Hyppää pääsisältöön

Ja junalla pääsee

”Yksi junalla matkustamisen parhaista puolista on, että matkaa voi tehdä nukkuen. Perille päästyä matkan rasituksista ei näy jälkeäkään”, kehutaan Valtionrautateiden esittelyfilmissä vuodelta 1962.

VR:n 100-vuotisjuhlan kunniaksi valmistunut filmi maalaa junalla matkustamisesta tunnelmallisen kuvan. Aurinko paistaa, ihmiset hymyilevät ja junat kulkevat aikataulussa.

Matkanteko on helppoa ja vaivatonta. Satojen ammattilaisten joukko pitää huolen siitä, että junat ovat siistejä, kalusto on kunnossa ja että matka sujuu kauniita maisemia ihaillen.

Junan saapuessa asemalaiturille ensimmäisenä junaan nousee ”siivoojien armeija, joka huolehtii siitä, että juna on puhdas ja käyttökelpoinen seuraaville matkaajille”. Määräajoin junanvaunut pestään rakenteita ja runkoja myöten.

Suomen rautateiden rakentaminen aloitettiin 1800-luvun jälkipuoliskolla keisari Aleksanteri II määräyksestä. Ensimmäinen ratayhteys Helsingistä Hämeenlinnaan valmistui vuonna 1862. VR pitääkin kyseistä vuotta perustamisvuotenaan.

Junamatka Helsingistä Hämeenlinnaan kesti 1800-luvulla lähes viisi tuntia. Juna oli ihme, jota tultiin päivittelemään pitkienkin matkojen päästä.

Teksti: Reijo Perälä

  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto