Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Kilpapelaajilta tyly tuomio PS3:n halpisohjaimille

Konsolipelaamisessa ohjaimella on ensisijaisen tärkeä merkitys. Jos ohjain toimii huonosti tai ei istu käteen, niin pelaamisesta tulee liki mahdotonta. Eri konsoleiden ohjaimet herättävät suuria intohimoja suuntaan ja toiseen. Merkkiuskollisuus on väkevää: jotkut vannovat PlayStationin Dualshockin nimeen, kun taas toiset pitävät Microsoftin Xbox 360 -konsolin ohjainta täydellisenä ja retroilijat haikailevat tietysti kasibittisen Nintendon kapulan perään.

Kaikkien tuntema klassikko. Nintendon kasibittisen ohjain. Kuva: Wikimedia / Evan-Amos

Itse kuulun PlayStation-ohjaimen suosijiin, tosin hätätapauksessa kelpaa myös Xboxin palikka (vaikka onhan ne tatit siinä ihan järjenvastaisesti aseteltu). Kahtiajako ilmenee myös nettifoorumeilla, joissa ohjaimista keskustellaan kiivaasti. Luonnollisesti myös parhaiden ohjainten listauksia on tehty.

Vähemmälle huomioille keskusteluissa ovat jääneet peliohjainten halpisversiot. Siis ne PS3- ja Xbox-ohjainten rumat pikkuserkut, joita löytyy joka marketin elektroniikkahyllystä.  Halpisversiot ovat alkuperäisten ohjainten kopioita, joiden pitäisi olla edullisempia vaihtoehtoja. Kaupasta kopio irtoaakin halvimmillaan alle parilla kympillä.

Mutta onko näistä ohjainkopioista pelikäytössä mihinkään? Annoimme PS3:n halpisohjaimet kolmen kilpapelaajan tarkkaan syyniin.  Arvosteluraatiin kuuluvat eXelon Gaming –eSport organisaatioon kuuluva Anton Mattsson, Fifa 12-pelissä kisaava Niko Holm ja Tekken-tappelupelin tiimoilta ympäri maailmaa reissannut  Matti-Pekka Ritvola. Kolmikko testasi halpisohjaimia parin viikon ajan ja videolla on heidän tuomionsa.

 

 

Pelaajat arvioivat ohjaimia asteikolla 1-5. Lopulliset tulokset olivat seuraavanlaiset:

Peliohjain Arvosana Hinta
Speedlink Strike FX 3,0 39,00 €
Mad Catz F.P.S. Pro 2,5 39,95 € (kallein)
Atomic Twinshock 2,3 34,95 €
Brooklyn Wireless 2,0 29,95 €
MadCatz Gamepad 1,6 19,90 € (halvin)

 

Plussat ja miinukset:

Speedlink Strike FX    

+ Kahvojen  muotoilu

+ R2 ja L2 -näppäinten tuntuma

-Vaatii akun lataamisen ja donglen kiinni samaan aikaan, vie 2 usb-paikkaa

-+Todella lyhyt usb-johto, mutta usb-johto mukana ainakin.


Mad Catz F.P.S. Pro        

+ Led-valot

- Tatit ovat liian löysät ja tunnottomat

-Karmivan huono kantama, jos polvi peittää näkyvyyden dongleen, ohjain ei toimi

 

Atomic Twinshock      

+ Onnistunutu  R2 ja L2 –näppäinten muotoilu.

+Usb-piuha mukana

-Historian huonoimmat L3 ja R3, ei voi painaa jos tatti vinossa (Battlefieldissä ei voi liikkua eteenpäin ja lähteä juoksuun esim)

- Koverat tatit


Brooklyn Wireless        

+Jämäkän tuntunen rakenne.

+ Ei liian pieni kuten PS-ohjaimilla yleensä tapana

- Löysähkön oloiset tatit

-Vaatii 3AAA-paristoa sekä erillisen donglen, todella ärsyttävää eikä paristoja tule ohjaimen mukana.

 

MadCatz Gamepad  

- Tateissa huono tuntuma

 -Vaatii 2AA-paristoa sekä erillisen donglen, todella ärsyttävää eikä paristoja tule ohjaimen mukana.

-Liian kevyt

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.