Hyppää pääsisältöön

Olympiabisneksen takapiha

Poliisit koventavat otteitaan mielenosoittajia vastaan Lontoon 2012 kesäolympialaisten alla
Lontoon poliisi on koventanut otteitaan pitääkseen olympiakaupungissa mielenosoitukset hallinnassaan. Poliisit koventavat otteitaan mielenosoittajia vastaan Lontoon 2012 kesäolympialaisten alla Kuva: Yle, Mot occupy

Lontoossa toimii vireä kansalaisaktivistien alakulttuuri. Aktivistit näkevät tilaisuutensa tulleen, kun olympiakisat ensi kuussa tuovat maailman mediahuomion kaupunkiin.

Aktivistit ovat pitkään suunnitelleet näyttäviä tempauksia olympialaisten ajaksi. Niiden kohteina ovat etenkin rahan valta ja ympäristöongelmat.

Oikeisto-keskustalaisen hallituksen leikkauspolitiikka ulottuu yhä laajemmalle, ja tuloerot ovat Britanniassa kasvaneet entisestään. Poliittinen maaperä on altista räjähdykselle – ja Lontoossa on jo kevään mittaan nähty viikoittain isoja mielenosoituksia.

Lontoon poliisi yrittää pitää Lontoon toimintakykyisenä olympialaisten ajan. MOT oli paikalla, kun poliisi antoi varoituksen tulevasta linjastaan ja yllätti Occupy-liikkeen mielenosoittajat kovilla otteillaan. Kuvausryhmä seurasi lähietäisyydeltä, miten kovakouraisesti poliisit pidättivät Occupy-marssin johtohahmoja yksi toisensa jälkeen.

Useissa Britannian kaupungeissa oli mellakoita viime vuoden kesänä, kun nuorisojoukkiot polttivat taloja ja ryöstelivät liikkeitä. Lontoon painajainen on, jos olympialaisten vastaiset mielenosoitukset riistäytyvät yleiseksi hulinoinniksi.

Haastateltavat

  • Murray Worthy, War on Want, asiantuntija
  • Meredith Alexander, Lontoon kisojen kestävyystoimikunnan ex-jäsen
  • Leon, Occupy London
  • Fanny Malinen, Occupy London
  • Malcolm D'Aulby, asunnoton, Lontoo
  • Andy Meinke, anarkisti, kirjakauppatyöläinen, Lontoo

Olympialaisista tiedotusvälineissä

Aktivisteja

Vuoden 2011 mellakat