Hyppää pääsisältöön

Kohta räjähtää

Lehdistöä ja mielenosoittajia Lontoon Kesäolympialaisissa 2012
Lehdistöä ja mielenosoittajia Lontoon kesäolympialaisissa 2012 Lehdistöä ja mielenosoittajia Lontoon Kesäolympialaisissa 2012 Kuva: Yle, Mot occupy

Maailmantalous on kummallisessa välitilassa. 2007–2008 riehuneen finanssikaaoksen tuhot ovat suurelta osin vielä korjaamatta. Monessa maassa on käynnissä tai luvassa elintason pudotus, kun kertyneet velat pannaan maksuun.

Britannian tilanne on monta muuta maata hankalampi. Oikeisto-keskustalainen hallitus on päättänyt roimista leikkauksista valtion menoihin, mutta leikkaukset alkavat näkyä toden teolla vasta ensi vuonna. Silti poliittinen tilanne on jo nyt jännittynyt, ja leikkauksia vastustavat tahot ovat kiihdyttäneet protestejaan.

Britannia on perinteisesti hyvin eriarvoinen yhteiskunta. Suuri osa kansasta tulee köyhtymään entisestään finanssikriisin laskun lankeamisen myötä. Samaan aikaan rikkaat jatkavat rikastumistaan. The Sunday Times -lehden vuotuinen Rich List -selvitys kertoi äskettäin, että tuhannen rikkaimman varallisuus kasvoi Britanniassa viime vuonna viisi prosenttia 414 miljardiin puntaan eli 520 miljardiin euroon. Finanssikriisin aiheuttama kuoppa oli kaikkein rikkaimmille vain väliaikainen ilmiö – brittimiljardöörit ovat nyt rikkaampia kuin koskaan.

Muun suuren luokan urheilubisneksen tapaan myös olympialaiset on helppo nähdä eliitin huvina. Heinäkuussa alkavien olympialaisten vastaiset tempaukset ja mielenosoitukset saattavat toimia laukaisijana yleisemmälle tyytymättömyydelle, joka kumpuaa eriarvoisuuden jatkuvasta kasvusta.

Kansainvälisen Occupy-liikkeen perusanalyysi on oikea: tuloerot ovat kasvaneet liikaa. On vaikea kuvitella tilannetta, jossa yhteiskunnat pysyvät poliittisesti ja sosiaalisesti vakaina ja rauhallisina samaan aikaan, kun tuloerot kasvavat räävittömästi.

Finanssikriisin ja sitä seuranneen yleisen talouskriisin vaikutuksia koetaan vielä vuosien ajan. Mitä pidempään vaikeudet ja vyönkiristykset jatkuvat, sitä useampi alkaa kysyä, mistä elintason heikentyminen oikein johtuu. Mitä laajemmin vaikeuksien syyt yhdistetään holtitonta johdannaisbisnestä pyörittäneisiin kansainvälisiin finanssikapitalisteihin, sitä useampi alkaa kysyä, miksi tavallisen kansan on maksettava finanssieliitin munaukset.

Britanniassa pelätään jopa viime kesän mellakoiden toistumista. Viime elokuussa lähinnä nuorisosta koostuneet joukkiot ryöstelivät ja polttivat kauppoja useissa kaupungeissa ympäri maata. Oikeistolainen pääministeri David Cameron on järjestelmällisesti kutsunut mellakoita rikolliseksi toiminnaksi. Viime kesän tapahtumien taustalta on kuitenkin mahdollista erottaa myös politiikkaa.

"Kukaan ei pysty ennustamaan, näemmekö uuden mellakka-aallon", Britannian nouseviin tutkijoihin ja keskustelijoihin kuuluva Owen Jones kirjoitti toukokuussa The Independent -lehdessä.

"Se on kuitenkin varmaa, että rajuimmilla leikkauksilla 1920-luvun jälkeen tulee olemaan tuhoisat vaikutukset Britannian yhteiskuntarakenteeseen. Yhä useampi tuntee väistämättä, että tulevaisuus on toivoton. Noissa oloissa suuttumus ja turhautuneisuus tulevat vain kasvamaan – jos näitä tuntemuksia ei kanavoida politiikkaan, ne voivat tulla esiin mitä ikävimmillä tavoilla."