Hyppää pääsisältöön

Udmurtian mammat pitävät rokilla perinteitä hengissä

Pop- ja rockmelodioita udmurtiksi laulavat mummut valittiin maaliskuussa 2012 Venäjän euroviisuedustajiksi. Siihen mennessä isoäitiryhmä oli villinnyt yleisöä ja mediaa jo monen vuoden ajan.

Keski-Venäjällä sijaitseva Udmurtian tasavalta on vahvasti venäläistynyt. Suomen sukuinen udmurtin kieli sinnittelee silti yhä ja etsii henkensä pitimiksi uusia ilmaisumuotoja.

Buranovon mummukuoro pyrkii nostamaan alkuperäiskielen ja kansanlaulukulttuurin vetovoimaa laulamalla länsimaista poppia ja rockia. Ohjelmistossa on mm. Beatlesia, Shocking Blueta ja Eaglesia. Mummot sanovat, etteivät tiedä mitään Hotel Californiasta – riittää kun sävelmä on kaunis.

Idean isä on Udmurtian television toimittaja Pavel Pozdejev, joka aikaisemmin on järjestänyt myös ruokatapahtuman teemalla "Udmurtian piirakat pizzaa vastaan".

Buranovskije babuškista tuli jo kolme vuotta ennen euroviisuedustusta kysytty esiintyjä niin kyläjuhlilla kuin kansanmusiikkifestivaaleilla. Keikkailua rajoittivat vain sadonkorjuu ja muut maatalouskiireet.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto