Hyppää pääsisältöön

Näillä konsteilla eroon liikakiloista

Konstit on monet kun laihdutetaan ja mistäpä muualta taistelu läskiä vastaan alkaa kuin vaa'alta. Jos vaaka näyttää hurjia lukuja on laihduttajalla kymmeniä ellei satoja eri vaihtoehtoja keventää kasaantunutta läskivuorta.

Valtaosa meistä suomalaisista on sitä mieltä, että kiloja on liikaa ja laihtua pitäisi. Ja eri laihdutustapojahan riittää. Tosiasia kuitenkin on, että mikä sopii yhdelle, ei aina käy toiselle. Tehoikkain tapa taitaa kuitenkin olla, että syö vähemmän ja liikkuu enemmän.
Heikkoluonteiselle painonpudotus on aina kuitenkin taisteluja täynnä ja moni turvautuukin vippaskonsteihin.

Nimensä mukaisesti Kwik slim -kääre lupaa nopeita tuloksia. Koehenkilö testaa kauneussalongissa näitä nopeaa apua tarjoavia laihduttavia kiinteytyskääreitä. Toimittaja kertoo maahantuojan vakuuttaneen, ettei hoidosta ole mitään terveydellistä haittaa, mutta samalla jättää selventämättä mihin kääreiden vaikutus perustuu. Kauneussalongin työntekijä arvioi tyypillisen käyttäjän olevan nuori ja hoikka, mannekiinimittainen tyttö. Hieman tuhdimmassa kunnossa oleva koehenkilö saa puolentoistatunnin hoidosta erittäin hyvät tulokset: 56,5 cm lähti. "Tuntuu, ettei lellu sillain lihat". Hyvät tulokset saattavat jäädä vain kovin lyhytaikaisiksi.

Toimittaja Ulla Roihu, professori Pekka Peltokallio ja diplomikosmetologi Marja Kunze-Niemi keskustelevat studiossa Laila Halmeen kanssa laihduttamisesta. He pohtivat mikä mahtaa olla paras tapa laihtua. Toimittaja Roihulla on käynnissä kuntokuuri, jonka tulokset hän kaataa studion lattialle. 15 kilon läskikasa ei lähtenyt helpolla. Terveellisen ruokavalion ja liikunnan lisäksi Roihu kokeili lämpökääreitä, merileväkylpyä, höyrykaappia sekä selluliitti- ja laihdutuskonetta.

Professori Antti Arstila, psykologi Vesa Kinnunen ja Painonvartijoiden koulutuspäällikkö Anneli Norrgrann keskustelevat Risto Arkimiehen johdolla lihavuudesta ja laihtumisesta. Näemme myös miten hurjalta kuulostava sähköinen lihasaktivaattori toimii. Ohjelmassa nähdään myös 123 kg laihduttanut Yrjö Manerva ja 75 kg laihduttanut Juhani Kapanen. Miehet kertovat laihduttamisesta ja elämästä ennen ja jälkeen hurjan painonpudotuksen.

Teksti: Emilia Kemppi

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto