Hyppää pääsisältöön

Musta ilotulitus on Sariolan vanhin säilynyt Susikoski-kuunnelma

Mauri Sariola koskettelee Mersunsa etumerkkiä satamassa
Mauri Sariola autonsa vierellä (1960-luku). Mauri Sariola koskettelee Mersunsa etumerkkiä satamassa Kuva: yle kuvanauha Mauri Sariola

Kirjailija Mauri Sariola ja hänen luomansa rikoskomisario Olavi Susikoski olivat 1960-luvun alun radiokuuntelijoille jännitysviihteen synonyymejä. Musta ilotulitus -kuunnelmassa kuolee rikas konsuli. Onko syyllinen veltto sukulaispoika, epäonnistunut arkkitehtipariskunta vai joku muu?

Mauri Sariola aloitti radiokuunnelmien kirjoittamisen 1950-luvulla. Musta ilotulitus on varhaisin arkistossa säilynyt Susikoski-kuunnelma. Se esitettiin radiossa ajanvieteosaston tuotantona. Kuusiosaisen sarjan kielenkäyttö tarjoaa herkullisia heijastuksia Sariolan omasta konservatiivisesta ja karskia miehisyyttä vaalivasta arvomaailmasta.

Kuunnelman alussa konsuli Ström on kutsunut nuhdeltavakseen sisarenpoikansa Paul Haaviston, "deekisylioppilaan", joka on rahapulassaan väärentänyt enonsa nimen vekseliin, ja vaatii tätä hoitamaan asiansa kuntoon.

Tämän jälkeen saapuu rahaa anelemaan siskontytär Vilma Tulimaa miehineen. Heidän arkkitehti- ja rakennusbisneksensä ovat epäonnistuneet - syynä ainakin osaksi Vilman piirustuksissaan liikaa viljelemät "naiselliset yksityiskohdat", kuten vaatekomerot. Konsuli torjuu anelut jyrkästi.

Toisessa osassa konsuli ilmoittaa kihlauksestaan sihteerinsä Irma Roosin kanssa. Juopunut Paul jupisee uhkauksia. Lakimiehelleen konsuli ilmoittaa uudesta testamentista, jossa jättäisi kaiken Irmalle. Ilotulituksen alettua pamahtaa laukaus, ja Ström heittää henkensä.

Kolmannessa osassa Paul tuomitaan enonsa murhasta. Kaikilla muilla on tapahtumahetkelle alibi. Paul väittää todisteita tekaistuiksi ja uumoilee "pirullista suunnitelmaa" päänsä menoksi.

Neljännessä jaksossa Vilma näyttää miehelleen Paulin vankilasta lähettämät uhkauskirjeet ja tuntee jonkun seurailevan häntä. Kioskilla Valter Tulimaa saa tietää Paulin karanneen. Samassa kuuluu Vilman huuto, ja vaimo löydetään rotkon pohjalta. Komisario Susikoski päättelee revenneestä turkin hihasta, että Vilma on rimpuillut vastaan. Kyseessä on uusi murha.

Viidennessä jaksossa vankikarkuri pidätetään ja häntä kuulustellaan myös Vilman murhasta. Susikoski lavastaa konsulin murhan uudelleen. Rekonstruktiossa hermostuneesti esiintynyt Irma Roos saa illalla vieraan, mutta ilta päättyy uuteen verityöhön.

Päätösosassa Susikoski alkaa vakuuttua Paulin syyttömyydestä ja pohtii, kuka hyötyi rikoksista. Murhatun sihteerin tallelokerosta löytyy päiväkirja, joka paljastaa, että lemmenkipeä Roos olikin rakastunut nuorempaan mieheen. Susikoski arvelee naista "vähän epänormaaliksi". Nainen on ollut kovan ja laskelmoivan miehen tahdoton apuri.

Kuunnelma päättyy kohtaukseen syyllisen asunnossa. Susikoski murentaa Roosin alibin ensimmäisen murhan osalta ja osoittaa, että naisen on täytynyt suorittaa muutkin surmatyöt säälimättömän ja rahan tarpeessa olleen miehen yllyttämänä. Koko kuvio paljastuu. Syyllisen pakoyrityksen pysäyttää alkuunsa etsivä Raipan "pistooli kaliberi 7.65".

Tietolaatikko

Mauri Sariola aloitti radiokuunnelmien kirjoittamisen 1950-luvulla. Musta ilotulitus on varhaisin arkistossa säilynyt Susikoski-kuunnelma. Se esitettiin radiossa ajanvieteosaston tuotantona. Kuusiosaisen sarjan kielenkäyttö tarjoaa herkullisia heijastuksia Sariolan omasta konservatiivisesta ja miehisestä arvomaailmasta.

Henkilöt:
Konsuli Karl Ström - Keijo Komppa
Yksityissihteeri Irma Roos - Rauha Rentola
Ylioppilas Paul Haavisto - Pentti Siimes
Toimitusjohtaja Valter Tulimaa - Jussi Jurkka
Arkkitehti Vilma Tulimaa - Maikki Länsiö
Varatuomari Risto Suotie - Kaarlo Halttunen
Tarjoilija - Lauri Kuosmanen
Oikeuden puheenjohtaja - Esko Mannermaa
Syyttäjä - Holger Salin
Haastemies - Lauri Kuosmanen
Ylietsivä Leo Raippa - Pertti Weckström
Myyjä (mies) - Heimo Lepistö
Komisario Olavi Susikoski - Aimo Hiltunen
Miesääni - Lauri Kuosmanen
Naisääni 1 - Senja Lehti
Naisääni 2 - Eija Hiltunen

Kommentit