Hyppää pääsisältöön

Urho Kekkonen ja Ahti Karjalainen Kokkolan Oopperassa

Anu Komsi Kekkosena, kuva Päivi Karjalainen

Suomalaisen oopperakesän alkupaukku on Heinz-Juhani Hofmannin ooppera Ahti Karjalainen - elämä, Kekkonen ja teot. Yle radio 1 lähettää oopperan torstaina 14.6. klo 19.

Tässä on kuvitettuna oopperan libretto ja se on julkaisussa Ylellä 30 vuorokautta. Libreton avulla oopperaa on helppo seurata radiosta, vaikka ei pääsisikään Kokkolaan saakka.

Libretto: Juha Hurme. Solisteina Herman Wallén (Ahti Karjalainen, AK), Anu Komsi (Urho Kaleva Kekkonen, UKK), Piia Komsi (Kraut), Annika Mylläri (Viina), sekä Kokkola Opera Ensemble, joht. Dalia Stasevska. Ooppera on äänitetty Kokkolan kaupunginteatterissa 5.6.2012.

AHTI KARJALAINEN – ELÄMÄ, KEKKONEN JA TEOT


LIBRETTO: Juha Hurme

UKK
Minä olen hypännyt korkeutta 180 senttiä ja juossut satasen ykstoista pilkku kuus. Ja nyt minä kiipeän palmuun.

AK
Sinulle oli tullut postia tänään hotellille.

UKK
Mikä se on?

AK
Jonkinlainen nootti.

Anu Komsi Urho Kekkosena ja Herman Wallén Ahti Karjalaisena, kuva Päivi KarjalainenUKK
Mistä se on tullut?

AK
Moskovasta

UKK
Noita nyt tulee. Vapaapäivä. Avataan myöhemmin. Kri-gah! Sabor bundolo horta! Ymmärsitkö?

AK
En.

UKK
Arvaa mitä kieltä?

AK
Olisiko espanjaa?

UKK
Tyhmä! Se oli isojen apinoiden kieltä. Minä opiskelen sitä. Se on suomeksi, että “Narttu Leijonainen hyökkää karjun kimppuun!” Ka-go-da? Ka-go-da?

AK
Älä hyvä veli purista kurkusta!

UKK
Se tarkoittaa, että antaudutko…ka-goda?

AK
Antaudun…antaudun. Älä likistä kurkusta!

UKK
Vastaa isojen apoinoiden kielellä! Ka-goda!

AK
Bunga, bonga, bingo!

UKK
Väärin! Siinä on sellainen finessi, että jos antaudut niin vastaat samalla sanalla, mutta viimeisen tavun äänenkorkeus nousee. Ka-goda?

AK
Ka-goda!

UKK
Ei noussut riittävästi. Vinkuva, alistuva äännähdys. Ka-goda?

AK
Ka-goda.

UKK
Tämä on ihan saatanan hyvä kirja, “Tarzanin viidakkoseikkailuja”. Eipä huonoa politiikkaa tällä Tarzanilla. Sylvi on antanut minulle paljon hyviä kirjoja, mutta kyllä tämä nousee ylitse muiden.

AK
Onko tämä kuuluisan Edgar Rice Burroughsin kirjoittama?

UKK
Se lausutaan “edgö rais böröögs”. Sanopa, Karjalainen, minulle yksi poliittinen lause.

AK
Miltä alalta?

UKK
Miltä vaan. Vapaasti. Vaikka aluepolitiikasta, sitähän sinä olet mietiskellyt.

AK
Suomalainen yhteiskunta ei ole mikään liikeyritys, vaan elävien ja tuntevien ihmisten yhteiskunta, jossa ihmisellä on oltava toivoa paremmasta tulevaisuudesta maan kaikissa osissa.

UKK
Oikein hyvä. Mitä se tarkoittaa?

AK
Se tarkoittaa sitä, mitä se tarkoittaa.

UKK
Väärin.

AKJoopa. Eipä. Kyllä tarkoittaa. Selkeästi muotoiltu periaate kehitysaluepolitiikalle.

UKK
Sitä se on. Tuossa sinä olet pätevä. Mutta politiikan ydin on siinä, ettei tuo tarkoita mitään. Minulla on aina nämä politiikan välineet matkassa. Tämä on sinun poliittinen lauseesi. Sano se vielä.

AK
Suomalainen yhteiskunta ei ole mikään liikeyritys, vaan elävien ja tuntevien ihmisten yhteiskunta, jossa ihmisellä on oltava toivoa paremmasta tulevaisuudesta maan kaikissa osissa.

Herman Wallén Ahti Karjalaisena, kuva Päivi Karjalainen

UKK
Juuri tällainen esine tuo lause on. Selkeät linjat. Kelpaa asettaa näytteille. Mutta tässä! (rautalankamalli 2) Tässäpä piikikkäämpi malli, symboli sille, mitä pienempi piiri, vaikkapa sinä ja minä, välittömästi tajuamme. Tajuamme vaan emme kerro muille. Me tajuamme, ettei suomalainen yhteiskunta ole mitään muuta kuin liikeyritys. Ihmisistä tasan 50% on keskimääräistä typerämpiä, vanhuksia, vammaisia ja muita avuttomia, ja heidän elämistään ja tuntemisistaan ei pidä piitata. Toivoa paremmasta pitää sumuttaa kaikille, mutta parempaa tulevat saamaan vain eräät. Eikä ikinä missään syrjäseudulla! Tätä se tarkoittaa kun sinä sanot että –

AK
Suomalainen yhteiskunta ei ole mikään liikeyritys, vaan elävien ja tuntevien ihmisten yhteiskunta, jossa ihmisellä on oltava toivoa paremmasta tulevaisuudesta maan kaikissa osissa.

UKK
Mutta täällä on vielä yksi poliittinen malli, sitä tuskin näkee, mutta se on tärkein. Tähän kapseliin on puristettu totuus. Tämä on kaikkein pyhin. Kokeile!

AK
Miten tämä voi painaa näin älyttömän paljon?

UKK
Se on raskas ydin. Sen kantamista varten on kehitettävä poliittinen lihas. Kas näin. Lausupa se litania vielä kerran.

AK
Suomalainen yhteiskunta ei ole mikään liikeyritys, vaan elävien ja tuntevien ihmisten yhteiskunta, jossa ihmisellä on oltava toivoa paremmasta tulevaisuudesta maan kaikissa osissa.

UKK
Lystiä. Suu käy, mutta sydän sanoo muuta. Siellä on musta jyvä.

Ulkoministeriksi 38-vuotiaana, hyvä, mutta ei riitä, pääministeriksi on päästävä ja pian, ja vielä presidentiksi Kekkosen jälkeen!

Tällainen jyvä on jokaisella. Sen kantamiseen tarvitaan poliittinen lihas, joka minulla on erittäin hyvin kehittynyt. Kri-gah


Anu Komsi kekkosena, kuva Päivi Karjalainen


LAPSI
Ei hammaslääkäriä tarvitse pelätä, sanoi opettaja, on ajateltava Jeesusta. Kun porataan ja oikein vihloo, niin auttaa kun ajattelee, että Jeesus kärsi vielä enemmän. Voi sitä Jeesusta. Tänään se kärsii ristinpuussa. Pitkä perjantai.
Piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiitkäperjantai. Piip piip. Minä olen sokea tipu. Piip piip.
Ja kävelen suoraan auton alle. Tööt tööt. Piip piip. Kriik kriik. Minä olen kuollut tipu. Mutta kolmantena päivänä nousen kuolleista ja minusta tulee lepakko. Fiuuuu. Swuush swuush. Kerr-spläsh! –Isä! Onko sinulla ne?

AK
Mitkä ne?

LAPSI
Ruohot. Rairuohot.

AK
Voi rykämä!

LAPSI
Voi ei.

AK
Unohdin kuule. Voi permanto! Mutta syötäisiinkö mämmiä?

LAPSI
Mämmi näyttää paskalta ja maistuu paskalta.

AK
Lapsi! Noin ei puhuta ruuasta. Ruoka ei ole leikin asia. Sitä, siis ruokaa, Efta-kysymyskin viime kädessä käsittelee. Viime kädessä käsittelee. Sanoinpa huonosti. Tuli tautofonia. Niitä pitää varoa. Siis ruoka. Siitä on kysymys Efta-
kysymyksessä. No ei. Paheni vain. Voi permanto. Eftan alalla maatalousala valtaa alaa. Voi rykämä! Ei nyt vain lähde. Anteeksi. Mutta silti, siitä huolimatta, sitä paitsi, sen tähdenkin, yleisesti, yksityisesti ja erityisesti: ruoka on elämää. Maasta me elämme ja maataloudesta. Auta armias, jos maa lakkaa antamasta.

LAPSI
Mämmi on pahaa.


Piia Komsi Krautina, kuva Päivi Karjalainen


AK
Eikä ole. Muinoin syötiin mämmiä pitkin vuotta. Se oli huokea, hyvin säilyvä ja ravitseva eväs. Mämmistä tuli pääsiäisruoka, kun katolinen kirkko määräsi paaston pääsiäisen edelle. Lihat, rasvat ja herkut kiellettiin, mutta mämmiä sai pistellä.

LAPSI
Miten sinä saatoit unohtaa?

AK
Helposti. Isällä on Efta ja idänkauppa. Ja Tamminiemen herra. Yhdet rairuohot unohtuivat siinä sukkelasti.

LAPSI
Sinä lupasit.

AK
Lupasinko? Minä sanoin muistaakseni, että ostetaan rairuohoa pääsiäiseksi. Mutta jos tarkkoja ollaan, niin en tarkentanut, että minkä vuoden pääsiäiseksi.

LAPSI
Sinä olet inhottava.

AK
Niinpä olenkin. Totta! Anteeksi, jäi vahingossa päälle. Kuule LAPSI. Jos kylvettäisiin nyt sitä ruohoa. Kaapissa pitäisi olla pussillinen siemeniä.

LAPSI
Ei se enää ehdi.

AK
Älä sano. Isä tietää niksit. Tähän ropposeen ensin multaa. Noin. Ja siemeniä. Näin.

LAPSI
Pannaan jo tiput siihen seisomaan ja odottamaan.

AK
Pannaan vaan. Sitten kastellaan. Ja nyt, hae äidin hiustenkuivaaja ja suihkulakki. Ja vielä vähän lisää vettä. Suihkulakki tällätään kasvuston päälle ja sitten puhalletaan kuumaa ilmaa. Tästä tuli tämmöinen kasvihuone, tämän systeemin ilmasto kostuu ja lämpenee. Ho-hoo, tehokasvua ei estä mikään, ei ihminen, jumala, eikä piru! Melkein kuulee, kuinka ne kasvaa.

LAPSI
Kurkataanko?

AK
Kurkataan. “Ohoi, sanoi Ossi Tipunen ja lähti kävelylle, ja virkkoi naapurilleen, eräälle Hessu Pupuselle: tässä iloisena kävelen ja syljeskelen vaan, kun tässä maassa viljelijää järkevästi tuetaan. Pupunen nosti hattua ja purnasi: halvattua, kun…”

LAPSI
Ei täällä mikään kasva. Tiput on kuolleet. Ne on hukkuneet mutaan. Nyt ne kävelee kuoleman takaisessa maassa. Ne ei voi lentää, kun niiden siivet on mudassa. Ne itkee kun ne on niin rumia. Ne itkee niin, että niiden silmät kuivuu ja ne sokeutuu. Ne eksyy toisistaan. Niiden jalat hiertyy verille kuolemanlaakson tiilimurskassa. Niillä on jano. Ne yrittää piipittää, mutta mitään ei tule. Yksi on harhaillut kaikkein pisimmälle. Se kuulee jotain ääntä. Se on sokea. Se lähtee kulkemaan sen heikon äänen suuntaan. Hyvin heikon. Pitkään ylämäkeen. Se hoipertelee vaan. Välillä se kompastuu ja kierii vähän matkaa alaspäin. Mutta sen on noustava taas. Ääni voimistuu heikosti. Tipu painaa sisulla kunnes törmää tolppaan. Se lyö päänsä aika pahasti. Nokka murtuu. Jeesus roikkuu tolpassa ja valittaa. Se on se ääni. Pääsisäistipu toipuu ja alkaa kävellä loputonta mäenlakea poispäin ja poispäin. Joka askel sattuu. Aurinko kiehuu. Se on polttanut savesta särkynyttä lasia. Pienen pienet verijäljet piirtyy aavikon halki. Tipu ontuu ja Jeesus katsoo. Tipu ontuu ja Jeesus katsoo. Tipu ontuu ja Jeesus katsoo. Jeesuksen hampaassa on reikä. Vain yksi reikä. Tipu ontuu ja Jeesus katsoo.
Tipu on jo miljoonan kilometrin päässä, mutta Jeesus näkee sen vielä.
Eikä Jeesus kuole koskaan, eikä tipu saa ikinä levätä.


Anu komsi Kekkosena, kuva Päivi Karjalainen


VIINA
Humala johtuu aivojen lamaantumisesta alkoholin vaikutuksesta. Mitä korkeampi on veren alkoholipitoisuus, sitä enemmän aivot lamaantuvat, ja sitä voimakkaampi humala on. Humala ilmenee kaikkinaisena aivotoimintojen heikkenemisenä; niin henkiset toiminnot kuin liikkeidenkin säätely kärsivät.

KEKKONEN
Osaan kirjoittaa selkeää, sujuvaa tekstiä asiaankuuluvalla tyylillä. Pystyn kirjoittamaan monimutkaisia kirjeitä, raportteja tai artikkeleita, jotka esittelevät jonkin haastavan tapauksen. Käytän tehokkaasti loogisia rakenteita, jotka auttavat vastaanottajaa löytämään keskeiset seikta ja toimimaan ohejideni mukaan.

KARJALAINEN
Tunnen hyvin kielelle tyypilliset, idiomaattiset ja puhelikeliset ilmaukset. Pystyn tuomaan esille ajatuksiani sujuvasti ja välittämään täsmällisesti hienojakin merkitysvivahteita. Osaan perääntyä ja kiertää mahdolliset ongelmat niin sujuvasti, että muut tuskin havaitsevat ollenkaan ongelmia.

VIINA
Alkoholin toistuvan käytön seurauksena elimistö sopeutuu alkoholiin ja alkoholin humalluttavat vaikutukset pienenenvät. Tämä toleranssiksi kutsuttu ilmiö johtuu ennen kaikkea aivojen tottumisesta alkoholiin. Myös maksan kyky polttaa alkoholia lisääntyy. Toleranssin takia runsaastikin alkoholia nauttinut henkilö saattaa vaikuttaa lähes selvältä ja suoriutua tehtävistä, jotka vastaavan alkoholimäärän nauttineelta alkoholiin tottumattomalta henkilöltä eivät onnistu.

KEKKONEN
Pystyn ilmaisemaan ajatuksiani ja näkökantojani varsin laajasti selkeässä, hyvin jäsennetyssä tekstissä. Pystyn kirjoittamaan yksityiskohtaisia selvityksiä monipolvisista aiheista. Osaan valita oletetulle lukijalle sopivan tyylin.

KEKKONEN
Pystyn ilmaisemaan ajatuksiani sujuvasti ja spontaanisti ilman että minun juurikaan tarvitsee hakea ilmauksia. Osaan muotoilla ajatuksia ja mielipiteitä täsmällisesti ja liittää omaan puheenvuoroni taitavasti muiden puhujien puheenvuoroihin.

VIINA
Runsasta alkoholinkäyttöä seuraava krapula on aivoperäinen tila. Alkoholin poistuttua elimistöstä keskushermosto on yliärtyneessä tilassa alkoholin aiheuttaman lamaannuksen poistuttua. Krapulaan liittyvät säryt, vapina ja mielentilan häiriöt ovatkin keskushermoston yliärtyvyyden ilmentymiä.

KEKKONEN
Pystyn kirjoittamaan saatanan selkeitä selvityksiä tunareille. Ja raportteja vaikka vasemmalla kädellä, jossa välitän käskyjä ja esitän perusteluja puolesta tai vastaan.

KARJALAINEN
Pystyn viestittämään öh niin sujuvasti ja sp…spontaanisti, että säännöllinen yhteydenpito syntyperäisten puhujien kanssa on mahdollista… ilman että kumpikaan osapuoli kokee sen … hankalaksi.
VIINA
Alkoholin toistuvasta käytöstä voi olla seurauksena alkoholiriippuvuuden, alkoholismin kehittyminen. Alkoholiriippuvuus on aivojen sairaus. Alkoholiriippuvuus pyrkii kehityttyään huonontamaan kaikkinaista elämänlaatua, koska alkoholin käytöstä tulee elämää ohjaava tekijä. Aivokudoskatoa voidaan to –

KEKKONEN
Karjalainen!
KARJALAINEN
Mitä?

KEKKONEN
Karjalainen!!

KARJALAINEN
No mitä ihmettä?

KEKKONEN
Missä se Suomen Kuvalehti on? Siellä Virolaisen Jussi vittuilee, puhuu “yleisistä syistä”. Minä työnnän vielä “yleiset syyt” sille perseeseen, jahka –

KARJALANEN
Se on tuolla. (osoittaa ylös)

KEKKONEN
Miksi sinä sen vintille veit? Tyhmä. Hae het.

KARJALAINEN
Eikun tuolla. Tuolla noin. (osoittelee taivaalle) Minä sytytin sillä saunan.

KEKKONEN
Lähde heti hakemaan kioskilta irtonumero. Tuo samalla tupakkia, karvapersenorttia pari toppaa. Tuossa on raha.

KARJALAINEN
En tasan lähde.

KEKKONEN
Perkele.

KARJALAINEN
Hae itse lehtes. (nujakkaa)

VIINA
Aivokudoskatoa voidaan todeta osalla alkoholin suurkuluttajista ja alkoholisteista. Aivokudoskato voi aiheuttaa henkisten toimintojen heikentymistä ja liikehäiriöitä, kuten vapinaa ja horjuvaa kävelyä. Se voi ilmetä etenkin aivojen pintaosan, mutta myös sisäosoien ja pikkuaivojen, kutistumisena.

KARJALAINEN
Pystyn kommunikoi –

KEKKONEN
Minun vuoro on aina ensin. Minä pystyn kirjoittamaan lyhyitä muistiinpanoja asioista, jotka liittyvät arkisiin tarpeisiini. Pystyn kirjoittamaan hyvin yksinkertaisen henkilökohtaisen kirjeen esimerkiksi haukkuakseni jotakuta. No. Onko sulla jotain sanottavaa?

KARJALAINEN
Pystyn kommunikoimaan rutiininomaisissa tehtävissä, tutuista aiheista. Selviydyn hyvin lyhyistä keskusteluista –

KEKKONEN
Kumpaa sinä nyt tarkoitat? Että selviydyt hyvin niistä keskusteluista, vai että ne keskustelut, joista selviät, ovat hyvin lyhyitä? Hä?

KARJALAINEN
Selviydyn hyvin lyhyistä keskusteluista, mutta ymmärrän harvoin kylliksi pitääkseni keskustelua itse yllä.

VIINA
Elämänaikaisesta alkoholin suurkulutuksesta ja alkoholiriippuvuudesta aiheutuneet aivokudoskato ja aivotoimintojen heikkeneminen voivat yhdessä normaalin iän mukana tapahtuvan aivojen rappeutumisen kanssa nopeuttaa vanhenemista. Alkoholin suurkulutus lisää dementoitumisen vaaraa yli nelinkertaiseksi. Siihen liittyy yli 65-vuotiailla jo lyhyelläkin aikavälillä liki kaksinkertainen ennenaikaisen kuoleman vaara.

KEKKONEN
Osaan käyttää yksinkertaisia sanontoja ja lauseita kuvaamaan, missä asun ja keitä tunnen.

KARJALAINEN
Tunnistan tuttuja sanoja ja kaikkein tavallisimpia sanontoja, jotka koskevat minua itseäni, perhettäni ja lähiympäristöäni, kun minulle puhutaan hitaasti ja selvästi

LAPSI
Mun huilu ei enää soi. Se lakkasi eilen. Ei mitään vaikka miten puhaltaisi. Mutta minulla on onneksi Erttu. Ulkoilupussi. Erttu Ulkoilupussi. Ulkoilupussille on ulkoilu tosi tärkeetä ja terveellistä. Mutta ennen ulkoilua Erttu on ruokittava. Voit ruokkia pussisi lihanpaloilla tai kananmunilla. Kyllähän vaikka jauhelihakeittokin kelpaa. 2-3 kertaa päivässä ruoka. Juotavaksi vettä niin paljon kun on tarvetta. Mehukin käy, mutta ei jatkuvaa mehun litkutusta. Sokeria melko vähän. Maito käy tarvittaessa. Jos et ole halukas ulkoiluttamaan pussiasi, niin ulkoiluta sitä kuitenkin 3-4 kertaa viikossa, mutta voithan sinä mielellään käyttää sitä useammankin kerran. Pussisi tykkää kyllä kun ulkoilutat sitä PALJON. Jos pussi karkaa niin älä lähde perään kovalla vauhdilla. Huutelemalla voit saada pussin takaisin. Jos pussisi on kovin villi, pidä sitä talutushihnassa, talutushihna voi olla esim. parin metrin pitkä paksu langanpätkä. Pussisi pitää kovasta tuulesta. Anna pussisi siltikin olla autioissa paikoissa vapaana paljon! Jos pussisi on ollut ulkona niin pesaise sitä vähän, että bakteerit eivät leviäisi niin helpolla pussiisi. Kunnon pesu kahdessa viikossa vähintään kaksi kertaa, eli enintään kahdessa viikossa neljä kertaa. Jos pussisi on kurainen ulkoa tullessaan, niin kannattaa pestä se vähän useammankin kerran. Mutta älä käytä tavallista saippuaa, vaan vaikka hius-shamppoota tai jotain sitä vastaavaa ainetta. Pussisi ei välttämättä pidä pesusta, mutta älä anna periksi


Piia Komsi Krautina, kuva Päivi Karjalainen


AK
Toivon, että tämän hallituksen mentyä pääsisin välillä sivuun ja vähän lepäilemään.

UKK
Määrittele, Karjalainen, minulle osakkeen arvo.

AK
Kuunteletko sinä, hyvä veli, yhtään, mitä minä puhun.

UKK
Tietenkin. Määrittele nyt sen osakkeen arvo.

AK
Osakkeen arvo määräytyy arvaukselle yrityksen tulevien vuosien kannattavuudesta, eli kassavirta diskontattuna nykyarvoon todennäköisimmäksi arvioidulla korolla.

UKK
Oikein. No, mikäs on eduskunta?

AK
Mikä kuulustelu tämä on?

UKK
Vastaa!

AK
Kansa pienoiskoossa.

UKK
Oikein. No, mikäs kansanedustaja sitten on?

AK
Kansanedustaja on… se on… voi permanto! Miksi sinä nöyryytät minua?


Anu Komsi Kekkosena, Annika Mylläri Viinana ja Herman Wallén Karjalaisena, kuva Päivi Karjalainen


UKK
Kansanedustaja on kansalainen pienoiskoossa. Kaksisataa kääpiötä. Näin se on ja näin se tulee olemaan. Ja tässä pelissä minä tarvitsen sinua. Minä olen laskenut sinun osakearvosi. Sinä olet niin saatanan sopiva. Lahjakas mies, jolla on hyvä pää sekä kynä. Kun sinä kirjoitat puheen ja minä lisään siihen ilkeydet niin a vot: toimii! Lisäksi olet mielikuvitukseltasi köyhä ja poliitikkona tasapaksu. Täydellistä sekin. Eikä sinussa ole grammaakaan temperamenttia. Ei intomielisiä kannattajia, ei kiihkeitä vihamiehiä. Sinä olet mies minun makuuni. Kun vain oppisit juomaan viinaa. Se ei ole mies eikä mikään, joka ei juo itseään humalaan. Kuule Karjalainen.

AK
No?

UKK
Nyt sinä kiipeät perse edellä palmuun.

AK
Kuinka?

UKK
Perse edellä. Palmuun.

AK
Tuskin.

UKK
Kyllä vaan. Minä teen sinusta pääministerin, jos kiipeät. Annan puoli minuuttia. Äkkiäkös siinä kauan viipyy! Aika alkaa…nyt… 25 sekuntia… 20 sekuntia… kello käy! …noin! anna mennä. puske puske. 10 sekuntia… 5, 4, 3, 2… hep! Pääministeri Karjalainen! … Huilaa nyt siinä vähän… Jos kukut, niin saat kesämökkitontin Suomusjärveltä minun naapuristani… Ei kuulu mitään. Pätevä tontti. Hyvät yhteydet. Heti Lahnajärven jälkeen Turuntieltä vasemmalle. Osoite on Kekkosentie 6… Kuku, saatana!

AK
Kukkuu, kukkuu.

UKK
Lujempaa!

AK
Kukkuu!

LAPSI
Pääsiäisnoidat, trullit, joulupukki ja Kekkonen ovat satuolentoja. Mutta pirut ovat olemassa. Isä on olemassa. Meidän isän pitäisi päästä karkuun, esimerkiksi avaruuteen. Sen pitäisi lentää kuuhun. Jos sillä olisi iso ilmapallo, jolla se lentäisi. Kuussa asuisi rumia Veikko Vennamon näköisiä kuun ihmisiä. Ja isä astuisi kuun kamaralle ja tuiskahtaisi nokilleen. Mutta kuun kansalla ei olisi suuta millä nauraa. Ne vaan möllöttäisivät ja isä saisi huilata rauhassa. Sitten isä pistäisi sellaisen kuun ukon tiedustelemaan, onko maassa rauha ja Kekkonen kuollut. Ukko lilluisi Senaatintorin ylöpuolella ja Miettusen hätätilahallitus viittoilisi sille merkkejä. Ukko pudottaisi painolastisalkkunsa ja singahtaisi kuuhun kertomaan isälle uutiset. Mutta isä olisi vetänyt pään täyteen kuuviinaa ja sen pituinen se. Kuu-ukot ovat satuolentoja mutta pirut eivät.

AK
Hirveän kirkas valo.

VIINA
Aurinko tanssii!

AK
Pane kaihtimet eteen.

VIINA
Ala päntätä!

AK
Mutkia oikealle. Mutkia vasemmalle. Jyrkkä alamäki.

VIINA
Asiaa!

AK
Kapeneva tie. Liukas rata. Irtokiviä. Heikko reuna. Risteys. Muu vaara. Järjestelyt muuttuneet… Voi permanto. Ei uppoa kaaliin.


Viina ja Karjalainen, kuva Päivi Karjalainen


VIINA
Pänttää pänttää!

AK
Ei jaksa.

VIINA
Koe on ylihuomenna.

AK
Olkoon.

VIINA
Rattijuoppo!

AK
Paraskin puhuja.

VIINA
Ajat vilkkaassa liikenteessä ja autosi eteen juoksee orava. Miten menettelet?

AK
Kaasua!

VIINA
Jee! – Monet vanhukset pelkäävät kadun ylitystä. Mitä osuutta autoilijoilla saattaa olla tähän pelkoon?

AK
Ei mitään. Mitäs elivät niin vanhoiksi!

VIINA
Oikein! – Milloinka voit ohittaa aura-auton turvallisesti?

AK
Kesällä.

VIINA
Näin on! Mikä etu myötäpäiväisessä korttelin kiertämisessä on vastapäiseen kiertosuuntaan verrattuna?

AK
Myötä? Mitenkä?

VIINA
Kielletty ajosuunta. Väistämisvelvollisuus. Pakollinen ajosuunta. Erkanemisviitta. Hätäpuhelin. … Hätäpuhelin… Järki tässä väkisinkin väsähtää.

VIINA
Milloin autolla saa ajaa pientareella?

AK
Marjareissulla!

VIINA
Millä syyllä ylinopeutta puolustellaan yleisimmin?

AK
Yleisillä syillä!

VIINA
Miksi natoasento on paras tajuttomalle potilaalle?

AK
Mikä?

VIINA
Natoasento.

AK
Näytä!

VIINA
Milloin alkoholia nauttinut kuljettaja saa menettämänsä ajokortin takaisin?

AK
Ei enää ikinä.

VIINA
Minä, Ahti Karjalainen, en selviä enää ajokokeen kirjallisesta osiosta. Ja silti minusta runnotaan presidenttiehdokasta ja Suomen Pankin pääjohtajaa.

AK
Taas tuo naapurin ämmä tuijottaa. Nythän sinne kerääntyy jo enemmänkin väkeä. Kyllä! Minä juon täällä viinaa! Minun perheeni on evakossa ja minä ryyppään keskellä kirkasta päivää. Tuo valo. Voi permanto. Viiltää silmämunat irti.

VIINA
Onhan sinulla tapettia.

AK
Mitä?

VIINA
Ja liisteria.

AK
Niin?

VIINA
Tämä huusholli menee myyntiin.

AK
Niin menee.

VIINA
Turha niitä on enää tytön huoneen seinille kliistrata. Ei ole lasta huoneessa.

AK
Ei lasta huoneessa…

VIINA
Ikkunat.

AK
Ikkunat?

VIINA
Vedä tapetit olohuoneen ikkunoihin!

AK
Tapetit ikkunoihin?

VIINA
Tapetit ikkunoihin!


Herman Wallen Karjalaisena reuhtoo tapetin kanssa, kuva Päivi Karjalainen


AK
Herra, minä huudan päivällä ja yöllä sinun edessäs, anna minun rukoukseni etees tulla: kallista korvas huutoni puoleen. Sillä minun sieluni on surkeutta täynnä, ja minun elämäni on juuri liki helvettiä. Minä olen arvattu niiden kaltaiseksi, jotka hautaan menevät: minä olen niinkuin se mies, jolla ei yhtään apua ole. Minä makaan hyljättynä kuolleiden seassa, niinkuin haavoitetut, jotka haudassa makaavat, joita et Sinä enää muista, ja jotka kädestäs eroitetut ovat. Sinä olet painanut minun alimmaiseen kaivoon, pimeyteen ja syvyyteen. Sinun hirmuisuutes ahdistaa minua, ja pakottaa minua sinun aalloillas. Sinä eroitat kauvas ystäväni minusta: sinä olet minun tehnyt heille kauhistukseksi: minä makaan vangittuna, etten minä voi päästä ulos. Minun kasvoni ovat surkiat raadollisuuden tähden: Herra, minä avukseni huudan sinua joka päivä: minä hajoitan käteni sinun puolees. Miksis, Herra, heität pois sieluni, ja peität kasvos minulta? Minä olen raadollinen ja väetöin, että minä niin hylätty olen: minä kärsin sinun hirmuisuuttas, että minä lähes epäilen. Sinun vihas tulee minun päälleni: sinun pelkos likistää minua. Ne saartavat minua joka päivä niinkuin vesi, ja ynnä minua piirittävät. Sinä teet, että minun ystäväni ja lähimmäiseni erkanevat kauvas minusta, ja minun tuttavilleni olen minä pimeydessä.

KAIKKI

oli loputon metsä
oli valtava kallio
niin tiheä metsä
niin eksyttävät tienoot
ettei väkevinkään kulkija
eikä sitkeinkään matkamies
sitä jaksanut läpäistä
paitsi minä

ja se kallio kohosi
mustana kuin muinaisen
muinaisen jumalan
jäätynyt peukalo
eikä kukaan pystynyt
eikä kukaan jaksanut
sen laelle kiivetä
paitsi minä

ja sen kallion takana
oli pikkuinen näre
ja sen näreen oksalla
oli pikkuinen pesä
ja siinä pienessä pesässä
oli pikkuinen muna
ja siinä hauraassa munassa
oli sykkivä alkio

emo pani piip piip
muna meni räks
emo pani piip piip
muna meni räks

alkulima valui
varpujen väliin

olen suurin ja pienin
olen suurin ja pienin

suurin ja pienin

pienin

Viulistikin juhlinut jo liikaa? kuva Päivi Karjalainen

Kuvat Päivi KarjalainenJulkaistu 10.6.2012.