Hyppää pääsisältöön

Keramiikan kuningas Birger Kaipiainen

Birger Kaipiaista on kutsuttu keramiikan ruhtinaaksi ja koristelijoiden kuninkaaksi. Arabian tehtaalla suunnittelijana yli 50 vuotta tyoskennelleen keraamikon tyyli inspiroi sekä aikalaisia että myöhempia suunnittelijapolvia. Ohjelma "Varttia yli kaksitoista ja hiljaisuus" on matka Kaipiaisen taiteen maailmaan.

Kaipiaisen värikylläinen, runsas ja samalla hienostunut keramiikka ja design ovat tuttuja varmasti kaikille suomalaisille, vaikka tekijää ei aina osattaisikaan nimetä. Suurin osa Kaipiaisen tuotannosta on uniikkiteoksia. Hänen ainoa sarjatuotantoon suunnittelemansa astiasto, Paratiisi vuodelta 1969, koristaa monen suomalaisen ruokapöytää.

Dokumentissa seurataan taiteilijan työn kiehtovia vaiheita Arabian tehtailla. Kaipiainen kertoo myös vaikutteistaan, jotka liittyvät monilta osin ortodoksiseen kulttuuriin ja bysanttiin.

Teksti: Emilia Kemppi

Tietolaatikko

Birger Kaipiainen syntyi vuonna 1915 ja kuoli 1988. Keramiikkataiteilija työskenteli Arabiassa vuodet 1937-88.

Kaipiaisen teoksia löytyy useiden taide- ja muotoilumuseoiden kokoelmista. Hänelle myönnettiin tunnustuksina mm. Grand Prix Milanossa 1951, Pro Finlandia -mitali 1963 ja Prinssi Eugen -mitali 1982. Professorin arvonimen Kaipiainen vastaanotti 1977.