Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Tosihifistin 7 rahanarvoista vinkkiä kotiteatterin rakentajalle

Petri Teittinen on henkeen ja vereen elokuvamies. Hän asuu yhdessä Suomen komeimmista hifikodeista, josta löytyy muun muassa kolme elokuvateatteria ja huikea yli 10 000 elokuvan leffakokoelma.

 


Teittisen vinkit kotiteatterin rakentajalle:

1. Sijoita ruutuun ja kaiuttimiin. Oletetaan, että 20 neliömetrin huoneesta remontoidaan kotiteatteritila, jonka kalusteet (sohva yms.) on jo hankittu ja laiteostoksiin on varattu 5 000 euroa. Sijoittaisin rahat näin: 2 000 euroa kuvaan (tv tai videoprojektori + valkokangas), toinen reilu 2 000 euroa kaiuttimiin, 700 euroa AV-vahvistimeen, 150 euroa Blu-ray -soittimeen, 30 euroa HDMI-kaapeleihin, 50 euroa kaiutinkaapeleihin ja 50 euroa maaliin.

2. Osta Blu-ray -soitin. Jos omistat teräväpiirtotelevision, ei ole mitään järkeä ostaa tavallista DVD-soitinta. Laadukkaita Blu-ray-soittimia saa jo alle 100 eurolla. 

3. Katso televisiota tarpeeksi läheltä. Teräväpiirtokuvaa voi ja pitää katsoa lähempää kuin perinteistä televisiota. Siirtymällä lähemmäs saat kaupan päälle isomman kuvan, koska ruutu täyttää suuremman osan näkökentästäsi. 50-tuumaiseen kuvakokoon saakka HD-kuvan täysi tarkkuus näkyy 1,7 - 1,8 metristä. 60-tuumaista HD-kuvaa pitäisi katsella 2,4 metristä.  Kannattaa myös muistaa, että suurin osa taulutelevisioiden kuvanparannustoiminnoista vain huonontaa kuvanlaatua. Etenkin Blu-ray-leffaa katseltaessa ne pitää kytkeä pois päältä sekä televisiosta että Blu-ray-soittimesta.

Teittisen kultaisessa huoneessa on muun muassa 60 tuuman taulutelevisio.

4Älä maksa liikaa johdoista. Alalle on pesiytynyt käärmeöljyn kaupittelijoita, jotka tuputtavat tolkuttoman hintaisia kaapeleita mitä uskomattomampien väitteiden tukemana. HDMI-kaapelin kohdalla 2-3 euroa / metri on hyvä nyrkkisääntö, joskin yli 5-metrisestä, luotettavasti toimivasta HDMI-kaapelista voi joutua maksamaan enemmän. HDMI-kaapelit on jaettu kahteen luokkaan, Standard ja High Speed. Koska hintaeroa ei ole nimeksikään, valitse High Speed. Sen pitää siirtää ongelmitta 1080p-tarkkuuden kuvaa 2D:nä ja 3D:nä. Et tarvitse uutta HDMI-kaapelia 3D-kuvan siirtoon, mikäli vanha kaapelisi siirtää 1080p-tarkkuuden kuvaa ongelmitta.  Kaiutinkaapelia valitessa on huomioitava kaiuttimen impedanssi ja tarvittavan johdon pituus, mutta pinta-alaltaan 2,5 neliömillimetrin kaapeli on yleispätevä valinta aina 15 metriin saakka. Metritavarana sellainen maksaa n. 2 euroa / metri.

5. Mieti tarkkaan, mille seinälle television tai valkokankaan asennat. Kaikki kuvapinnalle osuva ulkopuolinen valo, etenkin suora auringonvalo, on kuvalle silkkaa myrkkyä. Paksut verhot ovat tehokas tapa auringonvalon torjumiseen ja myös tilan akustiikan parantamiseen. Kotiteatteritila kannattaa maalata tummasävyisillä mattamaaleilla, jotta seinät ja katto eivät heijasta valoa.

6. 3D on tullut jäädäkseen. Uutta laitteistoa hankkiessa kannattaa varmistaa, että laite on 3D-yhteensopiva, sillä 3D ei ole ohimenevä trendi, tästä pitävät huolen sisällöntuottajat ja viihde-elektroniikan valmistajat. Televisioissa 3D:stä tulee vaivihkaa vain yksi ominaisuus muiden joukossa, eikä siitä joudu enää maksamaan lisähintaa. 3D-laitteiden valikoima kasvaa tulevaisuudessa entisestään.  

7. Älä osta viimeisintä vahvistinmallia. AV-vahvistimissa kannattaa ostaa uusimman mallin sijaan viime vuoden malli ale-hintaan. Vahvistimissa ei ole tapahtunut mullistavia muutoksia ensimmäisten 3D-yhteensopivien vahvistimien tultua myyntiin kaksi vuotta sitten. Tunnettujen merkkivalmistajien saman hintaluokan AV-vahvistimissa ei ole äänenlaadullisesti merkittävää eroa, joten ostopäätös voi vapaasti perustua vahvistimen ominaisuuksiin, kuten HDMI-liitäntöjen määrään.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.