Hyppää pääsisältöön

Keramiikan kuningas Birger Kaipiainen

Birger Kaipiaista on kutsuttu keramiikan ruhtinaaksi ja koristelijoiden kuninkaaksi. Arabian tehtaalla suunnittelijana yli 50 vuotta tyoskennelleen keraamikon tyyli inspiroi sekä aikalaisia että myöhempia suunnittelijapolvia. Ohjelma "Varttia yli kaksitoista ja hiljaisuus" on matka Kaipiaisen taiteen maailmaan.

Tietolaatikko

Birger Kaipiainen syntyi vuonna 1915 ja kuoli 1988. Keramiikkataiteilija työskenteli Arabiassa vuodet 1937-88.

Kaipiaisen teoksia löytyy useiden taide- ja muotoilumuseoiden kokoelmista. Hänelle myönnettiin tunnustuksina mm. Grand Prix Milanossa 1951, Pro Finlandia -mitali 1963 ja Prinssi Eugen -mitali 1982. Professorin arvonimen Kaipiainen vastaanotti 1977.

Kaipiaisen värikylläinen, runsas ja samalla hienostunut keramiikka ja design ovat tuttuja varmasti kaikille suomalaisille, vaikka tekijää ei aina osattaisikaan nimetä. Suurin osa Kaipiaisen tuotannosta on uniikkiteoksia. Hänen ainoa sarjatuotantoon suunnittelemansa astiasto, Paratiisi vuodelta 1969, koristaa monen suomalaisen ruokapöytää.

Dokumentissa seurataan taiteilijan työn kiehtovia vaiheita Arabian tehtailla. Kaipiainen kertoo myös vaikutteistaan, jotka liittyvät monilta osin ortodoksiseen kulttuuriin ja bysanttiin.

Teksti: Emilia Kemppi

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto