarkastaja kuitenkin varoitteli, että elintarvikkeiden myyntiä koskevat rajoitukset tiukkenevat ja sitä kautta torikauppa supistuu. Toimittajat julistivatkin torimyyjien vastaväitteistä huolimatta omana johtopäätöksenään, että torikauppa kuolee "hitaasti ja varmasti".

Filmi on mainio ajankuva torikaupasta ja 1960-luvun Suomesta. Ohjelmasta saa hyvän kuvan myös siitä, miten tv-ohjelmien rytmi ja tekotapa sekä tapa tehdä tv-haastatteluja ovat vuosien saatossa muuttuneet.

Teksti: Reijo Perälä

Kommentit