Hyppää pääsisältöön

Kun karppaus nousi kansansuosioon

Kaikkein pahinta ovat pasta, peruna, puuro ja leipä. Karppaajat ovat uskoneet tähän jo pitkään. He jättävät turhat hiilihydraatit, syövät eläinrasvoja - ja kertovat voivansa hyvin, ja vielä laihtuvatkin.

Karppaus-termillä tarkoitetaan ruokavaliota, jossa hiilihydraatteja syödään erittäin vähän tai ei ollenkaan. Karppaaminen on noussut suureen suosioon eritoten laihduttajien keskuudessa, mutta kuinka tehokkaasta ja terveellisestä elämäntavasta todella on kyse?

Totuus on, että karppaus tepsii, ainakin jonkin aikaa. Hiilihydraattien poisjättäminen karsii rankasti ruokavaliota ja aiheuttaa energiavajeen, jonka seurauksena kilot karisevat. Karppaus onkin suosittua, sillä se on tehokas tapa laihduttaa, myös aikuisiän diabeteksen ja korkean verenpaineen riskit laskevat. Miinuspuoliakin piisaa: karppaajaa vaanii vitamiini- ja kivennäisainepuutokset, ummetus, päänsärky sekä pahan ldl-kolesterolin nousu.

Jos karppaamista jatkaa pitkään ei ole myöskään takeita eläinrasvaa ja kolesterolia tihkuvan ruoan turvallisuudesta elimistölle. Monet tutkijat ovat myös sitä mieltä, että karppaus on hyvin epäekologista. Lihan tuottaminen kuormittaa maapalloa paljon enemmän kuin esimerkiksi kasvisten tai viljojen.

Teksti: Emilia Kemppi

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto