Hyppää pääsisältöön

Rakkaudella, Rauli Badding

Kaksikymmentäosainen radiomusikaali Rakkaudella, Rauli Badding kertoo Rauli Somerjoen elämän vaiheista aina lapsuudesta hänen viimeisiin päiviin asti.

Ohjelmasarjan on Ylen Radioteatterille käsikirjoittanut Pärttyli Rinne ja ohjannut Juhana von Bagh. Käsikirjoitus sekoittaa faktaa ja fiktiota perustuen Heikki Metsämäen ja Juha Miettisen elämäkertakirjaan Badding - Rauli Somerjoen elämä ja laulut.

Kuunnelma pureutuu Rauli Badding Somerjoen vaiherikkaaseen elämään. Ohjelmassa kuullaan, kuinka ujosta somerolaispojasta kasvaa suomalaisen rockin kiistaton kuningas, Olavi Virran veroinen tulkitsija ja monipuolinen levyttävä artisti. Hänen elämäänsä mahtui sekä äärimmäistä menestystä että äärimmäistä epäonnea. Poikkeuksellisen lahjakas Badding kärsi uransa aikana esiintymisjännityksestä, masennuksesta ja alkoholismista. Hänen elämäänsä toi kuitenkin valoa aito rakkaus musiikkiin, luontoon ja kotiseutuun Someroon. Badding eli taiteilijaelämän, jossa laaksot olivat rotkoja ja kukkulat vuoria.

Rakkaudella, Rauli Badding -kuunnelmasarjassa itse taiteilijaa esittää Olavi Uusivirta. Muissa keskeisissä rooleissa kuullaan muun muassa Leo Honkosen, Joonas Saartamon, Tommi Korpelan, Matti Onnismaan ja Krista Kososen ääntä. Baddingin uraan vahvasti myötävaikuttanutta Mauri Antero Nummista esittää Vesa Vierikko.

Kuunnelmasarja lähetettiin Yle Radio Suomessa kesällä 2010.

Tekijänoikeussyistä Elävässä arkistossa on kuunneltavissa vain otteita kuunnelmasarjasta.

Teksti: Minttu Hahtola

Tietolaatikko

Käsikirjoitus: Pärttyli Rinne
Ohjaus: Juhana von Bagh
Äänisuunnittelu: Ari Mursula ja Hanna-Helena Kinnunen, Tuottaja: Eero Aro/Radioteatteri
Tuotantojärjestäjä: Lasse Lehtonen

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto