Hyppää pääsisältöön

Kallis, kalliimpi, asunto

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2012 noin puoli miljoonaa kotitaloutta kärsi Suomessa asumisen korkeista hinnoista. Netissä aktiivinen kansanliike AHA vaatii asumisen hintoja alas. A-studion Streamissä keskusteltiin onko Suomessa asuminen oikeasti kallista.

Tietolaatikko

A-studio Stream on vuonna 2012 aloittanut vuorovaikutteinen ajankohtaisohjelma, joka pyrkii tarjoamaan kohtaamispaikan netissä aktiivisesti esillä oleville näkökulmille ja ihmisille, jotka eivät ole muutoin päässeet esille valtamediassa.

Kotitalouksien velkaantumisasteen mittarina käytetään maksamatta olevan velkamäärän osuutta kotitalouksien kaikista käytettävissä olevista tuloista vuodessa. Tällöin velkaantumisaste = maksamatta oleva velkamäärä / käytettävissä olevat tulot. Velkaantumisaste kertoo itse asiassa sen kuinka monen vuoden aikana kotitalouden kaikki käytettävissä olevat tulot menisivät yksinomaan veloista suoriutumiseen niin, että rahaa ei jäisi yhtään muihin menoihin. Jos esimerkiksi kotitalouden kaikki vuodessa kertyvät käytettävissä olevat tulot menisivät velan maksuun, kotitalouden velkaantumisaste olisi 100 prosenttia.

Suomen väestön velkaantumisaste ylitti vuonna 2007 ensi kertaa sadan prosentin rajan. Suurin osa tavallisten kuluttajien velasta on asuntovelkaa. Edullista lystiä ei ole vuokralla asuminenkaan, sillä moni joutuu maksamaan asumisestaan aikuisikänsä kuluessa kaksi kertaa niin paljon kuin omistusasujat.

A-studio Streamin keskustelussa kuullaan Asumisen Hinta Alas (AHA) -yhdistyksen perustajaa Eric Hällströmiä. AHA on perustettu ajamaan niin omistusasujien, kuin vuokralaisten sekä asumisoikeusasujien ja kodittomien asiaa. Liikkeen tarkoituksena on vaikuttaa asukkaiden edun mukaisesti niihin prosesseihin, joista asumisen hinta määräytyy.

Sampo Pankin ekonomisti Juhana Brotherus muistuttaa, että asuntojen hintojen pysyminen kestävällä tasolla on pankkienkin etu. Hän kertoo asuntolainan olevan pankeille ns. sisäänheittotuote, jolla ei tehdä paljoa voittoa, mutta houkutellaan asiakkaita.

Syyllisiä asuntojen hintoihin haetaan rakennuttajista ja kunnista, sekä asuntojen hallintamuodon rakenteesta, joka ei tarjoa hyviä vaihtoehtoja vuokra- tai omistusasumiselle. Rakennuttajan ja kunnan näkökulmat asiaan tuo SRV-konsernin toimitusjohtaja Jukka Hienonen ja Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä. Yhteisöllisestä asuntojen kunnostamisesta ja ylläpidosta esimerkin kertoo Oranssi Asuntojen hallituksen puheenjohtaja Robert White.

Keskustelun lopuksi nähdään vertailu, mitä asuntoedusta nauttiva Finnairin johtaja ja Vakuutusyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja saisivat sillä summalla, jonka he hulppeista asunnoistaan nyt maksavat. Yli sadan neliön luksusasunnot vaihtuisivat 18 neliön yksiöön ja "näppärään tehokaksioon".

Teksti: Heidi Sommar

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto