Hyppää pääsisältöön

Leena Puotiniemi – vahingossa olympialaisiin

Suomalainen kestävyysjuoksija Leena Puotiniemi on ainutlaatuinen urheilija. Hän on huippumaratoonari, ruotsin kielen lehtori ja äiti.

Tietolaatikko

Leena Puotiniemi alitti maratoonilla kolmen tunnin rajan vuonna 2009. Hän saavutti Kalevan kisoissa 10 000 metrin juoksussa hopeaa vuonna 2011 ja pronssia 2010. Hän on maratonin Suomen mestari vuodelta 2011, puolimaratonin SM-kilpailuissa hän on ollut toinen 2011 ja kolmas 2010. Puotiniemi edusti Suomea maaottelussa ensimmäisen kerran 2010 sijoittuen 10 000 metrillä viidenneksi.

Puotiniemi sanoo päätyneensä olympiaurheilijaksi täysin vahingossa. Hän ei ole koskaan systemaattisesti tähdännyt huipulle vaan hänen tavoitteensa on ollut ainoastaan oman ajan parantaminen. Ammattimaisen maratonharjoittelun Puotiniemi aloitti tultuaan äidiksi 31-vuotiaana. Hän alitti maratonin olympiarajan Berliinissä kesällä 2011 ja hänet valittiin edustamaan Suomea Lontoon kesäolympialaisiin kesällä 2012.

Monet muistavat Leena Puotiniemen kesän 2011 valintaepäselvyyksistä Suomen Urheiluliiton kanssa. Puotiniemi alitti kansainvälisen yleisurheiluliiton maratonin MM-rajan, mutta SUL ei kelpuuttanut häntä kisakoneeseen omaan tiukempaan rajaansa vedoten. Hylkäämisen syyksi Leena epäilee hänen ikäänsä. ”Uskon, että suhtautuminen olisi ollut toisenlaista, jos olisin ollut nuori urheilija”, Puotiniemi pohtii.

Ikäänsä liittyvät epäilykset ja spekulaatiot Puotiniemi on koittanut kääntää voitoksi. Hän on ylpeä voidessaan näyttää kaikille, että vielä aikuisiälläkin on mahdollista nousta huipulle.

Tarkasti elämänsä aikatauluttanut Puotiniemi haluaa viettää mahdollisimman paljon aikaa perheensä parissa. Niin usein kuin suinkin Leena suuntaa aviomiehensä Tuomaksen ja tyttärensä Linnean kanssa Saimaan rannalle Ristiinaan, missä sijaitsee perheen kakkoskoti. Ristiinan vaihtelevat maastot tarjoavat huippumaratoonarille mainiot harjoittelumahdollisuudet.

Huippu-urheilun ja äitiyden yhdistämisen Leena kokee antoisana, mutta äärimmäisen haastavana. Huippu-urheilijalle oma harjoittelu ja hyvinvointi ovat tärkeimmät prioriteetit, mutta äidille ykköasia on lapsen hyvinvointi. Puotiniemi kuitenkin uskoo, että tytär on myös saanut paljon äitinsä kilpaurasta. ”Harva perhe saa yhdessä valmistautua olympialaisiin”, Leena sanoo. Leenan juoksijan uraan osallistuukin koko perhe. Hänen miehensä Tuomas on fysioterapeutti, ja vastaa Leenan hoitamisesta.

Kommentit