Hyppää pääsisältöön

Suomimuodin uusi aalto - Näytös 2012

Suomimuodin uusi aalto on sisukkuutta, kauneudentajua ja kovaa työtä. Näytös 2012 marssitti catwalkille uudet mallistot Saara Lepokorvelta, R/H:lta, Sasu Kaupilta ja Ensaemblelta. Lisänä nähdään Aalto-yliopiston opiskelijoiden lopputyönäytös. Näytöksen juontajien Anni Hautalan ja Sauli Koskisen esiintymisestä nousi ohjelman jälkeen kohu.

Helsingin designpääkaupunkivuosi 2012 nosti esiin myös suomalaista muotia. Helsingin Suvilahdessa järjestettiin toukokuussa Näytös 2012, jossa esiteltiin neljä uutta vaatemerkkiä. Suunnittelijoiden kova työ huipentui suorana lähetettyyn muotinäytökseen, jossa näytöksen lisäksi seurattiin myös muotibloggaajien etkoja ja juteltiin muodista.

Sunnittelija Sasu Kauppi kertoo tekevänsä käyttövaatteita: "Haluan nähdä nämä ihmisten päällä. Mun vaatteet ei ole mitään taideteoksia.” Myös Näytöstä juontanut Sauli Koskinen ihastui Kaupin vaatteisiin ja halusia neuvotella Kaupin itsensä kantaman asukokonaisuuden hankinnasta tv-lähetyksen jälkeen.

Saara Lepokorpi kertoo etsineensä inspiraatiota 1960-luvun amerikkalaisilta kuvataiteilijoita: "Minua kiehtovat siinä ajassa uudet materiaalit ja sodan jälkeinen uusi aika.”

”Shamanismi ja taikausko ovat kaksi uuden malliston taustalla vaikuttavista isoista ideoista”, kertovat Ensaemblen takana olevat Alisa Närvänen ja Elina Peltonen.

”Meidän vaatteita pitää voida pitää aamusta iltaan”, toteavat puolestaan R/H:n Hanna Riiheläinen ja Emilia Hernesniemi.

"Heillä on kaikilla kansainvälinen potentiaali, osa on hivenen pidemmällä urallaan. Nämä suunnittelijat myös tukevat toisiaan. Halusimme näyttää, että meiltä ei tule vain yhden muotin mukaisia tekijöitä", sanoo suunnittelija Tuomas Laitinen, Aalto-yliopisto, Näytös 2012:n kokoaja.

Lisäksi tarjolla on muodin ammattilaistenkin ylistämä Aalto-yliopiston opiskelijoiden muotinäytös. Vaatetussuunnittelun ja pukutaiteen opiskelijoilta nähdään 20 uutta mallistoa. Opiskelijanäytöksen suunnittelijat olivat mallistossa 1: Elina Laitinen, Siiri Raasakka ja Tiia Siren, mallisto 2: Elina Laitinen ja Siiri Raasakka, mallisto 3: Harri Niskanen, mallisto 4: Saara Riikonen, 5: Siru Juntunen, 6: Reeta Katto, 7: Elisa Anttonen, Ella Berglund ja Ida-Sofia Tuomisto, 8: Anna-Mari Leppisaari, 9: Maija Sallinen, 10: Essi Lehto, 11: Aura Kajaniemi ja Vanamo Korell, 12: Taija Hiltunen, Mikaela Johansson ja Olga Sjöroos, 13: Anna Alanko, 14: Hanne Jurmu, 15: Liisa Nieminen, 16: Annika Heikinheimo, 17: Laura Juslin, 18: Anton Hinkonen, 19: Hanna-Maaria Sinkkonen ja Sophie-Louise Sälekari ja mallistossa 20: Satu Maaranen.

Näytös 2012 -ohjelman juotajien Voicen radioäänenä tunnetun Anni Hautalan ja BB-Sauli Koskisen esiintymisestä nousi kohu. Jotkut pitivät juontajaparin jutustelua asiantuntemattomana kohelluksena. Arvostelusta sai osansa myös ohjelman tekninen toteutus.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä ja Yle Teema

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto