Hyppää pääsisältöön

Kallis, kalliimpi, asunto

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2012 noin puoli miljoonaa kotitaloutta kärsi Suomessa asumisen korkeista hinnoista. Netissä aktiivinen kansanliike AHA vaatii asumisen hintoja alas. A-studion Streamissä keskusteltiin onko Suomessa asuminen oikeasti kallista.

Tietolaatikko

A-studio Stream on vuonna 2012 aloittanut vuorovaikutteinen ajankohtaisohjelma, joka pyrkii tarjoamaan kohtaamispaikan netissä aktiivisesti esillä oleville näkökulmille ja ihmisille, jotka eivät ole muutoin päässeet esille valtamediassa.

Kotitalouksien velkaantumisasteen mittarina käytetään maksamatta olevan velkamäärän osuutta kotitalouksien kaikista käytettävissä olevista tuloista vuodessa. Tällöin velkaantumisaste = maksamatta oleva velkamäärä / käytettävissä olevat tulot. Velkaantumisaste kertoo itse asiassa sen kuinka monen vuoden aikana kotitalouden kaikki käytettävissä olevat tulot menisivät yksinomaan veloista suoriutumiseen niin, että rahaa ei jäisi yhtään muihin menoihin. Jos esimerkiksi kotitalouden kaikki vuodessa kertyvät käytettävissä olevat tulot menisivät velan maksuun, kotitalouden velkaantumisaste olisi 100 prosenttia.

Suomen väestön velkaantumisaste ylitti vuonna 2007 ensi kertaa sadan prosentin rajan. Suurin osa tavallisten kuluttajien velasta on asuntovelkaa. Edullista lystiä ei ole vuokralla asuminenkaan, sillä moni joutuu maksamaan asumisestaan aikuisikänsä kuluessa kaksi kertaa niin paljon kuin omistusasujat.

A-studio Streamin keskustelussa kuullaan Asumisen Hinta Alas (AHA) -yhdistyksen perustajaa Eric Hällströmiä. AHA on perustettu ajamaan niin omistusasujien, kuin vuokralaisten sekä asumisoikeusasujien ja kodittomien asiaa. Liikkeen tarkoituksena on vaikuttaa asukkaiden edun mukaisesti niihin prosesseihin, joista asumisen hinta määräytyy.

Sampo Pankin ekonomisti Juhana Brotherus muistuttaa, että asuntojen hintojen pysyminen kestävällä tasolla on pankkienkin etu. Hän kertoo asuntolainan olevan pankeille ns. sisäänheittotuote, jolla ei tehdä paljoa voittoa, mutta houkutellaan asiakkaita.

Syyllisiä asuntojen hintoihin haetaan rakennuttajista ja kunnista, sekä asuntojen hallintamuodon rakenteesta, joka ei tarjoa hyviä vaihtoehtoja vuokra- tai omistusasumiselle. Rakennuttajan ja kunnan näkökulmat asiaan tuo SRV-konsernin toimitusjohtaja Jukka Hienonen ja Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä. Yhteisöllisestä asuntojen kunnostamisesta ja ylläpidosta esimerkin kertoo Oranssi Asuntojen hallituksen puheenjohtaja Robert White.

Keskustelun lopuksi nähdään vertailu, mitä asuntoedusta nauttiva Finnairin johtaja ja Vakuutusyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja saisivat sillä summalla, jonka he hulppeista asunnoistaan nyt maksavat. Yli sadan neliön luksusasunnot vaihtuisivat 18 neliön yksiöön ja "näppärään tehokaksioon".

Teksti: Heidi Sommar

Kommentit
 • Unelmien maa rakennettiin Norjaan öljyrahalla, ihmishengillä ja ympäristötuhoilla

  Norjan vaiheikas öljyhistoria synnytti menestyssarjan.

  Pohjanmerellä 1969 tehty ennätyssuuri öljylöytö käynnisti muutoksen, joka teki pienestä kalastajavaltiosta johtavan öljymaan. Uusi teollisuus ajoi Norjan yhteiskunnalliseen murrokseen, jota menestyssarja Unelmien maa (Lykkeland) kuvaa. Katastrofaalinen öljyvuoto ja yli sata ihmishenkeä vaatinut porauslautan kaatuminen muistuttivat norjalaisia, että öljyseikkailu ei ole pelkkää rahantuloa.

 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto