Hyppää pääsisältöön

Minimalismia punkin ja rapin ystävälle

Musiikin kuuntelua.

Juhani Virtanen, 38, työskentelee digitaalisen median parissa verkkopalveluiden konseptisuunnittelijana. Hänelle läheisiä musiikinlajeja ovat punk, rap ja vapaampi jazz. Soittolistatoive kääntyy kohti nykymusiikkia ja listan laatijaksi lupautuu säveltäjä
Juhani Nuorvala. - Uudessa
Musiikkineuvola-sarjassa klassisen musiikin ammattilaiset räätälöivät mittatilaustyönä soittolistoja asiakkaille.

En lämpene laululle

"Kuuntelen monenlaista musiikkia. En ole sen erityisemmin tutustunut klassiseen musiikkiin, mutta kotoa löytyy kyllä Steve Reichia ja Philip Glassia", Juhani Virtanen kertoo. Reichin musiikissa on toistoa, joka kiinnostaa ja oletus on, että juuri nykymusiikki olisi soittolistalla kaikkein innostavinta. "Äänimatto on myös kiinnostava, samoin rytmi. En vierasta myöskään elektroniikkaa. Veikkaan että mistään huilumusiikista en pidä, mutta eihän sitä koskaan tiedä!"

"Kävin Suomen kansallisoopperassa katsomassa Claude Debussyn oopperan Pelléas ja Mélisande. Kokonaisuus oli 'ihan kiva', mutten saanut erityistä wau-kokemusta. En oikein lämmennyt laululle, orkesterin soitto oli kiinnostavampaa."

Taannoin Juhani osui kuuntelemaan Mozartia, mutta toteaa: "Pakko sanoa, että se ei kyllä kiinnostanut, se on jotenkin tylsää. Pari vuotta sitten Berliinin-reissulla tuli käytyä konsertissa, jossa esitettiin Bartókin Ihmeellinen mandariini. Se oli positiivinen kokemus, pidin siitä. Kuulin jazzmaisia sävyjä, mutta sittemmin en ole hänen musiikkiinsa perehtynyt."

Mieltymykset vastaavat täydellisesti omiani

"Tämä on helppoa", toteaa säveltäjä Juhani Nuorvala luettuaan kuvauksen toivojasta. "Tämä on helppoa siksi, että Juhanin mieltymykset vastaavat täydellisesti omiani: wieniläisklassinen on vieraampaa, kotona on jo Philip Glassia ja Steve Reichia, rytmi kiehtoo, toisteinen musiikki, sointipinnat ja elektroniikka. Laulua tällä listalla on kyllä, muttei oopperalaulua. Itse asiassa tässä syntyi soittolista, joka sisältää omia kaikkein rakkaimpia kappaleitani."

Levykansi. Listan musiikit ovat kaikki nykymusiikkia: "Ajattelin että voisin tarjota myös tuntemattomampia nimiä, jos niistä joku alkaisi kiinnostaa. Mukana on ihan klassisia säveltäjiä, esimerkiksi Louis Andriessen, ja lista voisi siitä laajentua vaikkapa Stravinskyyn, Kevätuhriin tai Psalmisinfoniaan."


Levykansi."Ensimmäisen kappaleen säveltäjä Andy Akiho on lyömäsoittaja, jonka pääinstrumenttina ovat steel-rummut . Hän käyttää sävellyksissään elementtejä eri genreistä. Bongasin Andy Akihon John Schaeferin radio-ohjelmasta WNYC-kanavalta, jota kuuntelen paljon. Kappaleessa on paljon hauskoja rytmisiä niksahduksia."


Levykansi."Listalla vuorottelevat rauhalliset ja railakkaat kappaleet. Toinen, Morton Feldmanin kappale edustaa rauhaa."
Levykansi."Samoin listan neljäs, Howard Skemptonin Lento, edustaa rauhallisuutta, se on suorastaan harras. Tähän hartaaseen tyyliin istuisi myös vaikkapa Arvo Pärtin muistokappale Cantus in Memory of Benjamin Britten. Ja myös Wagnerin Parsifalin alkusoitto, jossa on hidasta ja harrasta sointia."


Levykansi."Michael Gordonin myötä lista päättyy varsinaiseen rymistelyyn. Kyseessä on iso kokonaisuus, ensemblelle sävelletty Trance, josta listalla on kaksi viimeistä raitaa. Ihan viimeinen päättyy useita rytmejä päällekkäin sisältävään kompleksiseen melskeeseen."


Kuuntele soittolista tästä:

Sävellystöitä barokkiuruista Ismo Alankoon

Säveltäjä Juhani Nuorvala.Juuri nyt Juhani Nuorvalalla on itsellään työn alla orkesteriteos, tilausteos Radion sinfoniaorkesterille. Sävellystyön ääripäistä kertovat myös kaksi muuta työn alla olevaa kappaletta, teos keskisävelviritteisille barokkiuruille ja toisaalta orkesterisovitus Ismo Alangon kappaleesta.

Kevään suurimpiin musiikkielämyksiin ovat kuuluneet yllättäen orkesterikappaleet, musiikinlaji, jota Juhani Nuorvala ei erityisesti seuraa, mutta joka uuden Musiikkitalon myötä on päässyt uudella tavalla esille. Nuorvala mainitsee Matthew Whittallin, Seppo Pohjolan ja erityisesti Andres Hillborgin.

Myös muualla kuin Musiikkitalossa on tapahtunut, Helsingin musiikkielämä on ollut tänä kevään vilkasta. Erityisesti mielessä on ollut Tulkinnanvaraista, kokeellisen musiikin konserttisarja, koska sitä Juhani on ollut mukana järjestämässä.

Laila Kangas

Julkaistu 29.5.2012

Tutustu myös soittolistaan Naisenergiaa lapsiperheen äidille
Haluaisitko itsellesi räätälöidyn soittolistan? Lue ohjeet