
Petri Teittinen on henkeen ja vereen elokuvamies. Hän asuu yhdessä Suomen komeimmista hifikodeista, josta löytyy muun muassa kolme elokuvateatteria ja huikea yli 10 000 elokuvan leffakokoelma.
Teittisen vinkit kotiteatterin rakentajalle:
1. Sijoita ruutuun ja kaiuttimiin. Oletetaan, että 20 neliömetrin huoneesta remontoidaan kotiteatteritila, jonka kalusteet (sohva yms.) on jo hankittu ja laiteostoksiin on varattu 5 000 euroa. Sijoittaisin rahat näin: 2 000 euroa kuvaan (tv tai videoprojektori + valkokangas), toinen reilu 2 000 euroa kaiuttimiin, 700 euroa AV-vahvistimeen, 150 euroa Blu-ray -soittimeen, 30 euroa HDMI-kaapeleihin, 50 euroa kaiutinkaapeleihin ja 50 euroa maaliin.
2. Osta Blu-ray -soitin. Jos omistat teräväpiirtotelevision, ei ole mitään järkeä ostaa tavallista DVD-soitinta. Laadukkaita Blu-ray-soittimia saa jo alle 100 eurolla.
3. Katso televisiota tarpeeksi läheltä. Teräväpiirtokuvaa voi ja pitää katsoa lähempää kuin perinteistä televisiota. Siirtymällä lähemmäs saat kaupan päälle isomman kuvan, koska ruutu täyttää suuremman osan näkökentästäsi. 50-tuumaiseen kuvakokoon saakka HD-kuvan täysi tarkkuus näkyy 1,7 - 1,8 metristä. 60-tuumaista HD-kuvaa pitäisi katsella 2,4 metristä. Kannattaa myös muistaa, että suurin osa taulutelevisioiden kuvanparannustoiminnoista vain huonontaa kuvanlaatua. Etenkin Blu-ray-leffaa katseltaessa ne pitää kytkeä pois päältä sekä televisiosta että Blu-ray-soittimesta.
4. Älä maksa liikaa johdoista. Alalle on pesiytynyt käärmeöljyn kaupittelijoita, jotka tuputtavat tolkuttoman hintaisia kaapeleita mitä uskomattomampien väitteiden tukemana. HDMI-kaapelin kohdalla 2-3 euroa / metri on hyvä nyrkkisääntö, joskin yli 5-metrisestä, luotettavasti toimivasta HDMI-kaapelista voi joutua maksamaan enemmän. HDMI-kaapelit on jaettu kahteen luokkaan, Standard ja High Speed. Koska hintaeroa ei ole nimeksikään, valitse High Speed. Sen pitää siirtää ongelmitta 1080p-tarkkuuden kuvaa 2D:nä ja 3D:nä. Et tarvitse uutta HDMI-kaapelia 3D-kuvan siirtoon, mikäli vanha kaapelisi siirtää 1080p-tarkkuuden kuvaa ongelmitta. Kaiutinkaapelia valitessa on huomioitava kaiuttimen impedanssi ja tarvittavan johdon pituus, mutta pinta-alaltaan 2,5 neliömillimetrin kaapeli on yleispätevä valinta aina 15 metriin saakka. Metritavarana sellainen maksaa n. 2 euroa / metri.
5. Mieti tarkkaan, mille seinälle television tai valkokankaan asennat. Kaikki kuvapinnalle osuva ulkopuolinen valo, etenkin suora auringonvalo, on kuvalle silkkaa myrkkyä. Paksut verhot ovat tehokas tapa auringonvalon torjumiseen ja myös tilan akustiikan parantamiseen. Kotiteatteritila kannattaa maalata tummasävyisillä mattamaaleilla, jotta seinät ja katto eivät heijasta valoa.
6. 3D on tullut jäädäkseen. Uutta laitteistoa hankkiessa kannattaa varmistaa, että laite on 3D-yhteensopiva, sillä 3D ei ole ohimenevä trendi, tästä pitävät huolen sisällöntuottajat ja viihde-elektroniikan valmistajat. Televisioissa 3D:stä tulee vaivihkaa vain yksi ominaisuus muiden joukossa, eikä siitä joudu enää maksamaan lisähintaa. 3D-laitteiden valikoima kasvaa tulevaisuudessa entisestään.
7. Älä osta viimeisintä vahvistinmallia. AV-vahvistimissa kannattaa ostaa uusimman mallin sijaan viime vuoden malli ale-hintaan. Vahvistimissa ei ole tapahtunut mullistavia muutoksia ensimmäisten 3D-yhteensopivien vahvistimien tultua myyntiin kaksi vuotta sitten. Tunnettujen merkkivalmistajien saman hintaluokan AV-vahvistimissa ei ole äänenlaadullisesti merkittävää eroa, joten ostopäätös voi vapaasti perustua vahvistimen ominaisuuksiin, kuten HDMI-liitäntöjen määrään.