Hyppää pääsisältöön

Ihmiskunta on mahdollisesti saamassa selkävoiton influenssaviruksista

Stock photo: fever by lusi

Ihmiskunta on mahdollisesti saamassa selkävoiton yhdestä pahimmista taudinaiheuttajista, influenssaviruksista. Virustautien parantaminen on ongelmallista, sillä virukset muuttuvat jatkuvasti. Näin ollen tänään toimiva lääke on huomenna tehoton.

Kansainvälinen tutkijaryhmä on kehittänyt tavan valmistaa proteiinia, joka vaikuttaa viruksen herkkiin kohtiin ja tekee viruksen harmittomaksi.
Tutkimuksessa lupaavien proteiinien DNA kartoitettiin järjestelmällisesti, mutta ongelmana oli proteiinien valtava määrä.


Proteiinin seulomiseksi kehitettiin menetelmä, jotka kutsutaan DNA:n syväsekvensoinniksi. Menetelmän avulla voidaan sekvensoida miljoonia proteiinien muunnoksia samaan aikaan ja valita niistä parhaat jatkokehitykseen.


Proteiini tehoaa espanjalaiseen influenssaan, sikainfluenssaan ja lintuinfluenssaan sekä niiden alatyyppeihin. Kaiken lisäksi tutkimus avaa uusia mahdollisuuksia tutkia isorokon vastaisia lääkkeitä. Tulokset esitellään Nature Biotechnology-julkaisussa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

Uusimmat sisällöt - Tiede