Hyppää pääsisältöön

Metalli on lujaa ainetta

Timo-Erkki Heinon ohjaama dokumentti Metalli on lujaa ainetta kertoo vuoden 1927 metalliliiton suuresta sulusta, joka on yksi Suomen kaikkien aikojen pisimmistä työtaisteluista.

Sulun taustalla oli metallimiesten lakko Turun A/B Crichton-Vulcanin ja A/B Alex Sjöholmin tehtailla. Niiden lopettamiseksi työnantajaliitto julisti koko alan työsulkuun, toivoen lopettavansa lakon. Näin ei käynyt.

Sen sijaan metallityöläiset tukivat lakkoilijoita eivätkä painostaneet heitä lopettamaan lakkoa kuten työnantajat olivat toivoneet. Tästä alkoi toukokuusta joulukuuhun kestänyt työsulku.

Dokumentissa ääneen pääsevät ikääntyneet karkkilalaiset metallimiehet. Työsulkukesä meni leppoisissa merkeissä ja pilke silmäkulmassa. Kotona tuli vietettyä aikaa uuden morsiamen kanssa ja uimarannalle pääsi rentoutumaan. Liiton ja ulkomaisen avustustoiminnan takia toimeentulo ei ollut ongelma, jos heinätöitä tai vastaavia ei jostain syystä saanut.

Ajan hengen mukaisesti lakkoa yritettiin murtaa rikkureiden avulla. Työnantajien puolelle asettunut ”Pihkalan kaarti” oli Etelä-Pohjanmaalta koottu äärioikeistolainen sakki, joka rettelöinnillään ja juopottelullaan käänsi yleisen mielipiteen lakkoilijoiden puolelle. Rikkuritoiminnastakaan ei tullut mitään koska kaarti oli kouluttautumatonta eikä voinut korvata metallimiehiä.

Dokumentin lopuksi työmiehet kertovat mielipiteensä silloisesta ay-liikkeestä ja ovat huolissaan ovatko liikkeen johtajat mahdollisesti erkaantumassa rivijäsenistä. Kaiken nähneet metallimiehet varoittavat myös työväen hajaannuksesta koska työttömyyden kasvaessa ne joilla työtä vielä on, ovat aivan liian kilttejä ja kuuliaisia.

Teksti: Sampo Haarlaa

 • Noita Nokinenä toi särmää juhlapyhien pumpulinpehmeään idylliin

  Noita Nokinenä ihastutti radiossa

  Näyttelijä Marja Korhosen esittämä Noita Nokinenä oli käsikirjoittaja Toini Vuoriston luoma rakastettu hahmo Ylen lastenkuunnelmissa. Noita Nokinenän seikkailuja kuultiin radiossa ensimmäisen kerran jo vuonna 1963 osana Pikkuväen satujoulu -ohjelmaa. Omana ohjelmanaan Noita Nokinenä viihdytti kuuntelijoita vuosien 1970–1985 pääsiäisinä, juhannuksina sekä jouluisin.

 • ”Joutui hyppäämään avantoon, että kamerat käy ja kukaan ei neuvonut" – Outi Popp teki tv-debyyttinsä Tuubissa

  Toimittaja–kirjailija muistelee aikaansa Tuubi-sarjassa.

  Outi Popp liittyi Tuubi-musiikkisarjan toimittajakaartiin vuonna 1983. Hectorin ja Freemanin lisäksi juontotehtävissä nähtiin myös Tapio Liinoja. Popp muisteli vaiheitaan musiikkisarjassa Elävälle arkistolle vuoden 2017 syksyllä. Vuonna 1979 käynnistyneessä musiikkisarjassa nähtiin sen alkuvuosien tapaan edelleen varsin rockpainotteista musiikkivideotarjontaa.

 • Isien sota -sarja nosti esiin sotilaiden lasten selviytymistarinat

  Palkittu dokumenttisarja vuodelta 2011

  Millaista oli elää perheessä, jonka isän sota oli suistanut raiteiltaan? Tai miten hyväksyä se, ettei sodan takia tiennyt isästään mitään? Miksi sota pääsi arpeuttamaan jopa useaa sukupolvea? Maija Kaipaisen vuonna 2011 ohjaama, palkittu dokumenttisarja kertoi kuusi hätkähdyttävää tarinaa sotilaiden lasten näkökulmasta.

 • Aarre Karénille ajatteleminen on näyttelemistä ja näytteleminen ajattelemista

  Suosittu näyttelijä kertoo ajatuksiaan näyttelijäntyöstä

  Näyttelijä Aarre Karén syntyi Tokiossa vuonna 1932. Japanista hän uskoo saaneensa "nopeat jalat", jatkuvan liikkeellä olemisen perinnön. Satoja rooleja tehneen näyttelijän debyyttirooli radiossa oli Suomisen perheen Matti. Radiossa on näyteltävä niin, että ihminen kuuntelemalla näkee.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto