Hyppää pääsisältöön

Keramiikan kuningas Birger Kaipiainen

Birger Kaipiaista on kutsuttu keramiikan ruhtinaaksi ja koristelijoiden kuninkaaksi. Arabian tehtaalla suunnittelijana yli 50 vuotta tyoskennelleen keraamikon tyyli inspiroi sekä aikalaisia että myöhempia suunnittelijapolvia. Ohjelma "Varttia yli kaksitoista ja hiljaisuus" on matka Kaipiaisen taiteen maailmaan.

Tietolaatikko

Birger Kaipiainen syntyi vuonna 1915 ja kuoli 1988. Keramiikkataiteilija työskenteli Arabiassa vuodet 1937-88.

Kaipiaisen teoksia löytyy useiden taide- ja muotoilumuseoiden kokoelmista. Hänelle myönnettiin tunnustuksina mm. Grand Prix Milanossa 1951, Pro Finlandia -mitali 1963 ja Prinssi Eugen -mitali 1982. Professorin arvonimen Kaipiainen vastaanotti 1977.

Kaipiaisen värikylläinen, runsas ja samalla hienostunut keramiikka ja design ovat tuttuja varmasti kaikille suomalaisille, vaikka tekijää ei aina osattaisikaan nimetä. Suurin osa Kaipiaisen tuotannosta on uniikkiteoksia. Hänen ainoa sarjatuotantoon suunnittelemansa astiasto, Paratiisi vuodelta 1969, koristaa monen suomalaisen ruokapöytää.

Dokumentissa seurataan taiteilijan työn kiehtovia vaiheita Arabian tehtailla. Kaipiainen kertoo myös vaikutteistaan, jotka liittyvät monilta osin ortodoksiseen kulttuuriin ja bysanttiin.

Teksti: Emilia Kemppi

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto