Hyppää pääsisältöön

Kulttuuria

Tuorepastaa bolognalaiskaupan ikkunassa
Tuorepastaa bolognalaiskaupan ikkunassa. Kuva: Jaana Sormunen/Yle Tuorepastaa bolognalaiskaupan ikkunassa Kuva: Jaana Sormunen/Yle pasta,Bologna,Italia,Italialainen keittiö

La cucina italiana – Italialainen ruoka

 Testaa ruokatietämyksesi Italiasta

Kun italialaiset tapaavat toisiaan, ruoka on kiistattomasti keskiössä ja yhdessäolohetken pääroolissa, jonka ympärille kaikki muu luontevasti rakentuu. Ruokailun aikana pohditaan toki maailman menoa ja Italian sisäpolitiikkaa, mutta ruoka ja ruoansulatus ovat vähintään yhtä mieluisia puheenaiheita. Ruokaa ylistetään ja saatetaan myös arvostella. Kun kotiäidit tapaavat toisiaan kaupoissa, he juttelevat ruoanlaittosuunnitelmistaan. Perheet kokoontuvat yhteen lounas- tai päivällisaikaan.

Työssäkäyvät saattavat palata lounaaksi kotiin, sillä lounastauko on pitkä. Lounas nautitaan noin kello 13. Perinteisessä kuviossa perheen äiti valmistaa yleensä pastaa. Kuuluisa lause "Butta la pasta!" on ollut perheen isän perinteinen, aikaa säästävä huikkaus heti ovelta hänen palatessaan kotiin nauittimaan lounasta. Äiti on pitänyt veden kiehumassa valmiina ja odottanut hetkeä, jolloin pastan saa heittää sekaan. Italialainen kun ei lillunutta, liikaa odottanutta pastaa mielellään suuhunsa pane. Pastan on oltava parhaimmillaan eli juuri sopivan kypsää, ja spaghetin "al dente".

Pastan  jälkeen nautitaan vähän lihaa tai kalaa, sekä salaattia tai perunoita. Pääruoan kanssa on aina vaaleaa leipää.  Hedelmät kuuluvat italialaiseen pöytään, usein myös pähkinät ja mantelit. Niitä syödään jälkiruoan ja kahvin (ehdottomasti espresso) välissä. Päivällinen tai illallinen nautitaan iltakahdeksan maissa; pohjoisessa aikaisemmin ja etelässä myöhemmin. Jos pastaa on syöty lounaaksi, sitä ei mielellään tarjota enää illalla.

Suomalaisesta saattaa tuntua, että italialaiset syövät paljon ja ovat silti hoikkia. Italialaisilla on säännölliset ruoka-ajat, eivätkä he juurikaan harrasta välipaloja tai makeisia. Salaisuus on siis aterioinnin säännöllisyydessä. Laadukkaat ja runsaat raaka-aineet sekä terveellilnen oliiviöljy mainitaan myös järkevän ruokavalion perustaksi.

Ruokatottumukset vaihtelevat eri alueilla. Samoissa resepteissä näkyvät alueiden erikoisuudet ja on tavallista, että samasta ruokalajista on olemassa monia eri versioita, ja joka kaupunki pitää omaansa parhaimpana! Paikallisia erikoisuuksia ei välttämättä saa muualta. Esimerkiksi ligurialaista pestoa on vaikeahkoa saada eteläitalialaisista ravintoloista. Pohjoisen polenta eli maissipuuro on sekin paljolti omalle alueelleen rajattu ruoka. Etelän valkosipulilla höystettyä merilevälisuketta ei appikylissä tapaa.

Jokainen Italian alue tuottaa hyvälaatuisia viinejä kotoperäisistä viiniköynnöslajikkeista ja myös tuoduista lajikkeista. Italialla ja Ranskalla on maailman laajimmat viiniköynnösviljelmät, vaikkakin nykyään Euroopan ulkopuoliset maat, jotka ennen edustivat vain pientä osaa maailmanmarkkinoista, kasvattavat kilpailuasemaansa vauhdikkaasti. Italialaiset juovat mielellään viiniä terioilla, mutta pelkkä mineraalivesi on suosittua työlkounailla ja päiväsaikaan.

Ravintolat ovat usein perheyrityksiä ja toimivat italialaisen ahkeruuden ja pienyrittäjyyden keulakuvina ympäri maailmaa. Ravintoloitsijasukupovet seuraavat toisiaan ja jatkavat vanhempiensa työtä intohimoisesti eivätkä laske työtunteja, joita voi usein kertyä jopa 15-16 päivässä. Kansainvälistymisen myötä etninen keittiö on vyörynyt suuriin kaupunkeihin, mutta provinsseissa, eli pienemmissä kaupungeissa ja maaseudulla, ollaan tiukasti kiinni perinteissä. Italian gastronomian sydän sykkii vahvana juuri provinssi, sillä se on osannut säilyttää parhaiten tuhatvuotiset perinteet reseptien ja tuotteiden valmistuksessa. Ei liene sattumaa, että monet korkeatasoiset ravintolat löytyvät pikkukaupungeista tai maaseudun rauhasta.

Italialaiset ovat valmiita käyttämään reilusti rahaa syödäkseen hyvin, niinpä italialainen ajelee 50-100 km päästäkseen tutustumaan ravintolaan, josta on kuullut ylistäviä lausuntoja. Ruokailun jälkeen, vielä klo 23-24 aikoihin, kotiin palataan autolla, vaikka olisi nautittu pari lasia viiniä.

Italialaisen kulttuurin ikiomat, suuret perhejuhlat (ristiäiset, ripille pääsy, konfirmaatio, häät) huiopentuvat  mahtavaan lounaaseen, johon on kutsuttu kymmeniä, jopa satoja vieraita. Juhlan onnistuminen riippuu pitkälti vieraille tarjotun ruuoan maukkaudesta tai mauttomuudesta.

Mutkattomasti voi todeta, että italialaiset elävät syödäkseen, eivät syö elääkseen!

 • Kapusta Master 2 - osa 10: Eron hetki

  Toivotuksia, onnitteluja ja juhlahetkiä.

  Toivotuksia, onnitteluja - поздравления, eron hetkiä - все уезжают, sekä elämän juhlahetkiä - праздники.

 • Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Tämän jakson aiheita ovat säätila - Какая сегодня погода? - liikenne, liikkuminen ja liikeverbit - Ира идёт в театр. Петри едет в Москву. Томас летит в Амстердам - sekä asuminen - Вы живёте в центре города или в районе?

 • Kapusta Master 2 - osa 8: Rakastan elämää

  Ihmissuhteet, naimisiinmeno.

  Aiheina ovat ihmissuhteet ja verbit, joilla venäjäksi mennään naimisiin. Lisäksi kysytään Какой год?- Mikä vuosi? ja Когда?- Milloin? sekä В каком году? - Minä vuonna?

Kielet

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  10 keskustelutuokiota suomeksi

  Welcome to learn Finnish! With these easy videos you learn to deal with everyday situations, e.g. buy food, tell about your family and introduce yourself.

 • SWE - pakko puhua ruotsia!

  SWE on sarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta.

  SWE on nettisarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta. Lyhyet videot kertovat, miltä Ruotsi näyttää suomalaisin silmin. Ruotsiksi. Mielenkiintoisia ja vauhdikkaita henkilöitä ja aiheita, jotka tempaavat mukaansa – ja saattavat aiheuttaa kiinnostusta ruotsin kieleen!

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Viron alkeiskurssi

  Videot tutustuttavat Viron kieleen ja kulttuuriin.

  Tällä kurssilla opit viron kielen perusteet ja saat hyvän perustan jatko-opiskelulle. Videoiden dialogit tutustuttavat eteläisen naapurimaamme kieleen ja jokapäiväiseen elämään. Kurssi perustuu kieliohjelmasarjaan Nael kummi.

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Liettua

  Tutustu liettuan kielen alkeisiin ja Liettuan historiaan.

  Haluatko oppia muutaman sanan liettuan kieltä? Täällä voit tutustua myös Liettuan historiaan.

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Puola

  Tutustu puolan kielen alkeisiin (ei toimi mobiilissa).

  Puolan kielen alkeet ja kulttuuri tulevat tutuksi Easypolish-kurssilla.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!