Hyppää pääsisältöön

Kallis, kalliimpi, asunto

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2012 noin puoli miljoonaa kotitaloutta kärsi Suomessa asumisen korkeista hinnoista. Netissä aktiivinen kansanliike AHA vaatii asumisen hintoja alas. A-studion Streamissä keskusteltiin onko Suomessa asuminen oikeasti kallista.

Tietolaatikko

A-studio Stream on vuonna 2012 aloittanut vuorovaikutteinen ajankohtaisohjelma, joka pyrkii tarjoamaan kohtaamispaikan netissä aktiivisesti esillä oleville näkökulmille ja ihmisille, jotka eivät ole muutoin päässeet esille valtamediassa.

Kotitalouksien velkaantumisasteen mittarina käytetään maksamatta olevan velkamäärän osuutta kotitalouksien kaikista käytettävissä olevista tuloista vuodessa. Tällöin velkaantumisaste = maksamatta oleva velkamäärä / käytettävissä olevat tulot. Velkaantumisaste kertoo itse asiassa sen kuinka monen vuoden aikana kotitalouden kaikki käytettävissä olevat tulot menisivät yksinomaan veloista suoriutumiseen niin, että rahaa ei jäisi yhtään muihin menoihin. Jos esimerkiksi kotitalouden kaikki vuodessa kertyvät käytettävissä olevat tulot menisivät velan maksuun, kotitalouden velkaantumisaste olisi 100 prosenttia.

Suomen väestön velkaantumisaste ylitti vuonna 2007 ensi kertaa sadan prosentin rajan. Suurin osa tavallisten kuluttajien velasta on asuntovelkaa. Edullista lystiä ei ole vuokralla asuminenkaan, sillä moni joutuu maksamaan asumisestaan aikuisikänsä kuluessa kaksi kertaa niin paljon kuin omistusasujat.

A-studio Streamin keskustelussa kuullaan Asumisen Hinta Alas (AHA) -yhdistyksen perustajaa Eric Hällströmiä. AHA on perustettu ajamaan niin omistusasujien, kuin vuokralaisten sekä asumisoikeusasujien ja kodittomien asiaa. Liikkeen tarkoituksena on vaikuttaa asukkaiden edun mukaisesti niihin prosesseihin, joista asumisen hinta määräytyy.

Sampo Pankin ekonomisti Juhana Brotherus muistuttaa, että asuntojen hintojen pysyminen kestävällä tasolla on pankkienkin etu. Hän kertoo asuntolainan olevan pankeille ns. sisäänheittotuote, jolla ei tehdä paljoa voittoa, mutta houkutellaan asiakkaita.

Syyllisiä asuntojen hintoihin haetaan rakennuttajista ja kunnista, sekä asuntojen hallintamuodon rakenteesta, joka ei tarjoa hyviä vaihtoehtoja vuokra- tai omistusasumiselle. Rakennuttajan ja kunnan näkökulmat asiaan tuo SRV-konsernin toimitusjohtaja Jukka Hienonen ja Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä. Yhteisöllisestä asuntojen kunnostamisesta ja ylläpidosta esimerkin kertoo Oranssi Asuntojen hallituksen puheenjohtaja Robert White.

Keskustelun lopuksi nähdään vertailu, mitä asuntoedusta nauttiva Finnairin johtaja ja Vakuutusyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja saisivat sillä summalla, jonka he hulppeista asunnoistaan nyt maksavat. Yli sadan neliön luksusasunnot vaihtuisivat 18 neliön yksiöön ja "näppärään tehokaksioon".

Teksti: Heidi Sommar