Hyppää pääsisältöön

Lestadiolainen liike salasi lasten hyväksikäytön

Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen piirissä on paljastunut satoja lasten seksuaalisia hyväksikäyttöjä. Liikkeen johto yritti aluksi vaieta rikokset, mutta nyttemmin tekojen uhrit ovat tulleet julkisuuteen.

Maallikkomiesten johtama herätysliike on joutunut rippisalaisuutensa vuoksi ongelmiin. ”Jos puhut, synti tulee sinun päällesi”, kuvaa tutkija ja pappi Johannes Alaranta hyväksikäytön uhrien saamia uhkauksia.

Kun ensimmäiset tapaukset tulivat julkisuuteen vuonna 2010 ja kun oululainen Kaleva-lehti niistä kirjoitti, osa liikkeen kannattajista masinoi lehteä vastaan tilausboikotin. Lestadiolaisliikkeen johto kuitenkin sanoutui lehteä vastaan suunnatusta kampanjasta irti.

Alarannan mukaan herätysliikkeessä käytössä olevaa ”maallikkorippiä” on käytetty väärin ja rikoksia on painettu villaisella. On riittänyt, kun saarnamiehet ovat saarnanneet synnit anteeksi ja teot on unohdettu.

Osa tapauksista on rikosoikeudellisesti vanhentunut, mutta uhrien kokemukset eivät ole unohtuneet. Moni hyväksikäytön uhriksi joutunut lapsi on saanut elinikäisen vamman.

Arkkipiispa Kari Mäkinen sanoo, että anteeksipyyntö olisi lestadiolaisliikkeen johdolta hyvä ele. Lestadiolaisten johtomies, pääsihteeri Tuomas Hänninen sanoo, että koko yhteisön esittämä anteeksipyyntö ei voi tulla kysymykseen, koska silloin leimataan koko liike.

Tuomas Hänninen kuitenkin pahoittelee ja tuomitsee rikokset. Yksikin hyväksikäyttötapaus on liikaa, hän sanoo.

Lestadiolaisuus on eri suuntauksineen Pohjoismaiden suurin herätysliike. Vanhoillislestadiolaisten vuosittainen suurtapahtuma on Suviseurat.

Teksti: Reijo Perälä

Kommentit