Hyppää pääsisältöön

Ja junalla pääsee

”Yksi junalla matkustamisen parhaista puolista on, että matkaa voi tehdä nukkuen. Perille päästyä matkan rasituksista ei näy jälkeäkään”, kehutaan Valtionrautateiden esittelyfilmissä vuodelta 1962.

VR:n 100-vuotisjuhlan kunniaksi valmistunut filmi maalaa junalla matkustamisesta tunnelmallisen kuvan. Aurinko paistaa, ihmiset hymyilevät ja junat kulkevat aikataulussa.

Matkanteko on helppoa ja vaivatonta. Satojen ammattilaisten joukko pitää huolen siitä, että junat ovat siistejä, kalusto on kunnossa ja että matka sujuu kauniita maisemia ihaillen.

Junan saapuessa asemalaiturille ensimmäisenä junaan nousee ”siivoojien armeija, joka huolehtii siitä, että juna on puhdas ja käyttökelpoinen seuraaville matkaajille”. Määräajoin junanvaunut pestään rakenteita ja runkoja myöten.

Suomen rautateiden rakentaminen aloitettiin 1800-luvun jälkipuoliskolla keisari Aleksanteri II määräyksestä. Ensimmäinen ratayhteys Helsingistä Hämeenlinnaan valmistui vuonna 1862. VR pitääkin kyseistä vuotta perustamisvuotenaan.

Junamatka Helsingistä Hämeenlinnaan kesti 1800-luvulla lähes viisi tuntia. Juna oli ihme, jota tultiin päivittelemään pitkienkin matkojen päästä.

Teksti: Reijo Perälä

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto