Hyppää pääsisältöön

Udmurtian mammat pitävät rokilla perinteitä hengissä

Pop- ja rockmelodioita udmurtiksi laulavat mummut valittiin maaliskuussa 2012 Venäjän euroviisuedustajiksi. Siihen mennessä isoäitiryhmä oli villinnyt yleisöä ja mediaa jo monen vuoden ajan.

Keski-Venäjällä sijaitseva Udmurtian tasavalta on vahvasti venäläistynyt. Suomen sukuinen udmurtin kieli sinnittelee silti yhä ja etsii henkensä pitimiksi uusia ilmaisumuotoja.

Buranovon mummukuoro pyrkii nostamaan alkuperäiskielen ja kansanlaulukulttuurin vetovoimaa laulamalla länsimaista poppia ja rockia. Ohjelmistossa on mm. Beatlesia, Shocking Blueta ja Eaglesia. Mummot sanovat, etteivät tiedä mitään Hotel Californiasta – riittää kun sävelmä on kaunis.

Idean isä on Udmurtian television toimittaja Pavel Pozdejev, joka aikaisemmin on järjestänyt myös ruokatapahtuman teemalla "Udmurtian piirakat pizzaa vastaan".

Buranovskije babuškista tuli jo kolme vuotta ennen euroviisuedustusta kysytty esiintyjä niin kyläjuhlilla kuin kansanmusiikkifestivaaleilla. Keikkailua rajoittivat vain sadonkorjuu ja muut maatalouskiireet.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto