Hyppää pääsisältöön

Hitin kaava neuvoo- näin teet hittikipaleen

Onko suunnitelmissasi kenties hittikappaleen teko? Hiteistä harvemmin yhtenäistä kaavaa löytyy, jokaiselle kappaleella on ikioma kaavansa. Kuitenkin muutamia samoja piirteitä toistuu hitistä toiseen. Tässä siis Hitin kaava- ohjelman neuvot hittibiisin tekoon.

Hitin kaava

Muista Matti Jurvan toteamus

”Ostamme iskelmistä vain toisen puolen, toisen tunnemme jo entuudestaan”, totesi 1930- luvun hittisäveltäjä ja –sanoittaja Matti Jurva aikoinaan. Hittikappaleesta olisi siis hyvä löytyä jotain tuttua, mutta myös jotain ihka omaa uutta. Lainailu on ihan sallittua, kunhan se tekee riittävän salamyhkäisesti. Vertaa esimerkiksi:

- Haloo Helsingin ”Maailman toiselle puolen”- kappaleen kertosäe.

- Juha Tapion kappaleen ”Kaksi puuta” alkusoitto.

Panosta kertosäkeeseen

Nykyään kertosäe on hittibiiseissä must. Ennen oli toisin, kappaleet koostuivat A- ja B-osista. Hiteissä yleinen rakenne oli AABA, joka kerrattiin.

- AABA-rakenne oli yleinen Beatlesien alkupään tuotannossa esimerkiksi kappale ”a Hard day`s nigth”.

Nykyään siis hittikappaleeseen kannattaa kirjoittaa kertosäe ja kertosäkeeseen kannattaa erityisesti panostaa. Kertosäkeen englanninkielinen nimi on chorus, joka tarkoittaa kuoroa. Niinpä kertosäkeen pitäisi olla sellainen, jossa on helppo laulaa mukana.

- Esimerkiksi Olavi Uusivirran kappale ”On niin helppoo olla onnellinen”.

 Joskus hankalasti mukana laulettava A-osa korostaa kivasti helpompaa kertosäettä.

- Kuuntele vaikkapa Beatlesien kappale “All you need is love”.

Yksi hyväksi todettu konsti on laittaa kertosäe heti kappaleen alkuun. Lisäksi siinä kannattaa toistella näyttävästi kappaleen nimeä.

- Molemmat toteutuvat hienosti Jukka Pojan kappaleessa ”Silkkii”.

Hiteissä on tärkeää myös se, miten kertosäkeeseen mennään. Kertosäkeeseen menon tulisi olla mahdollisimman selkeä, että kuuntelija tietää kertsin kohta alkavan. Sitten kun kertosäe viimein kajahtaa, se tuntuu hyvältä. Esimerkiksi:

-  Haloo Helsinki! kappale ”Maailman toisella puolen”.

-  Juha Tapio kappale ”Kaksi puuta”.

Vettä ja seksiä kesähittiin

Kesähittejä analysoidessamme löysimme sattumalta toimivan kesähitin sanoituskaavan. Biisissä tulisi olla mukana vesi-elementti ja rakastelua. Jostain kumman syystä vesi iskee suomalaisiin ja yölliseltä naku-uinnilta asiat helposti johtavat toiseen. Tätä aihetta käsitteleviä hittejä löytyy Suomesta lukemattomia. Esimerkiksi:

-         Rauli Badding Somerjoen ”Paratiisi”.

-         Jukka Pojan hitti ”Silkkii”.

Keksi loistelias koukku

Hittikappaleeseen pitää myös sisällyttää koukku, eli kohta johon kuuntelijan huomio kiinnittyy. Hyvä koukku saa kuuntelijan haluamaan kuulla kappaleen yhä uudelleen ja uudelleen. Koukun keksiminen voi olla hankalaa, se kun yleensä on jotain uutta ja jännää.  Tässä nyt joitakin toimineita esimerkkejä:

Sanat, jotka herättävät heti mielenkiinnon.

- ”Like a virgin”, lauloi Madonna

-  ”Sabotagesta”, taas Chisu

Lainat jostain muusta musiikkityylistä tai vieraista maista.

- Itäisen kulttuurin, erityisesti venäläisen, lainaaminen toimii aina, tästä esimerkkinä vaikka Matti Jurva ja ”Abu Hassanin vaimot”.

- Jazz-vaikutteinen Tuula Amberlan ”Lulu”.

Erikoiset musiikilliset kohdat jäävät kummasti mieleen.

- Väärinpäin menevä rumpukomppi ja jodlaus, Tuomari Nurmio ja ”Punainen planeetta”.

Etsi mieleenpainuva solisti

Kappaleen laulaja voi tehdä huonommastakin kipaleesta hitin. Tärkeintä on olla mieleenpainuva, se onnistuu esimerkiksi erilaisuudella tai erinomaisuudella.

- Adele

- AC/DC:n kaikki solistit

Eipä muuta kuin onnea yritykseen!

ps. Hitin kaava alkaa Radio Suomessa 9.6 klo 14:30 luvassa on 12 osaa. Osat löytyvät etukäteen myös täältä Tiedeblogista.

 • Avaruudesta tulee toistuvasti omituisia radiopulsseja – viimeisimmän niistä havaittiin tulevan lähes naapurista

  Avaruudessa pamahtelee koko ajan, mutta emme vain näe sitä

  Tähtitieteilijät ovat havainneet jo yli 150 voimakasta, yllättävää radiopulssia, joiden alkuperästä voi esittää vain arvauksia. Monet pulssit ovat olleet toistuvia, mikä on saanut mielikuvituksen laukkaamaan ja pohtimaan, olisivatko ne viestejä vierailta sivilisaatioilta. Niin sanotut nopeat radiopurskeet ovat tulleet tähän mennessä kaukaa Linnunradan ulkopuolelta, mutta tuorein huhtikuun lopussa havaittu pystyttiin paikantamaan tulevan omasta galaksistamme. Siis muihin verrattuna ihan naapurista. Mistä oikein on kyse?

 • Hyvä kysymys: Mistä täit tulivat ja miksei niitä pystytä kukistamaan?

  Täit ovat eläneet ihmisen rinnalla aina.

  Muutaman millimetrin kokoiset täit ovat aina eläneet ihmisen rinnalla. Niiden elinikä on vain kuukauden, mutta ne lisääntyvät nopeasti. Täit ovat jäytiäisistä kehittynyt hyönteisryhmä, joka on erikoistunut elämään nisäkkäiden pintaloisina ja imemään verta. Noin viidesosalla nisäkkäistä on täitä, mutta muutamilta nisäkäsryhmiltä ne puuttuvat kokonaan.

 • Elon Muskin uusi jättiraketti ei räjähtänyt – kolme prototyyppiä jo tuhoutunut

  Starship olisi vallankumous avaruustoiminnassa.

  Vaikka äkkiväärä teknoguru Elon Musk on viime päivinä purkanut koronaturhautumistaan kovasti twitterissä, on hänellä myös syytä iloon. Perustamansa avaruusyhtiö SpaceX:n uusi superraketti läpäisi juuri kriittisen testin ja jopa konservatiivinen Nasa näytti yhtiön hurjille kuusuunnitelmille vihreää valoa.

Uusimmat sisällöt - Tiede