Hyppää pääsisältöön

Udmurtian mammat pitävät rokilla perinteitä hengissä

Pop- ja rockmelodioita udmurtiksi laulavat mummut valittiin maaliskuussa 2012 Venäjän euroviisuedustajiksi. Siihen mennessä isoäitiryhmä oli villinnyt yleisöä ja mediaa jo monen vuoden ajan.

Keski-Venäjällä sijaitseva Udmurtian tasavalta on vahvasti venäläistynyt. Suomen sukuinen udmurtin kieli sinnittelee silti yhä ja etsii henkensä pitimiksi uusia ilmaisumuotoja.

Buranovon mummukuoro pyrkii nostamaan alkuperäiskielen ja kansanlaulukulttuurin vetovoimaa laulamalla länsimaista poppia ja rockia. Ohjelmistossa on mm. Beatlesia, Shocking Blueta ja Eaglesia. Mummot sanovat, etteivät tiedä mitään Hotel Californiasta – riittää kun sävelmä on kaunis.

Idean isä on Udmurtian television toimittaja Pavel Pozdejev, joka aikaisemmin on järjestänyt myös ruokatapahtuman teemalla "Udmurtian piirakat pizzaa vastaan".

Buranovskije babuškista tuli jo kolme vuotta ennen euroviisuedustusta kysytty esiintyjä niin kyläjuhlilla kuin kansanmusiikkifestivaaleilla. Keikkailua rajoittivat vain sadonkorjuu ja muut maatalouskiireet.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit