Hyppää pääsisältöön

Iso pala purtavaksi

Viimeisen Inkeriläisryhmän siirto Suomeen. Inkeriläiset siirretään laivaan Paltiskin satamassa 18.6.1944.
Viimeisen Inkeriläisryhmän siirto Suomeen. Inkeriläiset siirretään laivaan Paltiskin satamassa 18.6.1944. Viimeisen Inkeriläisryhmän siirto Suomeen. Inkeriläiset siirretään laivaan Paltiskin satamassa 18.6.1944. Kuva: SA-kuva pakolaiset

Keskustelu maahanmuutosta käy kuumana varsinkin internetissä ja monenlaiset väitteet sinkoilevat. Tosin kaikki argumentit eivät ole aina kovin vakaalla perustalla. Mutta millainen ilmiö maahanmuutto Suomeen itse asiassa oikein on, jos sitä tarkastellaan pitkällä perspektiivillä? Sehän ei ole mikään parikymmentä vuotta vanha ilmiö, kuten nykyään usein ajatellaan.

Joskus historiaohjelmien tekijälle sattuu eteen iso, kova pala. Miten tehdä seitsenosainen ohjelmasarja ilmiöstä jonka aikajänne on yli 200 vuotta ja joka on täynnä yksityiskohtia ja rönsyjä joka suuntaan? Kun tähän ilmiöön vielä mahtuu monenlaisia prosesseja limittäin ja lomittain, joista osa hyvinkin lyhytaikaisia, osa pidempiä, niin helposti meinaa usko loppua jo alkuunsa.

Aihe on kuitenkin hyvin kiinnostava ja tunteita herättävä. Näissä mielipiteissä ennakkoluulot ja asenteet menevät hyvin usein faktojen edelle. Siksi ohjelmasarja kannatti vaikeuksista huolimatta tehdä.

Tässä seitsenosaisessa ohjelmasarjassa käsitellään maahanmuuton historian eri vaiheita ja nykytilannetta. Sarjan ensimmäisessä osassa käydään aikajärjestyksessä läpi maahanmuuton keskeisimmät vaiheet yleiskuvan saamiseksi ja seuraavissa osissa syvennytään tarkemmin eri teemoihin. Maahanmuuttoa Suomeen tarkastellaan pääasiassa autonomian ajan alusta eteenpäin.

Ohjelmasarja on vuodelta 2012.

Maahanmuuton historiaa aikajanalla

Lyhyt yhteenveto maahanmuton historian eri vaiheista löytyy allaolevasta kaaviosta. Kuvan alla olevasta liukusäätimestä aikajanaa saat kelattua aikajanaa eteen ja taaksepäin. Kuvia klikkaamalla saat lisätietoa kustakin ajanjaksosta.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Sarjan osat:

Lisää ohjelmasta