Hyppää pääsisältöön

Yölinjalla Pekka Sauri

Yölinjalle saivat soittaa kaikki, joilla oli elämässään huolia. Usein soittajien mieltä painoivat parisuhdevaikeudet, alkoholi ja päihteet, mutta ohjelmassa puitiin miltei aihetta kuin aihetta.

Puheohjelma Yölinja alkoi Teppo Turkin juontamana Radio Cityn taajuudella vuonna 1986. Vuonna 1987 juontaja vaihtui ja psykologi Pekka Sauri otti Yölinjan omakseen. Ohjelma siirtyi vuonna 1997 Ylen Radio Suomelle, jossa Sauri piti keskustelua yllä sunnuntain ja maanantain välisenä yönä klo 1.03 – 4.30. Turkki toimitti omaa Yöihmisiä -keskusteluohjelmaansa Yleisradiossa 1987-88.

Pekka Sauri vastaili kärsivällisesti soittajien välillä tuskastuttaviinkin kysymyksiin.

Nuoret soittelivat usein koulukiusaamisesta. Nuori tyttö kertoo että hänestä levitetään koulussa perättömiä huhuja, eikä kavereitakaan enää ole. Puhelu loppuu äkisti kun joku tulee huoneeseen. 16-vuotias tyttö tuskailee saatuaan huoran maineen pienellä asuinpaikkakunnallaan. Tyttö kokee tarvettaa miellyttää poikia jotka vislaavat perään tai kehuvat ulkonäköä. Tytön tulevaisuus mietityttää.

Ulla haluaa puhua vanhan ihmisen seksistä. Neljänkymmenen vuoden avioliiton kokemuksella Ulla ihmettelee, miksi seksiä pitää pihistää – mutta toteaa kuitenkin ettei avioliitto aina mitään ruusuilla tanssimista ole.

Seksilinjalla työtä tekevä Marjut kuvailee ammattiaan. "Työtähän se on jumalauta. Ei ole mitään helppoa hommaa. Kuuntelet kaikenlaisia paskanjauhajia." Monet miehet soittelevat seuran perässä, helppoahan se olisi jos seksilinja olisi pelkkä runkkulinja.

Nelikymppinen transseksuaali Sanna soittaa kertoakseen että elämä voittaa. Itsemurhayrityksen jälkeen Sanna tuli ulos kaapista ja aloitti prosessin muuttuakseen miehestä naiseksi. "Suututtaa semmoinen että ihmiset liian helpolla sen elämänsä luovuttaa."

Toiset soittivat julistaakseen omaa mielipidettään – oli se sitten kannabiksen puolustuspuhe, rasistin toive veteraanien arvostuksesta tai usko Jumalaan.

Satanistiksi itsensä luokitteleva Tuomas kaipaa todellista, epäitsekästä rakkautta, mutta tietää ettei se ole mahdollista koska jokainen ihmisen teko on pohjimmiltaan itsekäs.

Yölinjalle soittelivat myös päihtyneet. Miina kärsii yösoittelusta, hän siis soittaa humalassa keskellä yötä entisille työkavereilleen ja tutuilleen. Yölinjalle Miina sai sentään soittaa luvan kanssa keskellä yötä.

Monien työviikko alkoi maanantaiväsymyksellä ohjelman kuuntelemisen takia lyhyeksi jääneiden unien jälkeen.Viimeinen Yölinja lähetettiin 18. marraskuuta 2002.

WSOY julkaisi vuonna 2004 kirjan Yölinjalla: Selviytyjän käsikirja, joka perustui Saurin ohjelmaa saatuihin kokemuksiin ja muistiinpanoihin.

Teksti: Sampo Sauri

Sampo Sauri oli Elävässä arkistossa harjoittelijana keväällä 2012. Hän koosti artikkelin isänsä Pekka Saurin ohjelmasta tämän muistiinpanojen ja ohjelmanauhojen pohjalta.

 • Sisällissota 1918 – punaiset muistot

  Harvinaiset arkistohaastattelut antavat äänen hävinneille.

  Suomen vuoden 1918 sota ei jakanut vain kansakuntaa vaan myös sen muistin. Hävinneiden tulkinta tapahtuneesta jäi vuosikymmeniksi virallisen julkisuuden ulkopuolelle. He kertovat tässä, miksi olivat mukana ja minkä hinnan saivat siitä maksaa.

 • Eero Leväluomalla oli harvinainen kyky muuttaa kuva ääneksi

  Ohjaaja tunnetaan Suomi-filmeistä ja dekkarikuunnelmista.

  Eero Leväluoma (1896-1969) teki poikkeuksellisen uran elokuvien, näytelmien ja radiokuunnelmien parissa. Yhdeksänvuotiaana teatterilavalle noussut poika esiintyi, lavasti ja ohjasi kotimaisissa elokuvissa, johti parikymmentä vuotta eri teattereita ja siirtyi viisikymppisenä töihin Yleisradion teatteriosastolle. Hän ohjasi satoja kuunnelmia ja koukutti yleisön äänitehosteilla ja tunnussävelillä jännityssarjojen maailmaan.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • “Muistakaa, että minunkin täytyy elää” – ohjaaja Tapio Piiraisen muistot teoksistaan ovat täynnä itseironiaa

  Ohjaaja Tapio Piirainen muistelee teoksiensa tekoa.

  Areenassa on katsottavissa laaja paketti Tapio Piiraisen ohjaamia elokuvia ja sarjoja, kuten Poliisin poika ja Viimeiset siemenperunat. Tragikomedioistaan ja Raid-sarjasta tunnettu ohjaaja itse muistelee katsottavissa olevien elokuvien ja sarjojen tekemistä itseironisella ja hauskalla tavalla.
  Toivotut: Poliisin poika – ja muita Tapio Piiraisen ohjauksia Yle Areenassa

 • Punikkeja ja jääkäreitä – tasavallan syntyvuosien kokijat äänessä

  Itsenäisyyden murrosvuosien todistajat muistelevat netissä.

  Elävä arkisto on jo aiemmin julkaissut runsaasti silminnäkijäaineistoa 100-vuotisen Suomen kuohuvasta alkutaipaleesta. Uusin lisäys on Ylen ja kahden työväenarkiston yhteistyönä syntynyt järkälemäinen haastattelukooste sisällissodan punaisten muistoista.

 • Sisällissota 1918 – punaiset muistot

  Harvinaiset arkistohaastattelut antavat äänen hävinneille.

  Suomen vuoden 1918 sota ei jakanut vain kansakuntaa vaan myös sen muistin. Hävinneiden tulkinta tapahtuneesta jäi vuosikymmeniksi virallisen julkisuuden ulkopuolelle. He kertovat tässä, miksi olivat mukana ja minkä hinnan saivat siitä maksaa.

 • Eero Leväluomalla oli harvinainen kyky muuttaa kuva ääneksi

  Ohjaaja tunnetaan Suomi-filmeistä ja dekkarikuunnelmista.

  Eero Leväluoma (1896-1969) teki poikkeuksellisen uran elokuvien, näytelmien ja radiokuunnelmien parissa. Yhdeksänvuotiaana teatterilavalle noussut poika esiintyi, lavasti ja ohjasi kotimaisissa elokuvissa, johti parikymmentä vuotta eri teattereita ja siirtyi viisikymppisenä töihin Yleisradion teatteriosastolle. Hän ohjasi satoja kuunnelmia ja koukutti yleisön äänitehosteilla ja tunnussävelillä jännityssarjojen maailmaan.

 • Rintamäkeläiset olohuoneessa – joulu tulee, jurotus pysyy

  Vanhoissa suosikkidraamoissa ei joulu olekaan yhtä juhlaa.

  Kun suositussa suomalaisessa draamasarjassa on joulun aika, voisi kuvitella maalaisidylliä ja perheonnea. Mutta mitä tapahtuukaan Rintamäkeläisten joulupäivänä 1972 esitetyssä jaksossa, jonka yleisö äänesti katsottavaksi Areenaan. Ainakin siinä kouritaan, jupistaan, jurotetaan ja petetään.

 • Täällä Pohjantähden alla -elokuva uhmasi uutta aaltoa ja syntyi pystypäin vanhana

  Laineen suurelokuva valmistui vuonna 1968

  Edvin Laine pääsi sovittamaan Väinö Linnan kansallisromaanin elokuvaksi vasta kymmenkunta vuotta kirjasarjan ilmestymisen jälkeen hetkellä, jolloin elokuvateollisuus oli julistettu kuolleeksi. Fennada-Filmin ja Ylen tuottama Laineen ensimmäinen väriohjaus oli vuonna 1968 tyyliltään epämuodikas kolmituntinen suurelokuva, joka kritiikistä huolimatta antoi Pentinkulman kyläyhteisölle ne kasvot, joihin me palaamme.

 • Metsolat – Tie joka vei meidät kotiin

  1990-luvun suosikkisarja kertoo kainuulaisen suvun tarinaa

  Suomi eli huoletonta nousukautta 1980-luvun lopussa, mutta uusi vuosikymmen nosti sinivalkotaivaalle synkkiä pilviä. 90-luku toi laman, joka oli taloudellisesti ja myös henkisesti monelle raskasta aikaa. Näistä nousukauden ja laman ajoista kertoo Suomen yksi suosituimmista tv-sarjoista, Metsolat.
  Katso Metsolat-jaksoja Yle Areenassa

 • Metsolat on palannut! Nämä asiat sinun on tiedettävä ysärin suosikkisarjasta

  Metsolat on katsottavissa Areenassa vuoden ajan.

  Rakastettu, kaivattu ja toivottu Metsolat on nyt katsottavissa Areenassa. Muistatko tuon ysärisarjan, jossa seurattiin paitsi Metsoloiden laajennetun perheen elämää, myös koko suomalaisen maaseudun murrosta 1980-1990-lukujen vaihteessa? Lehmät vaihtuivat hiihtokeskukseen, lapsia muutti ympäri maailmaa, mutta aina se Kari Kaukovaara kiusasi Metsolan Erkkiä.

 • Pekan perillinen -radioseikkailussa Lipponen pelastaa tyttärensä ja rakkaansa

  Lipponen ja Korkki selvittävät Pekan tyttären sieppausta.

  Prinssieversti, ylipiäjohtaja Pekka Lipponen hoitaa kaikessa rauhassa öljyahväärejään San Diegossa, kun hotellihuoneeseen lähetetään uhkaileva papukaija ja puhelimessa lausutaan Hirtettyjen balladia. Yöjuna vie Lipposen ja palvelijansa Pavel Pohjosen Meksikoon, jossa he sotkeutuvat ensitöikseen markiisittaren tyttären sieppaukseen. Mutta kuka onkaan tämä suomalaissukuinen öljykenttien omistajatar?