Hyppää pääsisältöön

Kulttuuria

Mies katselee valokuvia Espanjan sisällissodan muistoseinällä.
Sisällissotamuistoja. Mies katselee valokuvia Espanjan sisällissodan muistoseinällä. Kuva: EPA/Juan Ferreras Espanja,Espanjan sisällissota,muistoseinä

Espanjan kulta-aikana Kaarle V saattoi sanoa, ettei aurinko laskenut koskaan hänen valtakunnassaan. Kruunuun kuului nimittäin useita siirtomaita ja isoja osia nykyistä Eurooppaa.

Espanjan historia 1500-luvulta nykyaikaan

Espanjan kulta-aika

Lukuisten merentakaisten siirtomaiden lisäksi Espanjan kruunuun kuuluivat perimysoikeuksista johtuen myös Napoli, Sisilia sekä Habsburgien Itävalta, Saksa, Alankomaat, Belgia ja Italia. Voitettuaan Turkin laivaston Lepanton meritaistelussa 1571 Espanja sai lisäksi täyden toimintavapauden koko Välimerellä.

1600-luvulta 1800-luvulle
1600-luvulle tultaessa maan talous oli kuitenkin alkanut jo pahasti rappeutua sillä lukuisat sodat ja hillitön tuhlaaminen verottivat valtion taloutta. Lukuisia alueita menetettiin vuosien 1667-68 devoluutiosodissa, ja kun Espanjan kruunu jäi Kaarle V kuollessa ilman perijää, ajauduttiin perimyssotaan, jonka osapuolina olivat Anjoin herttua Philip Ranskan Bourbon-suvusta ja Saksan keisari Leopold I, joka haaveili omaa poikaansa Kaarlea Espanjan valtaistuimelle. Sota päättyi Bourbonien voittoon ja rauhanteossa Espanja menetti viimeiset ulkomaiset alueensa Euroopassa muun muassa Gibraltarin, jonka omistuksesta on ollut erimielisyyttä Englannin kanssa vielä tänäkin päivänä.

1800-luvun ratkaisevat vaiheet
Vuonna 1801 pääministeriksi noussut Alcudian herttua Manuel de Godoy asettui tukemaan Napoleonia ja saattoi juonittelullaan Espanjan Ranskan alaisuuteen. Vuonna 1808 Napoleon asetti veljensä Joseph Bonaparten Espanjan valtaistuimelle. Espanjalaiset kävivät kuitenkin brittien avustamina sissisotaa ranskalaisia vastaan. Vuonna 1812 parlamentti (cortes) sääti Cadizin perustuslain ja seuraavana vuonna ranskalaisjoukot vetäytyivät Espanjasta. Napoleonin sotien aikana (1810-1825) Espanjan siirtomaat Latinalaisessa Amerikassa julistautuivat itsenäisiksi, Kuubaa lukuun ottamatta. Vuonna 1873 Espanja julistettiin tasavallaksi ensimmäisen kerran historiassa. Monarkistit nousivat kuitenkin takaisin valtaan jo seuraavana vuonna. Viimeisten siirtomaiden menetys vuonna 1898 (muutamia pieniä Afrikan siirtomaarippeitä lukuun ottamatta) oli kova isku Espanjalle. Siirtomaa- ja maailmanherruuden aika oli ohi.

Francon nousu valtaan
1900-lukua voisi kutsua eristäytymisen ajaksi Espanjan historiassa. Espanja vältti I maailmansodan pysymällä puolueettomana ja vuosisadan ensimmäisen kolmanneksen jälkeen alkoi lähes 40-vuotinen sulkeutumisen jakso kenraali Francon diktatuurin alaisuudessa. Espanjan sisäisten levottomuuksien seurauksena syntyi toinen tasavalta (1931-33), joka johti maanomistusuudistuksiin sekä valtion ja kirkon erottamiseen toisistaan. Seurasi useita hallituskriisejä ja poliittisia väkivaltaisuuksia. Heinäkuussa 1936 puhkesi Espanjan sisällissota. Kapinajoukkoja johti kenraali Francisco Franco, joka toimikin valtionpäämiehenä ja armeijan päällikkönä jo vuodesta 1936 alkaen, vaikka astui virallisesti maan johtoon vasta sisällissodan päätyttyä 1939.

Francon aikakausi
Francon oikeistodiktatuurin ensimmäisiä vuosia leimasi täydellinen ulkopoliittinen eristyneisyys, joka kuitenkin alkoi helpottua 1950-luvulla. Vuonna 1955 Espanja hyväksyttiinkin Yhdistyneiden kansakuntien jäseneksi, mikä oli maalle hyvin merkittävää. Samalla vuosikymmenellä maa ajautui kuitenkin vakaviin taloudellisiin ongelmiin, joita lievittämään laadittiin vakautussuunnitelma ja taloudellinen kehittämissuunnitelma. Tilanne parani ja 1960-luvulla alkoi talouskasvu, mitä osaltaan edistivät lisääntynyt turismi ja vapaamielisempi politiikka. Tästä huolimatta tyytymättömyys Francon itsevaltiuteen kasvoi jatkuvasti, mistä olivat osoituksena lisääntyneet lakot, mielenosoitukset ja terrorismi. Espanjan todellinen demokratisoitumisprosessi alkoi vasta vuonna 1975 Francon kuoltua, jolloin kuninkaaksi julistettiin Juan Carlos I de Borbón. Hänen alaisuudessaan monilla elämän alueilla toteutettiin useita vapaamielisiä uudistuksia ja joulukuussa 1978 hyväksyttiin uusi perustuslaki, joka tunnusti Espanjan autonomiset alueet ja niiden osittaisen itsemääräämisoikeuden. Juan Carlos I luopui kruunusta vuonna 2014, jolloin hänen pojastaan tuli kuningas Felipe VI.

(Teksti päivitetty Espanjan nykyisen kuninkaan osalta.)

 • Kapusta Master 2 - osa 10: Eron hetki

  Toivotuksia, onnitteluja ja juhlahetkiä.

  Toivotuksia, onnitteluja - поздравления, eron hetkiä - все уезжают, sekä elämän juhlahetkiä - праздники.

 • Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Tämän jakson aiheita ovat säätila - Какая сегодня погода? - liikenne, liikkuminen ja liikeverbit - Ира идёт в театр. Петри едет в Москву. Томас летит в Амстердам - sekä asuminen - Вы живёте в центре города или в районе?

 • Kapusta Master 2 - osa 8: Rakastan elämää

  Ihmissuhteet, naimisiinmeno.

  Aiheina ovat ihmissuhteet ja verbit, joilla venäjäksi mennään naimisiin. Lisäksi kysytään Какой год?- Mikä vuosi? ja Когда?- Milloin? sekä В каком году? - Minä vuonna?

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • SWE - pakko puhua ruotsia!

  SWE on sarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta.

  SWE on nettisarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta. Lyhyet videot kertovat, miltä Ruotsi näyttää suomalaisin silmin. Ruotsiksi. Mielenkiintoisia ja vauhdikkaita henkilöitä ja aiheita, jotka tempaavat mukaansa – ja saattavat aiheuttaa kiinnostusta ruotsin kieleen!

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Liettua

  Tutustu liettuan kielen alkeisiin ja Liettuan historiaan.

  Haluatko oppia muutaman sanan liettuan kieltä? Täällä voit tutustua myös Liettuan historiaan.

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Puola

  Tutustu puolan kielen alkeisiin (ei toimi mobiilissa).

  Puolan kielen alkeet ja kulttuuri tulevat tutuksi Easypolish-kurssilla.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!