Hyppää pääsisältöön

Miksi lähteä maalta kaupunkiin?

Muutto. Kuva: Viivi Lehtonen

Kun lapsiperhe muuttaa maalta kaupunkiin, aika moni asia muuttuu. Ei ole enää mahdollisuutta laittaa lapsia leikkimään villisti omalle pihalle, tehdä peltokävelyitä koiran kanssa tai nauttia oman pihan marjoja ja omenoita. Joku pitää meitä varmasti hulluina, ihmettelee miksi muutamme kaupunkikerrostaloon omakotitalosta, mutta me kuitenkin teimme sen - meidän unelmamme olikin jotakin muuta kuin punainen tupa ja perunamaa. Voi olla, että joskus kaduttaa, mutta tällä hetkellä ei yhtään, vanhan omakotitalon jälkeen uusi kerrostalo tuntuu hotellilta. ”Koti on siellä missä tärkeät ihmiset ja tavarat ovat”, sanoi karjalaismummoni. Ja tähän minäkin uskon.

Muutto

Ennen ikkunoistamme näkyi puutarha- ja peltomaisemaa, nykyään rakennustyömaa, satama ja spora. Muutimme maalle jo ennen lapsia, ja kymmenen vuotta meni mukavasti perhettä kasvattaen ja taloa remontoiden. Kyllästyimme kuitenkin ensin syrjäiseen sijaintiin ja ainaiseen autoiluun, sitten yli 100 kilometrin päivittäisiin työmatkoihin sekä omakotitalon ja ison pihan työmäärään. Tuntui, että kaikki lomat kuluivat remontoidessa ja rahat hupenivat taloon ja autoihin. Halusimme lähelle palveluita, sukua, ystäviä ja työpaikkoja. Halusimme lapsille harrastukset ja koulut kävelymatkan päähän. Halusimme jotakin muuta, uutta. Ja voi, miten luksukselta työmatka julkisilla nyt tuntuukaan ja miten mukavaa on, kun lähikauppa on kävelymatkan päässä ja ystäviä voi tavata helposti. Toivon todellakin, että muistan nämä arjen hyvät asiat vielä parin vuoden päästäkin, enkä vain näin tuoreena re-helsinkiläisenä. Nyt pitää muistaa nauttia city-kesästä ja merituulista.

Muutto

Mutta se muutto?

Jos on joskus muuttanut, ja vielä muistaa siitä jotakin, tietää että edes pieni muutto ei ole ihan vaivaton. Me taas olimme keränneet tavaraa niin autotalliin, latoon kuin moneen kerrokseen. Muutto olisi oikeastaan pitänyt aloittaa jo vuotta aiemmin – ihan vaan tavaran uudelleen sijoittelulla ja eteenpäin myynnillä. Ei sen takia, että haluaisin ostaa uutta, vaan niin että saisimme yksinkertaistettua kotimme ja mahtuisimme sinne. Kun 120 neliötä plus hyvät säilytystilat muuttaa 74 neliöön, toivoisi että olisi todella iso kellarikomero. 

Vielä on paljon järjestelyä ja organisointia, jotta kaikki tavarat löytävät paikkansa. Uusi koti on kuitenkin jo täynnä arkea ja elämä täynnä uusia haasteita.

Muutto

Linkit:

Lue myös - yle.fi:stä poimittua