Hyppää pääsisältöön

Ja junalla pääsee

”Yksi junalla matkustamisen parhaista puolista on, että matkaa voi tehdä nukkuen. Perille päästyä matkan rasituksista ei näy jälkeäkään”, kehutaan Valtionrautateiden esittelyfilmissä vuodelta 1962.

VR:n 100-vuotisjuhlan kunniaksi valmistunut filmi maalaa junalla matkustamisesta tunnelmallisen kuvan. Aurinko paistaa, ihmiset hymyilevät ja junat kulkevat aikataulussa.

Matkanteko on helppoa ja vaivatonta. Satojen ammattilaisten joukko pitää huolen siitä, että junat ovat siistejä, kalusto on kunnossa ja että matka sujuu kauniita maisemia ihaillen.

Junan saapuessa asemalaiturille ensimmäisenä junaan nousee ”siivoojien armeija, joka huolehtii siitä, että juna on puhdas ja käyttökelpoinen seuraaville matkaajille”. Määräajoin junanvaunut pestään rakenteita ja runkoja myöten.

Suomen rautateiden rakentaminen aloitettiin 1800-luvun jälkipuoliskolla keisari Aleksanteri II määräyksestä. Ensimmäinen ratayhteys Helsingistä Hämeenlinnaan valmistui vuonna 1862. VR pitääkin kyseistä vuotta perustamisvuotenaan.

Junamatka Helsingistä Hämeenlinnaan kesti 1800-luvulla lähes viisi tuntia. Juna oli ihme, jota tultiin päivittelemään pitkienkin matkojen päästä.

Teksti: Reijo Perälä

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto