Hyppää pääsisältöön

Tieteen verkkovinkit - Unenpuutetta ja perverssejä pingviinejä

Stock photo: Sleeping by lampelina

Herääminen kesken unien sekoittaa hormonitasapainoa niin, että ihminen tuppaa lihomaan. Liian vähäinen uni taas vaikuttaa aivotoimintaan niin, että ihminen muuttuu ruokavalinnoissaan holtittomaksi. Lautaselle valikoituu väsymystilassa helposti epäterveellisiä ruokia.

Lue lisää aiheesta

Muurahaiset kolmiulotteisesti

Stock photo: Ant on white background by yenhoon

Muurahaistutkijat ovatpäättäneet 3D-mallintaa kaikki maailman muurahaislajit. Urakka on mahtava, koska lajeja on kaikkiaan 15 000. 

Lue lisää aiheesta

Syntymäpäivä on kuolemanriski

Stock photo: Happy Birthday by signalchao

Ihmiset kuolevat syntymäpäivänään miltei 14 prosenttia todennäköisemmin kuin vuoden muina päivinä, kertoo tuore sveitsiläistutkimus. Kuolinsyyt vaihtelevat, mutta tutkijoiden mukaan syynä näyttäisi olevan "syntymäpäivämasennus".

Lue lisää Yle Uutisista

Älä katso näitä kuvia pingviineistä

Stock photo: Penguin Posse by somadjinn

Jos haluat säilyttää viattoman kuvan pingviineistä, niin älä lue seuraavaa artikkelia.

Harkitse ennen kuin luet tämän

 • Kaasupallo herää unestaan – luvassa roihuja ja ryöpsähdyksiä taivaalla

  Auringossa alkaa taas tapahtua

  Parin vuoden ajan kestänyt rauhallisuus on nyt päättymässä: Auringon pinnalta on havaittu ensimmäiset merkit uuden aktiivisuusjakson alkamisesta. Pian Aurinko on todennäköisesti taas innokkaimmillaan, röyhäyttelee ulos avaruuteen suuria protuberansseja ja sen pintaa koristavat suuret pilkkuryhmät. Tuloksena saattaa olla sähköverkkoja sammuttavia avaruusmyrskyjä ja satelliitteja jumittavia hiukkashyökkäyksiä.

 • Pidä varasi, Elon – kiinalaiset lähettävät sähköauton Marsin pinnalle nyt kesällä

  Kuusipyöräinen kiinalaisrooveri suuntaa Marsiin heinäkuussa

  Avaruusyhtiö SpaceX sinkosi näyttävästi kaksi vuotta sitten punaisen urheiluauton avaruuteen radalle, jolla se käy kääntymässä Marsin radan tienoilla. Temppu oli upea suoritus, ja niin ovat Elon Muskin avaruusyhtiön muutkin avaruustoimet, mutta niiden varjoon on kuitenkin jäänyt se, mitä Kiinassa tapahtuu parhaillaan.

 • Avaruudesta tulee toistuvasti omituisia radiopulsseja – viimeisimmän niistä havaittiin tulevan lähes naapurista

  Avaruudessa pamahtelee koko ajan, mutta emme vain näe sitä

  Tähtitieteilijät ovat havainneet jo yli 150 voimakasta, yllättävää radiopulssia, joiden alkuperästä voi esittää vain arvauksia. Monet pulssit ovat olleet toistuvia, mikä on saanut mielikuvituksen laukkaamaan ja pohtimaan, olisivatko ne viestejä vierailta sivilisaatioilta. Niin sanotut nopeat radiopurskeet ovat tulleet tähän mennessä kaukaa Linnunradan ulkopuolelta, mutta tuorein huhtikuun lopussa havaittu pystyttiin paikantamaan tulevan omasta galaksistamme. Siis muihin verrattuna ihan naapurista. Mistä oikein on kyse?